10 Декември 2019вторник07:41 ч.

Булевард / суета

Духът на Хелоуин, или как отбелязват празника по света

Тиквени фенери и страшни маскарадни костюми са само част от настроението на Вси Светии

/ брой: 250

автор:Альона Нейкова

visibility 1437

Денят на Вси Светии или Хелоуин (Halloween) е популярен празник, който се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември най-вече в англоговорящите страни - Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Корените на честванията му отвеждат любопитните към келтски езически ритуали, с които се ознаменува прибирането на реколтата. Още оттогава е прието на празника да се носят страшни маскарадни костюми. Обикновено почитателите на Хелоуин правят тиквени фенери, а децата обикалят съседите, за да ги "постреснат" със сакралното "trick-or-treat" - "трик или почерпка". В случай че домакинът откаже да се включи в празненствата подобаващо (с бонбони и сладки), малчуганите са готови да си "отмъстят", като хубаво му напакостят.

Обичаите на различни европейски народи, пренесени от първите американски заселници, се смесват с индиански вярвания, за да се сформира днешното традиционно честване на Хелоуин. И ако в началото празненствата са белязани от представления, гадания и танци, сега почитателите на Вси Светии в САЩ залагат на тематичните украси, свещи, тикви, картички и на карнавалния елемент в облеклото. Любопитен факт е, че и до днес празникът по земите отвъд Атлантика е неофициален - всички възрастни са на работа, ако датата се пада в делничен ден, а децата с нетърпение чакат вечерта, за да се насладят на подарените им лакомства. Но почти във всеки дом на прозорците се запалват тиквени фенери. Девойките вярват, че на Хелоуин могат да научат името на своя бъдещ съпруг и да разберат как ще изглежда той, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала. Някои жители на САЩ пък обръщат дрехите си наопаки и през нощта излизат на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица. Най-голямото празненство за Вси Светии в страната на неограничените възможности се провежда в Ню Йорк и се нарича Village Halloween Parade. Започнало през 1973 г. от майстор на маски в Грийнуич вилидж, маскарадното шествие днес привлича над 2 млн. зрители и участници, както и около два пъти повече телевизионни зрители. Това е един от най-големите паради в света. Тържествата покрай Вси Светии обаче принуждават целокупния американски народ да харчи милиарди долари, което превръща датата 31 октомври във втора по важност (най-вече от търговска гледна точка) след Коледа.
Съвсем близо до този ден - на 1 ноември, в Боливия е прието семействата да изчистват и украсяват гробовете на техните предшественици и да си правят пикник. В Мексико се отдава уважение на напусналите този свят - отбелязва се така нареченият Ден на мъртвите, когато семействата се събират и почитат паметта на душите на починалите. Подобна традиция съществува и в Япония. Фестивалът на мъртвите, наречен още Обон, се провежда всяка година през август. Според вярванията тогава душите на починалите се връщат на земята, за да посетят близките си. Много будисти в Япония празнуват, като приготвят дарове от специална храна за духовете на своите предшественици и ги поставят на олтара в храмовете или в домовете си. Когато слънцето залезе, семействата палят хартиени фенери и ги закачат пред къщите си. Японците вярват, че така починалите лесно ще намерят пътя до дома. Празненствата завършват с пускането на разноцветните фенери със запалени в тях свещи в реките или в морето. Върволицата, която образуват, отвежда починалите обратно в царството на мъртвите, където те ще останат до следващата година.
Подобен традиционен празник съществува и в Китай. Според лунния календар Фестивалът на духовете се пада през 14-ата нощ от седмия лунен месец, който така и се нарича - Месец на духовете. Смята се, че тогава те напускат подземното царство и се връщат на земята. Целият месец е белязан от празненства по този повод, а тяхната кулминация е именно фестивалът. Прието е да се приготвят различни обредни ястия и да се изгарят дяволски пари, за да се угоди на духовете, божествата и предшествениците. Малки хартиени лодки и фенерчета се пускат по вода, като се смята, че те сочат пътя на изгубените души. Церемонията е много тържествена и показва връзката между живите и мъртвите, земята и небето, тялото и душата...
В Латинска Америка и Испания са приели, че 31 октомври е Ден на починалите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастни. Смята се, че по това време те се връщат у дома, затова във всяка къща има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прелетелият дух да си измие ръцете преди ядене. Честванията на мъртвите обаче не са свързани със скръб и печал. По улиците може да се видят карнавални шествия - хора в костюми на скелети и мумии, носещи ковчези. В тези дни няма по-популярен предмет от череп или кости: децата сами правят такива фигурки, а в магазините се продават шоколадови лакомства в духа на празника.
Прочутата Валпургиева нощ се чества в Германия на 30 април срещу 1 май. Тогава немските вещици прелитат на метлите си, а мъртвите стават от гробовете. А всички останали просто трябва да се присъденият към тържествата, които включват паленето на гигантски огньове в името на настъпващата пролет.
Децата в Естония пък боядисват лицата си, обличат стари дрехи и обикалят съседите си, като чукат на вратите, пеят специални национални песни и понякога танцуват. Денят на Вси Светии там се отбелязва на 10 ноември и може би затова част от обичая е празнуващите да се молят да бъдат пуснати вътре в домовете, за да избягат от студа. А доброжелателните комшии отгоре на всичко им дават сладки и плодове.
В България Хелоуин напоследък става все по-популярен. Вероятно заради чуждия му произход празникът се отбелязва предимно от ученици в езикови школа и гимназии. А някои ентусиасти на възраст от 17 до 30 и повече години, уви, използват повода да се напият, но преоблечени в карнавални одежди.


Почит към пияница, надхитрил дявола

Най-характерният за Ирландия тиквен фенер, който се нарича Светещият или Тиквеният Джак, е кръстен на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още 10 години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в рая, а заради сделката си с дявола нямало как да попадне и в ада. Затова Джак поставил в издълбана тиква въглен и тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд...
И до днес ирландците отбелязват празника по различни начини: ходят на гости, посвещават времето си на различни игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши и т.н. Бармбрак е традиционният за страната кейк, който всъщност е подобие на плодов хляб. От него всеки член на семейството трябва да си вземе резен и да си потърси късметчето. Този, на когото се падне парче плат, трябва през цялата година да е нащрек, защото финансовото му бъдеще е доста съмнително. Уцелилият парата ще преуспява, пръстенът пък е сигурен знак за предстоящ романс или дълго щастие. Любопитен факт е, че на този ден децата не се наказват за лудориите, които вършат по време на празника. Заедно с възрастни те се маскират като същества от отвъдното и подземното царство (духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини и др.), палят големи огньове и се наслаждават на зрелищни фойерверки. Малчуганите обикалят домовете на съседите си, за да събират плодове, ядки и сладки за фестивала на Хелоуин. А къщите се украсяват с тикви и репи с издялани ужасяващи физиономии.

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ