08 Април 2020сряда16:09 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Приятелите ни от Пазарджик:

ДУМА е левият символ на България

В политиката трябва да има морал и вестникът работи за това, похвалиха ни верните ни читатели от Пазарджик

/ брой: 289

автор:Лилия Томова

visibility 1878

Клубът на приятелите на ДУМА навърши една година, заедно сме отдавна и така ще е винаги. Това каза Елена Нешева, председателка на клуба в Пазарджик, който подкрепя, обича и работи за вестника. Дали на всички е ясно, че ДУМА е левият символ, дали всички помним, че сме хора с идеали, борещи се за България, попита тя на тържеството в понеделник вечер, посветено на годишнината от учредяването на клуба в града.
На тържеството беше представена книгата на Катя Сеферинкина и Лазар Сеферинкин "Чичката - живот на един дъх", посветена на студента-партизанин от града Стоян Димитров Михайлов - Чичката. Художествено-документалната мозайка е закъсняло признание към паметта му и е почит към хилядите жертви на фашизма - партизани, политзатворници, ятаци, сподели авторката.Подвигът на 23-годишното момче, загинало месец преди свободата - през август 1944 г., ще напомня за обаятелния му живот, изпълнен с всеотдайност, борбеност, твърдост, знания и жертвоготовност, сподели Надка Клисурска. Въпреки незаинтересоваността на хора и институции авторите са направили чудесна книга, написала изключително увлекателно, с лек и диалогичен стил, в която са поставени много важни въпроси, валидни и днес, и с важните отговори какви трябва да бъдем - хора с идеали, борещи се за България, допълни тя.
Книгата е посветена на младите хора, симпатизанти на лявата идея, споделиха авторите. Излизането й от печат стана възможно поради спомоществователството на приятели и другари, а за нашия труд пари не сме поискали и няма да го направим, беше категорична Катя Сеферинкина.

Поколения

Провеждаме вечерите на приятелите на ДУМА в клуб, построен от тракийци, каквито са били и родителите на Чичката, каза Йорданка Димитрова. А трудът на семейство Сеферинкини е достоен за уважение, защото те разказват за човек, оставил следа, и за хора, живели достойно, каза още г-жа Димитрова. Тя похвали ДУМА като единственият истински интелигентен вестник "без чалгаджийство" и го определи като верен на професионализма и вярата.
От 1951 г. съм верен читател на "Работническо дело", после - и на ДУМА. Наследници сте на "Работническо дело", нали не забравяте това, риторично попита Димитър Атанасов Мръвкаров. Членувам в БКП от 1953 г., в БСП - от 1990 г., от общинската партийна организация в Пазарджик съм, представи се той. Имаше месеци, а и години, когато вестникът не беше това, което, радвам се, че отново е днес - в ДУМА има информация, култура, политика. Но по-често трябва да се дава думата на читателите - ние, повярвайте, имаме отношение по различни проблеми. Трябва да получим и убеждението, че нашият вестник ни уважава, каза още г-н Мръвкаров. Защо от септември до днес ДУМА не взема сериозно отношение към Националния патриотичен фронт, не е ли ясно, че точно БСП трябва да консолидира левите сили, партии и движения, и че точно нашата партия трябва да оглави това обединение, попита той.
В ДУМА по-често трябва да се пише срещу проявите на фашистката фразеология и идеология, препоръча Йордан Димитров, общински съветник от БСП. Вместо да славим героите, ние ги обругаваме, и това става пред очите ни, дори се готвят да изграждат паметник на фашистите, възмути се той. Пазарджик е един от центровете на неофашизма, и не само заради него, а заради паметта на българите ДУМА трябва да инициира всекидневна колонка за единни антифашистки действия, трябва по-често и по-детайлно да се отразява тази дейност, трябва да се пази споменът за нашите герои, да го предаваме на поколенията. Неонацизмът и неговата пропаганда настъпват и точно ДУМА трябва да поведе борбата срещу това и да се противопоставя всеки ден, с всеки брой на подобни прояви, каза още г-н Димитров.
Редакцията на нашия-ваш вестник е близо до Народната библиотека, какво ви струва да извадите данни от статистическите годишници - кога, през кои години, на какви места в световните класации сме били - и в сферата на образованието, и в здравеопазването, и в науката, а и в строителството на магистрали, с които така много се хвалят днешните управляващи, попита Катя Сеферинкина, съавторка на книгата за Чичката.
Радвам се, че съм на тази мила и честна среща за първата годишнина на Клуба на приятелите на ДУМА в Пазарджик. И аз съм свързан с вестника от дълги години, благодаря на всички, които продължават да хвалят съботната ми колонка в него, каза Иво Атанасов, гост на тържеството. Читателите имат нужда и от критика на сегашните управници, но и от строгост към нашите собствени слабости, и няма защо да се дразним от това, че се самокритикуваме, каза още той. И беше категоричен - в БСП трябва нещо сериозно да се промени, защото не следва да сме партия за лична употреба, дори на една парламентарна група, а да сме истински леви, т.е. хора, които гледат в една посока - наляво, и с морал политиката. Тя е работа за честни хора, а нашата работа пък е да изпратим честните в голямата политика, каза още Иво Атанасов. Истина е, че много често има предателства в лявото движение, този въпрос е деликатен, но и той трябва да се обсъжда, за да не се демотивират хората. Иначе - една ДУМА ни е останала, и трябва не само да се абонираме за вестника, а и морално да се подкрепяме, призова той.

Елена НЕШЕВА, председателка на Клуба на приятелите на ДУМА в Пазарджик:
Пишете повече за българското село


Интересът към вестника нараства, колко хора могат да си позволят да се абонират за него, колко го четат чрез интернет - не знам. Но всички твърдят, а и аз виждам, че познават материалите в него. Обичаме вестника, обичаме и много от хората, които работите в него. Но може би, като препоръка, ще ви кажа - малко пишете за българското село и за огромните му проблеми. Аз чета всичко, но в събота търся преди всичко колонката на Иво Атанасов, а и другите колумнисти са ми интересни. Разговорите с гостите на ДУМА също заслужават голямо внимание, особено с "нашите си хора". Виждаме редакторската намеса, ние не сме със затворени очи, но я оценяваме като много добра, и е за добро. Така че благодарим за това, че помагате - и на нас, и на по-младите. Някои казват, че ДУМА още не е много ляв, още не е достатъчно ляв. Но аз лично точно това харесвам в него - че е широко отворен към всички. И съм сигурна, че който веднаж се е докоснал до вестника, продължава да го търси.

Стефка ПЕНЕВА, Младежко обединение на БСП:
Само ДУМА пише за Виетнам, Китай и, разбира се, за Русия


Тук съм и заради книгата, а и защото съм член на Клуба на приятелите на ДУМА. Вестникът ми харесва главно заради многото и различни теми, заради нещата, които никъде другаде не можеш да прочетеш - за Виетнам, за Китай. И, разбира се, за Русия.

Йорданка ДИМИТРОВА:
Добре е, че не политиканствате излишно


Не съм абонат на ДУМА, но го купувам всеки ден. И аз, и хората вкъщи го четем с удоволствие, защото е интелигентен, без жълтини, почти не съм ги виждала във вестника, а и защото няма излишно политиканстване. Поставяте темите така, че и ние, читателите, да разсъждаваме и сами да преценяваме, мислейки.

 

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ