08 Юли 2020сряда03:27 ч.

Акценти

Дойде време преломно

Пандемията ни казва, че светът трябва да се промени, за да живее

/ брой: 103

автор:Петра Ташева

visibility 559

Едно невидимо вирусче затвори света и хората вкъщи. Само затова ли бяхме арестувани в домовете си? За да се пръскаме с дезинфектанти и да си мием ръцете по сто пъти на ден? Маскирали сме се  като извънземни и си представяме, че ще се спасим? 

Не, мили хора! Помислете! Природата ни е изпратила изпитание. Но тя ни кара и да се замислим, да поразсъждаваме, да направим преценка дали живеем правилно. Тя ни наказа, защото не се справихме със себе си! Не оценихме какъв живот тя ни е дала, каква планета ни е подарила! Всички се провалихме! 

Днес сме свидетели как всичко около нас се променя коренно - из основи. Не само спасение ни е нужно. Сега трябва всичко и всички да се променим, да се изменим. Онези, които продължават да въртят далаверите, да се конфронтират, да търсят "под вола теле", не са в час. Те не разбират, че сега всички сме подвластни на риск не само от този, но и от други непознати вируси. Има ли гаранция, че няма да се появят? Ако природата не може да ни спре в нашите досегашни грешки и ни е приготвила още изпитания? Или някой е решил да си уреди милиардите чрез глобален експеримент? 

Всички хора се бяха разшетали по Земята като луди - да търсят по-добър живот, повече блага, приходи, охолства, богатства. Политиците непрекъснато се събираха къде ли не по света - уж да измислят как да го променят, как да го организират, как да го управляват... Е, провал  на всичко това донесе един невидим вирус! Видяхте ли как спешно се прибирате към родните си домове, как си общувате виртуално и няма нужда да летите насам-натам, да харчите ненужни пари и да замърсявате умовете си с химери, а въздуха - с вредни газове и горива?!   

В тези дни си мисля за бабите, които видяхме в телевизионното предаване на нашата обществена телевизия "България от край до край". Те живеят самотни в отдалечени населени места. Те не си слагат маски, не се дезинфектират, защото са сами и живеят... природосъобразно. А ние какво направихме? Закрихме и разграбихме заводите, където работеха децата им, пратихме работната сила на гурбет в чужбина, ликвидирахме училищата, изоставихме си земята, напуснахме селата, натъпкахме се по градовете, завряхме се в бетонните си апартаменти. И вече не се познаваме, не си говорим, мразим се, тъпчем се не с храна, а с химии и вносни боклуци. И отгоре на всичко искаме да сме здрави и да се борим с новите болести. Е, няма как да стане. 

Може би идва пак времето да възродим икономиката, да се върнем към земята, да си произвеждаме храната, да се обичаме, да си помагаме, да градим и да творим! Може би най-сетне Преломът ще ни върне просветата и науката, културата и изкуството, ще изхвърли като никому ненужни много досегашни политически формирования, съществуващи заради кокъла, не заради хората. А бъдещето ще роди нови науки и професии, за които трябва да имаме онова, което сухо наричаме "кадри". Бързо, бързо трябва да се мисли и да се действа в помощ на науките, на книжнината, на професиите, на икономиките, на политиките в полза на нацията - не на поданиците, а на гражданите.

Тогава няма да бъдат нужни вече толкова и военните, разходите за въоръжаване, за изтребители, за наблъскани с ракети бойни кораби - те не съзидават, а изтребват съзиданието. Генералният секретар на ООН излезе с призив да се спрат всички военни конфликти по света. Сега е нужно всеобщо обединение! Нужни са усилията на всички хора на Земята, за да спасят и себе си, и планетата!   

Вече е крайно време да се осъзнаем, за да живеем. Много хора в много страни разбират това. Светът може да бъде друг! Преломът започна!

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ