19 Септември 2019четвъртък13:51 ч.

Снимки Емилия Костадинова

На фокус

Дремещият небостъргач на "Стрелбище"

Ще има ли 44-етажна сграда в столичния квартал и докъде стигна двегодишната сага

/ брой: 105

автор:Деси Велева

visibility 1139

Преди близо две години в разгара на лятото, вместо да идат на почивка, част от столичани излязоха на улицата, за да защитят поредната заплашена от унищожаване зелена площ. Строителната фирма НИКМИ обяви намеренията си да построи 44-етажен небостъргач с височина от 150 метра в градинка в кв. "Стрелбище". Отговорът на хората бе поредица от протести срещу заявения небостъргач точно на ъгъла на  бул. "България" и ул. "Петко Тодоров". Две години по-късно грандоманският проект още е актуален. 

Днес строеж още няма. Ограда около имота обаче още има - за да напомня, че теренът е частен, а инвеститорът не се е отказал от намеренията си и действа по един или друг начин, за да ги осъществи. Местните хора обаче още не са забравили за какво са се борили няколко месеца. Съвсем наскоро те отново се събраха на спорното място, за да припомнят за каузата си и да поискат гаранции от Столичната община, че там строеж няма да има. Хората изпратиха и официален призив за извършване на всички правни и фактически действия за окончателното запазване на статута на зелена площ от страна на Столичната община и конкретно от направление "Архитектура и градоустройство", водено от главния архитект Здравко Здравков. Обединени в инициативния комитет "Помощ за Стрелбище", те настояват теренът от 3000 кв. метра на бул. "България" да си остане градинка. 

Път за никъде

Оказва се обаче, че исканията им в момента не могат да бъдат удовлетворени. Висящи административни производства пречат на каквото и да е устройствено процедиране и предвиждането на имота за озеленяване. Четири дела се водят по сложния казус, заплетен още през 2006-2007 г. при придобиването на терена от НИКМИ. Първото дело е от 2014 г., заведено е в Административния съд на София и е образувано по жалба на НИКМИ и е срещу решение на СОС от 2014 г. То е свързано с  плановете за регулация и застрояване, които пречат на инвеститора да изпълни намеренията си. 

Отново в Софийския административен съд и пак по жалба на НИКМИ се води дело срещу друго решение на СОС, с което се прекратява производството за одобряване на подробен устройствен план на имота - тоест нова пречка за започване на строежа. Тече и дело, заведено от главния архитект Здравко Здравков. В исковата си молба той настоява на бъде обявено за нищожно решение на ВАС, с което съдът отменя заповед на предшественика му от 2013 г., в която се отказва одобряване на проект за ПУП, който е угоден на НИКМИ. Въпреки че съдът е отхвърлил през април тази година иска на Здравко Здравков, сега той е подал касационна жалба. Последното съдебно производство, което тече по сложния казус, е от миналата година по жалба отново на НИКМИ срещу заповед на Здравков за спиране на административното производство за одобряване на проект за план-извадка, с което отново се осуетяват плановете на фирмата строител. Общото на всички тези дела е, че пречат на всякакъв ясен изход от сложната ситуация и оставят проекта на "трупчета" или на пътя за никъде. 

Оплетеното въже

Въжето, което следва казуса с имота, съвсем не се оплита през последните няколко години. Първият възел се появява още с придобиването на имота по времето на кметуването на Бойко Борисов и е свързан с превърналата се в мръсна дума "заменка". Именно чрез замяна на свой имот от 380 кв. метра НИКМИ получава общински терен от 3 дка в "Стрелбище" през 2006 г. Освен това фирмата трябва да доплати на общината разликата между цените на двете площи, която е над 3,5 млн. лева. Докладът е внесен от съветници от ССД и НДСВ, а срещу него гласуват колегите им от БСП и ДСБ. 

По това време на мястото е позволено да се строи, но с височина на сградите до 20 метра. Междувременно обаче се приема Общ устройствен план, според който теренът е градинка и следователно на него не може да се строи. В този момент започва и съдебната сага, подхваната от фирмата строител. През годините се обжалват, отхвърлят или потвърждават различни планове, като някои от решенията дават възможност на НИКМИ да се възползва от различни вратички и да обяви намерението си не просто да строи, ами да издигне небостъргач. През годините на спорове се стигна дори до абсурдната ситуация съдът да постанови глоба за главния архитект Здравков за неизпълнение на определени съдебни решения. 

Ще го бъде ли строежът?

Активен радетел за търсене на истината и защита на зелената площ и преди две години, и сега е общинският съветник от БСП в София Николай Николов. Той участва в последния протест на жителите на квартала и подкрепи инициативния комитет "В помощ на Стрелбище". Николов се включва и в регулярни срещи с представители на общината. Именно на една от тях от кметството правят намек, че инвеститорът ще се откаже от имота, а общината ще го обезщети с друг - тоест, че се върви към нова заменка. Новината обаче се оказва невярна и търсенето на конкретно решение замира. "В момента имотът си стои обграден, част от улицата, която минава през него, още е разбита, тревата е над метър и половина", разказва общинският съветник. 

Последната новина по случая е решението на Софийския административен съд от 20 май по искане на прокуратурата да се обяви за нищожна заменката на имоти, направена от СОС още през 2006 г. В делото се включи и инициативният комитет. Според съда обаче действията на общинските съветници, гласували заменката, не са неправомерни и решението няма да бъде обявено за нищожно. На всичкото отгоре прокуратурата е осъдена да плати 1500 лева хонорар на адвокатите на СОС, а на адвоката на НИКМИ - 700 лева. "Това обаче съвсем няма да спре борбата ни. Няма да се откажем и готвим нов протест", категоричен е Николай Николов. 

Засега обаче краят на историята не се вижда. Полезните ходове за общината в този правен и документален хаос не са много. А идеята за небостъргача все още дреме у инвеститора. 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 128

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 121

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 109

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 112

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 169

Обяснението за Великова беше "Или тя, или аз"

автор:Дума

visibility 7

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ