11 Август 2020вторник03:55 ч.

Снимки Емилия Костадинова

На фокус

Дремещият небостъргач на "Стрелбище"

Ще има ли 44-етажна сграда в столичния квартал и докъде стигна двегодишната сага

/ брой: 105

автор:Деси Велева

visibility 1900

Преди близо две години в разгара на лятото, вместо да идат на почивка, част от столичани излязоха на улицата, за да защитят поредната заплашена от унищожаване зелена площ. Строителната фирма НИКМИ обяви намеренията си да построи 44-етажен небостъргач с височина от 150 метра в градинка в кв. "Стрелбище". Отговорът на хората бе поредица от протести срещу заявения небостъргач точно на ъгъла на  бул. "България" и ул. "Петко Тодоров". Две години по-късно грандоманският проект още е актуален. 

Днес строеж още няма. Ограда около имота обаче още има - за да напомня, че теренът е частен, а инвеститорът не се е отказал от намеренията си и действа по един или друг начин, за да ги осъществи. Местните хора обаче още не са забравили за какво са се борили няколко месеца. Съвсем наскоро те отново се събраха на спорното място, за да припомнят за каузата си и да поискат гаранции от Столичната община, че там строеж няма да има. Хората изпратиха и официален призив за извършване на всички правни и фактически действия за окончателното запазване на статута на зелена площ от страна на Столичната община и конкретно от направление "Архитектура и градоустройство", водено от главния архитект Здравко Здравков. Обединени в инициативния комитет "Помощ за Стрелбище", те настояват теренът от 3000 кв. метра на бул. "България" да си остане градинка. 

Път за никъде

Оказва се обаче, че исканията им в момента не могат да бъдат удовлетворени. Висящи административни производства пречат на каквото и да е устройствено процедиране и предвиждането на имота за озеленяване. Четири дела се водят по сложния казус, заплетен още през 2006-2007 г. при придобиването на терена от НИКМИ. Първото дело е от 2014 г., заведено е в Административния съд на София и е образувано по жалба на НИКМИ и е срещу решение на СОС от 2014 г. То е свързано с  плановете за регулация и застрояване, които пречат на инвеститора да изпълни намеренията си. 

Отново в Софийския административен съд и пак по жалба на НИКМИ се води дело срещу друго решение на СОС, с което се прекратява производството за одобряване на подробен устройствен план на имота - тоест нова пречка за започване на строежа. Тече и дело, заведено от главния архитект Здравко Здравков. В исковата си молба той настоява на бъде обявено за нищожно решение на ВАС, с което съдът отменя заповед на предшественика му от 2013 г., в която се отказва одобряване на проект за ПУП, който е угоден на НИКМИ. Въпреки че съдът е отхвърлил през април тази година иска на Здравко Здравков, сега той е подал касационна жалба. Последното съдебно производство, което тече по сложния казус, е от миналата година по жалба отново на НИКМИ срещу заповед на Здравков за спиране на административното производство за одобряване на проект за план-извадка, с което отново се осуетяват плановете на фирмата строител. Общото на всички тези дела е, че пречат на всякакъв ясен изход от сложната ситуация и оставят проекта на "трупчета" или на пътя за никъде. 

Оплетеното въже

Въжето, което следва казуса с имота, съвсем не се оплита през последните няколко години. Първият възел се появява още с придобиването на имота по времето на кметуването на Бойко Борисов и е свързан с превърналата се в мръсна дума "заменка". Именно чрез замяна на свой имот от 380 кв. метра НИКМИ получава общински терен от 3 дка в "Стрелбище" през 2006 г. Освен това фирмата трябва да доплати на общината разликата между цените на двете площи, която е над 3,5 млн. лева. Докладът е внесен от съветници от ССД и НДСВ, а срещу него гласуват колегите им от БСП и ДСБ. 

По това време на мястото е позволено да се строи, но с височина на сградите до 20 метра. Междувременно обаче се приема Общ устройствен план, според който теренът е градинка и следователно на него не може да се строи. В този момент започва и съдебната сага, подхваната от фирмата строител. През годините се обжалват, отхвърлят или потвърждават различни планове, като някои от решенията дават възможност на НИКМИ да се възползва от различни вратички и да обяви намерението си не просто да строи, ами да издигне небостъргач. През годините на спорове се стигна дори до абсурдната ситуация съдът да постанови глоба за главния архитект Здравков за неизпълнение на определени съдебни решения. 

Ще го бъде ли строежът?

Активен радетел за търсене на истината и защита на зелената площ и преди две години, и сега е общинският съветник от БСП в София Николай Николов. Той участва в последния протест на жителите на квартала и подкрепи инициативния комитет "В помощ на Стрелбище". Николов се включва и в регулярни срещи с представители на общината. Именно на една от тях от кметството правят намек, че инвеститорът ще се откаже от имота, а общината ще го обезщети с друг - тоест, че се върви към нова заменка. Новината обаче се оказва невярна и търсенето на конкретно решение замира. "В момента имотът си стои обграден, част от улицата, която минава през него, още е разбита, тревата е над метър и половина", разказва общинският съветник. 

Последната новина по случая е решението на Софийския административен съд от 20 май по искане на прокуратурата да се обяви за нищожна заменката на имоти, направена от СОС още през 2006 г. В делото се включи и инициативният комитет. Според съда обаче действията на общинските съветници, гласували заменката, не са неправомерни и решението няма да бъде обявено за нищожно. На всичкото отгоре прокуратурата е осъдена да плати 1500 лева хонорар на адвокатите на СОС, а на адвоката на НИКМИ - 700 лева. "Това обаче съвсем няма да спре борбата ни. Няма да се откажем и готвим нов протест", категоричен е Николай Николов. 

Засега обаче краят на историята не се вижда. Полезните ходове за общината в този правен и документален хаос не са много. А идеята за небостъргача все още дреме у инвеститора. 

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ