28 Октомври 2020сряда08:26 ч.

Драматургия със силен публицистичен заряд

Над 52 хиляди зрители са гледали постановката на Галин Стоев "Монолози за вагината" в Театър 199

/ брой: 144

автор:Светлана Панчева

visibility 2753

Един от най-интересните и предизвикали крайни и противоречиви мнения спектакли на софийска сцена - "Монолози за вагината" от американката Ева Енслър, поставен от Галин Стоев в Театър 199, вече е игран 200 пъти. Този своеобразен юбилей ни кара да си припомним, че още след като обяви намерението си да постави за първи път у нас тази пиеса, театърът не само отправи истинско предизвикателство към обществеността, но и пое много атаки. Тогава творческият екип, съставен от режисьора Галин Стоев и актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, прие  предизвикателството и отговори с публичен прочит на пиесата, като предизвика дискусия за въздействието на текста, в която се включиха изявени обществени дейци, журналисти, психолози, лекари и социолози. Така още преди премиерата на спектакъла в общественото пространство се сблъскаха диаметрално противоположни мнения за темите и проблемите в пиесата.
Несъмнено в "Монолози за вагината" Ева Енслър с драстична откровеност и същевременно чрез един високо поетизиран текст разглежда във философски, нравствен и социален план интимния свят на съвременната жена. В основата на пиесата е залегнал автентичен материал от 250 разговора с жени от различни възрасти, социално положение, раси, националности и религии, които придават на драматургията силен публицистичен заряд. След премиерата и през изминалите години постановката на "Монолози за вагината" се наложи преди всичко като стойностен художествен факт и като спектакъл, поставящ ясно и откровено острите и понякога жестоки в прозренията си проблеми за насилието върху жени в съвременния свят.
За по-малко от един театрален сезон постановката успя не само да предизвика интереса и вниманието на публиката, но и да получи сериозна обществена подкрепа. Творческата подкрепа за представлението също не закъсня и спектакълът беше удостоен с награда за главна женска роля на трите актриси Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова. После бе номиниран и за наградите "Аскеер 2001" за режисура в лицето на Галин Стоев и за изгряваща звезда на Снежина Петрова. През 2003 г. за ролята си в спектакъла Цветана Манева беше удостоена със званието почетен професор на Нов български университет. На 1 март 2001 г. на сцената на Театър 199 със специалното участие на авторката Ева Енслър бе изигран благотворителен спектакъл на "Монолози за вагината", като средствата от продажба на билети са предоставени на асоциация "Анимус". Събитието стана повод за среща на жени от Босна, Косово, Сърбия, Хърватия и Македония и дискусия по проблемите, свързани с насилието над жени.
През 2002 г. започна проектът на Театър 199 "Раздрана тишина" - като своеобразно продължение на поредицата от събития, инициирани от театъра и неговите партньори - медии и неправителствени организации, с акцент на дейността борба с насилието върху жени през изминалите години. Целта на проекта е да направи представлението "Монолози за вагината" достояние на публиката във възможно най-много места в страната и особено там, където съществуват или се зараждат организации, чиято цел е борба срещу насилието над жени. Така спектакълът е показан в над 25 града из цяла България и благодарение на своята проблематика и сериозни сценични постижения достигна впечатляващия юбилей от 200 представления и над 52 хиляди зрители.

Вяра Коларова, Цветана Манева и Снежина Петрова в сцена от спектакъла

Авторката на пиесата Ева Енслър на среща с българската публика

Снежина Петрова, Цветана Манева и Вяра Коларова в сцена от спектакъла
Снимки Симон Варсано

Медиците с послание: „Обичайте близките си, пазете се!“

автор:Дума

visibility 221

Радев: Предлагат разоряващ бюджет

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 205

БСП: Кабинетът претърпя пълен бюджетен провал

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 205

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 231

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 296

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 218

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ