Древните тайни и митовете за чая
/ брой: 99
Чаят е напитка с хилядолетна история, затова около нея са създадени много митове. Каква е оптималната температура за запарване на чай? Грешка ли е да го варим? Има ли прах в пакетчетата чай? Вреден ли е допълнително ароматизираният чай? Краткият отговор на тези въпроси е: всичко зависи от сорта и качеството на чая. По-добре е някои видове чай да се приготвят с малко затоплена вода (до 70 градуса), за да се получи деликатна, леко сладка напитка. Прекалено горещият може да го направи тръпчив и горчив, обяснява Юлия Малишева, водеща на чаени срещи в Института Конфуций към Руския държавен университет.
Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че няма строги правила, но има и тънкости по отношение на колекционерските сортове. "Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звука на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", казва експертът.
Андрей Шипулин, автор на проекта "Чай 108", смята, че е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният - при 95-100 (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100. По принцип колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата.
Изобретяването на торбичката за чай се приписва на търговеца Томас Съливан. През 1904 г. той изпраща на клиентите си мостри от новите чаени сортове, които продава, като опакова листата в копринени торбички. Клиентите решили, че това е начинът за приготвяне на напитката.
Черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му, съобщава БГНЕС.