04 Юни 2023неделя20:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Драгомир Стойнев: Предлагаме цялостен антикризисен пакет

автор:Дума

visibility 8

От опозицията искаха да създадат хаос и да направят война от заявленията, които електроразпределителните дружества подават към Комисията за енергийно и водно регулиране относно удовлетворяване на техните нужди.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНТ като подчерта, че КЕВР все още не е определил крайната цена и призова да не се спекулира по темата.

По думите му реалната цена ще бъде ясна малко преди 1 юли. „През годините електроразпределителните дружества са искали увеличения с 30-40 и до 50 процента. Винаги е било така, но съответно след направа на нужните изчисления от КЕВР обявяват дали ще има увеличение“, добави още Стойнев.

Той коментира и социалните мерки, които левицата предлага. „Това е цялостен антикризисен пакет и трябва да има мерки както за бизнеса, така и за крайните потребители“, уточни заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

Ще имаме намаляване на ДДС от 20 на 9% при природния газ за крайните потребители, които го използват за битови нужди. Също така се намалява и ДДС за парно и топла вода. Освобождава се от акциз електрическата енергия, природния газ и метана, както и ред други мерки, за да се подпомогнат българските граждани“, категоричен бе Стойнев относно мерките на левицата.

Той поясни, че на енергийна комисия е обсъждан изключително важен закон, според който всички производители, чрез уведомителен режим ще могат да изграждат мощности до 5 мегавата, като условието ще бъде те да се ползват само и единствено за нуждите на даденото предприятие.

Бизнесът продължава да се възползва от мярката за компенсация на високата цена на ел. енергията и е нормално те да не увеличават цените за крайните потребители особено, когато чрез редица мерки правителството покрива по-голямата част от техните разходи.

Относно средствата за изграждане на тези собствени мощности Стойнев подчерта, че в Плана за възстановяване са предвидени средства за тази мярка.

Депутатът от БСП направи уточнение и за предвидената мярка, която ще предложи на българските граждани отстъпка от 25 стотинки за литър гориво, като обясни, че тук става дума само за масовите горива- бензин А95 и обикновен дизел и изрази удовлетворение от факта, че е отпаднал лимита за това отстъпката да може да се ползва за до 50 литра месечно.

Намалението на данъчната основа досега беше 4500 лева на дете, а отсега нататък ще бъде 6000 лв. за всяко едно дете. Това е един необлагаем минимум или при 2 деца ще бъдат намалени 12 хиляди лева от облагаемата данъчна основа“, каза народният представител от левицата.

В заключение Драгомир Стойнев бе категоричен, че БСП е най-разумната партия в  коалицията и социалистите се опитват да убедят своите партньори колко е важно да се подпомагат хората. „Голяма част от нашите идеи вече са факт“, завърши той.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ