06 Август 2020четвъртък12:40 ч.

Снимка "Драгостин фолк национал"

"Драгостин фолк" с юбилеен концерт

Световнопризнатата формация ще представи бисери от репертоара си тази вечер в НМУ "Л. Пипков"

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 652

"Драгостин фолк национал" закръгли 25 години от своето създаване. През есента на 1994 г. в Будапеща е "прощъпалникът" на формацията, следват концерти из цяла Европа. През 1998 г. с премиерата на кантатата "Дунавска музика" от Стефан Драгостинов се открива поредната сесия на ООН във Виена. През май 2009-а осъществяват триумфално турне в Русия. През октомври 2011 г., на конкурса на БиБиСи "Нека народите пеят", им е присъдена престижната втора награда. През 2016 и 2018 г. формацията е отново в Русия, на сцената на знаменитата зала "Чайковски" по покана на маестро Валерий Гергиев, директор на Московския Пасхален фестивал.

"Драгостин фолк национал" е с впечатляващо интензивна звукозаписна дейност: има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект "Звукови икони на България". Целта е да бъдат събрани песни от различни региони, пресъздадени чрез авторския поглед на проф. Драгостинов, и да се съхранят чрез звукозаписа. Всеки диск съдържа уникална приказка за българския фолклор, а обложките са украсени с картини на първомайстори в изобразителното изкуство - Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров - Майстора, Мърквичка, Иван Милев... Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите.

Във формацията участват инструменталисти-виртуози и певици със "златни гласове" - с професионална подготовка, но и съхранили самородността на таланта си, вече четири поредни поколения, наследили с благодарност фолклорните ценности на своите баби. Но добавящи и доза "еретичност" към традиционната почтителност. Едновременно с това - осъществяват полетите на авторската фантазия. В момента в състава се влива пето поколение млади изпълнителки, възпитанички на НМУ "Любомир Пипков" и Нов български университет. Оригиналният репертоар, който проф. Драгостинов създава за тях, обединява индивидуалностите им в колоритен, стилен и изпълнителски букет. 

Този дълголетен творчески полет получава и неведнъж своето международно признание. Още през 2007 г. Международният комитет World Music в Корея удостоява проф. Драгостинов с академичното звание World Master (Световен майстор) сред номинирани от цял свят творци. Призът се дава за цялостния му принос за изследването и развитието на националната музикална традиция, за нейното съхраняване и продължаване в съвременния свят без граници, за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности.

Наскоро в рекордите на Гинес за най-нисък глас на планетата официално е призната родопчанката Марияна Павлова, дългогодишна солистка в "Драгостин фолк национал". Тя ще пее редом до слънчевите "момичета-драгостинки" на юбилейния концерт днес, 22 октомври, от 19 ч. в залата на НМУ "Любомир Пипков".

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ