02 Март 2021вторник10:26 ч.

Актуално

Две хиляди и четиринадесета

Самоопределението съпътства историята на Европа и света в течение на век, но сега пак има Голям брат да ни наблюдава

/ брой: 72

visibility 895

Цветан Наньов

Шум, закани, празни приказки и дрънкане на оръжие. Какво е това, какво се случва в нашия "прекрасен" свят. Крим се отделил от Украйна и се самоопределил като субект на Руската федерация. Какво е това - прецедент, престъпление или правен акт.
След края на Втората световна война се възроди илюзорната надежда за свободен свят, основан на мир, разбирателство и сътрудничество. Създаде се Организацията на обединените нации. Още в началото в своя Устав тя обяви, че цели и принципи на ООН са развитието на приятелски отношения между народите, основани на зачитане принципите на равноправие и самоопределение на народите. През 1966 г. в два международни пакта - за граждански и политически права и за икономически, социални и културни права, тези принципи получиха статут на международна правова норма. В идентичен по съдържание текст и в двата пакта бе записано:
Чл. 1. Всички народи имат право на самоопределение. По силата на това право те свободно определят своето политическо положение и свободно осъществяват своето икономическо, социално и културно развитие.
Чл. 3. Държавите, страни по този пакт, в това число и онези, носещи отговорност за управлението на несамоуправляващи се територии и територии под попечителство, са задължени да насърчават осъществяването на правото на самоопределение и да зачитат това право, в съгласие с разпоредбите на Устава на ООН.
 Самоопределението на народите има дълга история и преди тези документи. Фактически

повечето от съвременните държави са възникнали в резултат на самоопределение

в повечето случаи - извоювано. САЩ възникват в резултат на отделяне от английската колониална империя. Много европейски държави, в това число и България, възникват в резултат от разпадането на Османската империя, Австро-Унгарската империя, Британската империя. Ликвидирането на колониалните режими даде живот на повече от 100 нови държави. Независимостта на всички тях бе свързана с нарушаване на границите и териториалната цялост на предишните държавни структури.
Когато вълните от образуването на нови държави започнаха да затихват, настъпи постепенна промяна в отношението към правото на самоопределение и често то започна да се подменя с термина "сепаратизъм". За това има и обективни причини. Повечето нови държави се създадоха в техните колониални граници. Тези граници, чертани с линия и молив по картите, не държат сметка за това кой живее от двете им страни. Това е особено характерно за Африка, но и стара Европа не е избавена от този феномен. Може би това е причината в Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа от 1976 г., известен като "Декларация от Хелзинки", да се появи раздел, посветен на нова за международното право теза - нерушимост на съществуващите граници. В същата декларация обаче бе включен и раздел за правото на самоопределение, така както то е формулирано във вече съществуващите международни документи. По този начин поне страните от Европа, подписали Хелзинкската декларация, се сдобиха с две взаимоизключващи се международни правни норми, имащи предимство пред вътрешното законодателство. За съжаление авторите на декларацията са пропуснали да определят кое е първичното - яйцето или кокошката.
  Това е теорията. Нейното прилагане, за съжаление, далеч не е еднозначно. В общи линии има два подхода. Единият е стриктно придържане към духа и буквата на закона, а другият е

избирателен подход в зависимост от конкретните политически и икономически интереси

Както във всички случаи на конфликтно тълкуване на законова норма, и тук се появява старото правило: прав е по-силният.
  Нека погледнем как в реалния живот се реализират горните принципи. След приемане на тезата за ненарушаване на съществуващите граници, в Европа премина вълна от нарушаване на тези граници: обедини се Германия, раздели се Чехословакия, разпадна се Югославия, разпуснат бе Съветският Съюз.
 Как се отнесе светът към някои от най-фрапиращите случаи. През 1975 г. северната част на Кипър, населена предимно с турци, се отдели от Република Кипър и обяви независимост. Това предизвика кратка война между Гърция и Турция, която показа и един любопитен, но и тревожен за нас факт. Оказа се, че в устава на НАТО липсва член 5а, който да определя поведението на съюза, когато се сбият двама негови членове. Случаят с Кипър бе решен с правото на силата. Най-силният подкрепи втория по сила и най-важен за него в НАТО. Европейските членки на НАТО помърмориха, попротестираха и се ограничиха с това да не признаят Севернокипърската турска република.
 През 1990 г. започна кризата с отделянето на Косово от Сърбия. И тук САЩ подкрепиха сепаратистите. Последваха непредизвикани бомбардировки на Сърбия и след тежки преговори Косово обяви независимост, непризната и до днес от Сърбия. За първи и засега единствен път в конфликта взе страна и Международният съд на ООН. Неговото решение бе, че обявяването на независимост от Косово не противоречи на международните правни норми. За всеки случай съдът се направи на Пилат Понтийски и обяви решението си за незадължително, като окончателното решение прехвърли на Съвета за безопасност на ООН. Така в обозримо бъдеще и този конфликт ще тлее.
В света има още много тлеещи конфликти. Достатъчно е да споменем само Палестина, Корсика, Осетия, кюрдите, разделени в четири държави, баските в Испания и Франция, Фламандците в Белгия, Северна Италия, австрийците от Тиролската част на Италия и пр. През тази година в Европа са насрочени още два референдума за самоопределение - за независимост на Шотландия и на Каталуния. Докато добрата стара Англия гледа с английско спокойствие на шотландския референдум, Испания вече обяви референдума в Каталуния за незаконен. Всички изброени дотук случаи се отнасят за самоопределение и няма пример за ненарушимост на съществуващи граници. Това не се дължи на подбор, а на отсъствие на такива примери.  
И ето първият повод. Крим проведе референдум за независимост и се присъедини към Руската федерация. Референдумът се проведе в пълно съответствие с Устава на ООН, с Международния пакт за граждански и политически права и с Хелзинкската декларация. Той не беше нито първият, нито ще е последният, при който правото на самоопределение бе свързано с нарушаване целостта на бившите държавни граници. Въпреки това

и САЩ, и страните от ЕС побързаха да го обявят за незаконен

и противоречащ на украинското законодателство. Оспорена беше легитимността на референдума под предлог, че се провел след "руска военна интервенция". Секретарят по отбраната на САЩ заяви с половин уста, че броят на руските военни в Крим е по-малък от договорния брой, но какво от това - нали все пак са там. "Скромничко" обаче се премълчава, че наред с руските военни в Крим се намираше 15-хилядна украинска армия. Така че под чии дула се проведе референдумът? Ами под ничии. Не само гражданите на Крим, но и международните наблюдатели отбелязаха липсата на военни по улиците, отсъствието на инциденти и ентусиазма на гласуващите, които превърнаха референдума в национален празник.
Защо именно този референдум бе избран за пример за нарушаване на "свещеното право" на ненарушимост на държавните граници. Защо се затварят очи пред факта, че нелегитимното правителство на Украйна дойде на власт след въоръжен преврат, осъществен от духовните и физически наследници на тези, които през Втората световна война взеха страната на хитлеристка Германия и се прочуха с жестоко избиване на поляци, евреи и руснаци. Мотивите на САЩ са ясни. Те видяха в този случай възможност успешно да завършат провалилите се няколко пъти опити за настройване на Украйна

срещу Русия, в които САЩ наляха около 10 милиарда долара

Странно е мазохистичното поведение на Европейския съюз, който се опитва да закачи на врата си още една фалирала и обхваната от хаос и беззаконие страна. За нейното, поне временно, стабилизиране ЕС ще трябва да изсипе в тази черна дупка поне 12-15 милиарда евро, които могат да се вземат само от предвидените за нас и другите страни пари. Европа и особено европейският бизнес осъзнават, че изострянето на отношенията с Русия и налагането на санкции ще доведе до многомилиардни загуби, не по-малки от загубите на Русия, която разполага и с достатъчно ефективни средства за насрещен отговор. Това ще направи фактическите стъпки по-разумни.
  Къде в целия този пъзел се намира България. Уви, ние сме особена държава. За сравнително кратката си съвременна история ние сменихме няколко "Големи братя". Всеки път, когато постът се поемаше от нов брат, ние автоматично ставахме негов най-верен съюзник и най-предан слуга. България пусна през територията си немски войски, за да нападнат Гърция, изпрати войници в Чехословакия и даде въздушен коридор на САЩ, за да бомбардират Сърбия. Не се спряхме и сега. Нашата непобедима флота от едно корабче взе участие в демонстративни маневри в Черно море и дори бе похвалена от американския капитан.
Нашата политика не се определя от интересите на страната, а от подобострастието на управляващите. Тъжно е да гледаме как, загърбвайки жизнени за страната въпроси, те се надпреварват да получат леке на ливреята, оставено от избърсалия ръката си в рамото им Голям брат.
Нека все пак се надяваме, че поне засега този свят ще остане по-малко прекрасен и повече разумен.

 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ