30 Септември 2020сряда00:03 ч.

Механизмът от Антикитера

Мистерии

Древен компютър изчислява разстоянията между планетите

Поредните мераклии ще го изследват с компютърна програма на българин

/ брой: 42

автор:Зора Богданова

visibility 1741

Интернационален изследователски екип започва в началото на предстоящото лято проучване на знаменития механизъм от Антикитера. За първи път ще се използва компютърна програма, създадена от българина Светослав Токаджийски, завършил Масачузетския технологичен институт и работещ в университета на Чикаго.

Какво представлява механизмът от Антикитера? 

На 17.5.1900 гръцки кораб, чийто екипаж търси водни гъби (животни, обитаващи дъното на топлите и солени морета) в Средиземноморието, се оказва в окото на ураган и акостира близо до остров Антикитера. На другия ден трима водолази се гмуркат на това място и вместо на водни гъби попадат на потънал кораб, натъпкан с какви ли не богатства - златни монети, мраморни и бронзови статуи, амфори, керамични съдове и др.

След внимателен оглед на находките гръцки археолози казват тежката си дума: плавателният съд е потънал през I в. пр.Хр. През следващите 6 години той е посетен от 9 експедиции и всичко ценно е прибрано до шушка. До шушка, ама не съвсем. Един от последните предмети, на които се натъква опитният водолаз Никос Пермалакис, е кутия с размери 34х18х9 см, в която има десетки бронзови зъбни колела. Пермалакис понечва да хвърли кутията в кофа за смет, но шестото чувство му подсказва, че е по-добре да я задържи. И правилно постъпва. Обаче минава доста време, преди да разбере какво е предназначението на въпросните зъбни колела.

Валериос Стаис е археологът, чийто екип анализира артефактите, открити на потъналия древен кораб. Сред тях Стаис съзира бронзов предмет, покрит с варовик и раковини, който се разпада на две части в ръцете му, понеже е корозирал. Сред парчетата той намира ... механични предавки. 

Стаис показва находката на свой приятел - машинен инженер, който е категоричен: "Това наистина са предавки, колкото и трудно да ми е да повярвам на очите си". Археологът запретва ръкави и написва научен труд, в който твърди, че въпросните предавки са част от античен часовник. И тутакси става персона нон грата сред колегите си - не само в Гърция, но и в цяла Европа, САЩ и Канада. Наричат публикацията му фантасмагория, а него - мошеник, изсмукал от пръстите си несъществуващи факти. Защо е цялата тази шумотевица? Ами защото е невъзможно в древността да са съществували толкова сложни механични уреди. Британският инженер Дан Скофийлд отсича: "Предметът, описан от Стаис, е попаднал на мястото на корабокрушението доста по-късно". Да, ама не.

Механизмът добива световна известност, след като през 1959 британецът Дерек де Сола Прайс публикува статията "Древногръцкият компютър" в сп. Scientific American. Той е човекът, който прави връзка между откритата на потъналия древен кораб кутия, съдържаща зъбни колела, с предавките. Нищо чудно: Прайс завършва физика и математика в Лондонския университет, а впоследствие и история на науката в Кеймбридж и преподава тази дисциплина в Йейл. 

Дни и нощи той чертае уреда - така, както го вижда в съзнанието си. Изчислява, преизчислява, пак чертае и ... стига до извода, че устройството, наречено условно механизмът от Антикитера, е аналогов компютър, с който се определя местоположението на Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн и се предсказват слънчевите и лунните затъмнения. 

Кога е създаден античният компютър? Повечето бронзови скулптури, извадени от онзи потънал кораб, са създадени през IV в. пр.Хр., а мраморните - 3 столетия по-късно. Радиовъглеродният анализ на дървесината от древния кораб сочи 220 г. пр.Хр. Първоначално се смята, че механизмът от Антикитера е конструиран към средата на I в. пр.Хр. Обаче напоследък се говори за средата на III в. пр.Хр. Но по-важното е кой е неговият създател. Според една хипотеза той е дело на атлантите. Според друга е конструиран и оставен на планетата ни от представители на високоразвита извънземна цивилизация.

Изследванията на тайнствения древен компютър продължават, наяве излизат нови, изключително интересни подробности. Преди 3 години например френски математици, лингвисти и археолози обявиха, че са разчели малка част от текстовете, гравирани върху 82-та фрагмента на античното устройство. Останалите са жертва на природни катаклизми: някои са изтрити частично, други - изцяло. А рентгеновите фотографии изобщо не са помогнали на изследователите. Впрочем, част от тях твърдят, че древният компютър може да се използва и в астрологията.

Чудо на чудесата!

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 97

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 191

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 95

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 108

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 89

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ