10 Декември 2023неделя21:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дозата прави от лекарството отрова

Или защо новият стар фентанил разпали страстите държавни

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 121

Аида Ованес

Заговори ли се за наркотици, няма как да не си спомним швейцарският лекар, учен, алхимик, астролог, философ Парацелз с "Дозата прави отровата". Повече от 30 години всеки български родител би трябвало да се чувства сравнително спокоен за детето си, ако то не е посегнало към дрогата. На Запад нещата са тръгнали доста по-рано. 

Тези дни българинът заговори за "новата" дрога - фентанил. 

Загубена или спечелена битка не предопределя края на войната. А тази война - държавата срещу наркодилърите, е отдавнашна и продължителна. Наркоманите са само нейна жертва. 

Битките у нас са с различен изход. 

Този път официално са установени 10 починали от свръхдоза със съдържание на фентанил. Колко ли са неофициално регистрираните? Защото смъртта от това вещество настъпва в резултат на сърдечна и дихателна недостатъчност и само при аутопсия може да се установи истинската причина.

КАРЕ

До 100 пъти по-мощен от морфина

Фармацевтичният фентанил е синтетичен опиоид, одобрен за лечение на силна болка обикновено в напреднал стадий на рак и е 50 до 100 пъти по-мощен от морфина, обясняват от американските Центрове за контрол на болестите (CDC). От там поясняват, че опиоидът "може да бъде отклонен за злоупотреба и злоупотреба в САЩ". 

Най-скорошните случаи на увреждане, предозиране и смърт, свързани с фентанил в САЩ, са свързани с незаконно произведен фентанил, казват от CDC и допълват, че той се продава чрез незаконни пазари на наркотици заради ефекта, подобен на хероина. Често се смесва с хероин и/или кокаин като комбиниран продукт – със или без знанието на потребителя,за да се увеличат неговите еуфорични ефекти.

КАРЕ

Историята (и не само) на опасното лекарство

Фентанилът е приготвен и разработен за първи път от д-р Пол Янсен през 1959 г. по патент, притежаван от неговата компания Janssen Pharmaceutica.

Като мощен аналгетик, който е почти 100 пъти по-силен от морфина, употребата му като болкоуспокояващо и анестетично средство бързо се възприема в медицинската практика. През 60-те години агентът е въведен като интравенозен анестетик. Следвайки популярността му, разработени са различни аналози, които включват суфентанил, алфентанил, лофентанил и ремифентанил.

До средата на 90-те години е разработен фентанил пластир, който може да достави лекарството на пациент трансдермално. 

След това са разработени други устройства - букални таблетки, близалки, ефервесцентна таблетка за смучене, букален спрей. Неотдавна FDA одобри разтворим филм от фентанил върху диск, който може да се постави в устата и да се абсорбира, което избягва възможността за вдишване или смачкване.


FDA:Може да е смъртоносен за децата

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) призовава родителите и хората, които се грижат за деца, да вземат предпазни мерки и да се уверят, че пластири със съдържание на фентинил се съхраняват, използват и изхвърлят правилно.

FDA е включила тези пластири в списък с лекарства, които трябва да се изхвърлят в тоалетната, тъй като те могат да бъдат особено вредни и вероятно фатални в единична доза, ако се използват от някой, различен от човека, за което е предписано лекарството. 

Пластирите не трябва да се поставят в контейнера за боклук, където деца или домашни любимци могат да ги намерят. FDA препоръчва незабавното им изхвърляне, като бъдат сгънати наполовина с лепкавите страни една срещу друга и така изхвърлени в тоалетната. 

От FDA предупреждават:

Ранните признаци на експозиция на фентанил може да са трудни за забелязване при малки деца. Сънливостта е сред докладваните симптоми и това може да се тълкува погрешно и да се приеме, че детето просто е уморено или сънливо.

Други признаци включват:

- затруднено дишане

- задух

- подуване на лицето, езика или гърлото

- възбуда

- висока телесна температура

- скованост на мускули.


Кризата в САЩ - най-смъртоносната

Това е най-смъртоносната криза с наркотиците в историята на САЩ, се посочва от служители на американските външни работи (Foreign Affairs). Повече от 100 000 американци са починали от свръхдоза от наркотици само между август 2021 г. и август 2022 г. Голяма част от тази епидемия се движи от фентанил, който сега убива около 200 американци всеки ден.

Според доклад на Националния център по здравна статистика, цитиран от СNN през май т.г., през 2021 г. близо 70 000 души в САЩ са починали от свръхдози с наркотици, включващи фентанил. Това е почти четирикратно увеличение за 5 години. До 2021 г. около 2/3 от всички смъртни случаи от свръхдоза са свързани с мощния синтетичен опиоид, според доклада.

Смъртните случаи, свързани с незаконно произведен фентанил, нарастват, става ясно от данни на CDC. Смъртните случаи от свръхдоза включваща синтетични опиоиди през 2020 г., са били 18 пъти повече от 2013 г.

Степента на смъртност от свръхдоза, включваща синтетични опиоиди, различни от метадон, сред които и фентанил и аналозите му, се е увеличила с над 56% от 2019 г. до 2020 г., казват от CDC. 

Преди 7 години в дома на починалия от свръхдоза певец Принс бяха открити таблетки с фентанил.  


В Европа

Броят на смъртните случаи в резултат на свръхдоза сред 50—64-годишните се е увеличил с 82% между 2012 и 2020 г., се посочва в Европейския доклад за наркотиците за 2022 г. От него става ясно, че през 2019 г. Китай въвежда и общи мерки за контрол върху производните на фентанил. През 2020 г. или 2021 г. в Европа не са открити нови производни на фентанил. Между 2020 и 2021 г. обаче в Европа са открити 15 нови синтетични опиоида, необхванати от мерки за контрол върху фентанила.

Макар че хероинът продължава да е най-често употребяваният незаконен опиоид в Европа и също отговорен за повечето смъртни случаи, причинени от употреба на наркотици, нараства загрижеността за ролята на синтетичните опиоиди на Стария континент, пише в доклада.

Производните на фентанил са повод за особена загриженост поради централната роля, която тази група играе в проблема със северноамериканските опиоиди. Смъртни случаи, причинени от фентанил, са докладвани в Европа, а в исторически план производните на фентанил са най-често срещаната форма на опиоиди, използвани в Естония и в други държави. "Важно уточнение тук е, че съществуващите системи за наблюдение вероятно не отразяват добре тенденциите по отношение на употребата на синтетични опиоиди, поради което това е област, в която е необходимо да се подобри капацитетът за наблюдение", пише в доклада. От него става ясно, че през 2020 г. в Европа са конфискувани 1,5 кг производни на фентанил, а Нидерландия конфискува 1,3 кг фентанил, в Естония в 2 отделни случая са конфискувани над 33 кг от веществото N-фенетил-4-пиперидон (NPP), прекурсор на фентанил (33 през 2019 г.).

През 2020 г. в ЕС 514 000 пациенти са на лечение с опиеви агонисти.


Държавата бори наркодилърите с нов координационен механизъм

В средата на юли премиерът Николай Денков обяви, че се създава нов координационен механизъм в борбата с организираната престъпност и вноса на наркотици. Звеното ще е съсредоточено върху големите вносители и разпространители на наркотични вещества. 

Той призна, че в последните години с особен успех в борбата срещу разпространението на наркотици не можем да отбележим

Механизмът ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като основната координация ще се извършва от МВР, ГДБОП, Гранична полиция, но и Агенция "Митници", МОН, МЗ и Министерството на електронното управление. Е, не пречи да се мечтае: не е изключено поредното звено с поредните щатове да успее да направи нещо повече. Иначе, повече от месец и половина д-р Асен Меджидиев не е министър на здравеопазването, но на сайта на МЗ в 

Националния съвет по наркотични вещества

името на Меджидиев продължава да стои като председател на съвета. Този съвет има секретар, двама координатори, трима зам.-председатели и 23 членове...  

И след като от години фентанилът е на наркопазара, дори и у нас, за управниците ни е "нов повод да повдигнем въпроса". Закоравелите наркомани отдавна познават фентанила и подобните му. Дългогодишен наркоман никога няма да тръгне към нова дрога неподготвен, няма да си вземе от новото вещество същата доза, която е вземал от предишното, ще започне малко по малко, постепенно. Неподготвени към ново вещество тръгват само новаците, твърдят запознати. Но това е друга тема. 

Премиерът Денков обяви, че обсъдили с министъра на вътрешните работи и, очевидно, възнамеряват с новия координационен механизъм да "опитат", както сам каза, да се преборят с този огромен проблем.

Ако за премиера Денков и вътрешния му министър фентанилът е "нов повод", то за работещите в борбата с наркотрафика у нас не е. През октомври 2017 г. началникът на отдела към агенция "Митници" Стефан Бакалов съобщи, че на пазара има "по-силни субстанции", които с едно вдишване убиват. Той поясни още тогава, че  с 10 мг фентанил могат да се направят 10 хил. дози

Цената му е достъпна, дозите не могат да се регулират. "В момента в Европа е доста масов и за съжаление вече има и няколко случаи на засечена употреба и в България", каза още преди 6 години Бакалов.

Българските страсти около фентанила се разгорещиха преди около 10 дни. МВР във Варна хвана дилъри на "новата" дрога: две жени от ромската махала "Максуда", задържани по време на сделка с 200 г наркотик, а у тях бяха открити 50 хил. лв. Така кълбото се разплете. За няколко месеца официално установените починали от свръхдоза от фентанил и производните му са 10 души. 

От МВР съобщават, че от началото на годината са иззети около 6 кг фентанил при различни операции в страната, образувани са 6 досъдебни производства. 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 938

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 901

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ