26 Септември 2020събота11:41 ч.

Два свята

/ брой: 178

автор:Велиана Христова

visibility 424

Страхотна реч дръпна шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен завчера. Обединява ни вярата в човешкия дух, основна европейска ценност; приоритет ни е грижата за здравето, за препитанието и достойното заплащане на труда на всеки човек в съюза; доверието на хората се печели с премахване на несигурността им и с помощ за нуждаещите се; икономиката трябва да е хуманна, в полза на трудещите се, да запазва работните места. Урсула щяла да предложи обща за ЕС медицинска система и агенция за разпределяне на лекарствата. Още - евроагенция за научните изследвания в медицината и биологията, суверенитет чрез цифровизация. Както и обща за ЕС минимална работна заплата, щото народът в някои страни страдал.

Слуша българинът и се чуди на кой свят живее. Не е в света на Урсула. Щото в страната ни здравето зависи не от лекар, а от клиничната пътека и печалбата на "търговското дружество". Трудът ни се заплаща най-ниско в ЕС, стотици селища обезлюдяха, щото народът е на гурбет там, дето плащат. Помощта за нуждаещите е 6 лв. за 1,2 млн. мизерстващи българи. Икономиката заради "Короната" бълва нови безработни. Властта хока майките, че децата им били "уж с увреждания". Къде е таз грижа за всекиго?! Само ни заборчват с нови милиарди, а европарите чрез поръчките отиват у когото трябва и после се диплят из височайши чекмеджета. Някои си правят асансьори до спалнята. Какво преструктуриране на икономиката, като властващите ни виждат само ресторанти, хотели и обслужване? Удариха науката с финансова мизерия, която само изумява учените в Европа. Българските лекарства ги унищожиха, не без помощта на "обединена Европа", та сега купуваме вносни илачи на поразия. Цифровизация ли? Над едно електронно правителство с години мъдруват.

Но вместо да създава нови агенции с нови високоплатени еврочиновници, ЕС просто трябва да спре парите за доходоносните Бойкови магистрали, дето пълнят джобовете на "свои", и да ги пренасочи към здравето в публични болници, не във фирми, към науката, към заплатите и пр. блага, които тук само сънуваме. Другото е бошлаф.  

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 0

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 57

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 139

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 164

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 519

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ