14 Ноември 2019четвъртък13:04 ч.

Франсис Вуртц:

Дойде времето за общ ляв фронт

Българите трябва да получат своя шанс и заедно да сложим в Европа края на неолиберализма, казва почетният депутат от Европарламента и член на ръководството на Френската комунистическа партия

/ брой: 279

автор:Лилия Томова

visibility 1593

ФРАНСИС ВУРТЦ e почетен депутат в Европейския парламент (от 1979 до 2009 г. - депутат в ЕП). Бил е председател (1999-2009) на Парламентарната група на Обединената европейска левица и Северната зелена левица в ЕП. Член е на ръководството на Френската комунистическа партия.

ЦИТАТ:
"Нека младите нямат страх от идващото утре"
"Надявам се лява България да има успехи, за да има и нови тенденции в живота на хората"


- Какво ви доведе у нас, г-н Вуртц?
- Доведе ме лявото ми сърце, левите ми убеждения и желанието ми да се видя с българските леви хора. Защото мястото на лява България е при левите в Европа.
- А накъде върви Европа днес? И колко лява е всъщност?
- Няколко неща обединяват левите в Европейския съюз. Стачките вече са много, защото социална нестабилност е обхванала континента ни. Без съмнения вече трябва да сложим край на неолибералната политика. Мисля, че това трябва да е задачата на всички леви хора в Европа. И е условие да намалее, а защо не и да изчезне бедността, която днес шества не само по нашия континент, а и по целия свят.
- Как ще стане това? Имат ли сили левите партии да поведат хората? Искат ли да го направят?
- Европа не е бедна. Трябва обаче да знаем как да се разпореждаме с парите си.
- Но парите не са при левите, или?- В големите предприятия и в банките има огромни пари, които трябва да бъдат "преориентирани" към народите.
- За национализация ли говорите?
- Не. Но научих, че у вас два милиона българи нямат здравни осигуровки, че четири от всеки десет ваши деца са неграмотни - не могат да четат, да пишат. Това е абсолютно недопустимо! Мисля, че мерките трябва да са спешни и много строги. И това положение да бъде преобразено, а приоритетите на страната ви да станат други. Това е амбицията на левите ви приятели от Европа.
- А кой да вземе мерките, управлява ни дясно правителство? Така че какви общи стъпки може да има?
- Затова дойдох във вашата страна - за да защитя лява България, да й дам кураж да върви напред и да поведе хората след себе си. Българите трябва да получат своя шанс - да успеят в живота, в работата си. Защото научих и че близо два милиона българи вече са в чужбина, за да търсят работа. При това каквато и да е работа, независимо от образованието им, което е несправедливо! Мисля, че това е огромна грешка на правителството ви - да допусне да се случи подобно нещо. И силно се надявам лява България да има успехи, за да има и нови тенденции в живота на хората.
- Но днес и европейската левица сякаш върви след американските несъгласни, които вече окупираха "Уолстрийт" и даже така нарекоха движението си. Уморена ли е старата, добра Европа, ще върви ли заедно с тях?
- Рамото и сърцето ми са до всички млади, които излязоха на протест. Действията им са обнадеждаващи, значи - има надежда за бъдещето ни. Помнете - Виктор Юго го е казал: "Който живее, се бори." Това трябва да се случва с всички нас, по целия свят. В България - също, разбира се.
- Френската компартия, на която сте един от лидерите, сигурно подкрепя протестите на недоволните по света. Оглавява ли ги в страната ви или просто участва в тях?
- Тези протести ни дават възможност да покажем пред повече хора за какво точно е борбата ни. Затова всеки ден, дори всеки час, подкрепяме недоволните.
- Младите с вас ли са? Защото изглежда, че това движение не иска да се обвързва с политически партии...
- В тези протести има много, много млади хора. Не само комунисти, има хора, "просто" воюващи за по-добър живот. Така че наистина сме заедно. А дали младите вярват в комунистическата идея и в делата на Френската комунистическа партия? Има много и различни организации, ние сме само една от тях. Включваме се в един общ ляв фронт, с други формирования със сходни виждания за света - за да се обединят младите хора срещу несправедливостта.
Това, което видях за двата дни престой у вас, е, че в България, или поне в малките градчета, левите хора се обединяват. В неголеми понякога, но все пак леви коалиции. А това е важно, движението ни придобива по-голяма сила по този начин.
- Т.е. казвате, че силата на лявото е в обединението?
- Посоката е наляво, всички заедно трябва да застанем срещу неолиберализма. И наистина е време да заговорим за общ ляв фронт - и у вас, и в Европа, и по света. Във Франция правим точно това - за мир, за социални промени, за по-добър живот. И за по-справедлив. Участваме заедно в изборите за европейски структури, в националните, в местните избори. Това ни сплотява.
Френската комунистическа партия не желае да се бори срещу останалите леви формации, срещу социалистите - също. Ние се борим за законност, за нова политика и за това всички заедно да застанем рамо до рамо - заради хората и тяхното добруване.
Всички, които изповядват лява политика, са наши приятели и съмишленици. Мисля си, че това е работеща стратегия и за вашата страна - да бъдат обединени силите на левите партии у вас.
- Какво ще пожелаете на левите хора у нас, главно на младите?
- Да имат вяра във възможната промяна, да могат да реализират живота си, да не трябва да заминават за чужбина, за да търсят работа. И да нямат страх от идващото "утре". Пожелавам им и социална сигурност, и повече солидарност.
- Как се отнасят във Франция към думата "комунист"?
- Гордея се, че съм член на Френската комунистическа партия. Вече 40 години съм комунист и никога не съм се срамувал да го призная. Защото това означава общност, заедност, солидарност. Означава борба за закона. Нали точно от това имаме нужда днес?

Спор във ВСС за мотивите на Радев

автор:Дума

visibility 36

Два протеста посрещнаха Гешев пред ВСС

автор:Дума

visibility 110

Мечка нападна ловец в Стара планина

автор:Дума

visibility 107

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 219

Тръмп и Ердоган с плах опит да затоплят отношенията

автор:Дума

visibility 85

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 373

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 188

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 202

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ