13 Юли 2020понеделник09:09 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Доц. Георги Йорданов:НЗОК ще рухне

Ролята на съсловните организации е сведена до приемането на правила за добра медицинска практика, казва зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БСП

/ брой: 138

автор:Аида Паникян

visibility 2245

"Има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара"

- Доц. Йорданов, преди дни министърът на здравеопазването представи поредната си идея за промяна на здравноосигурителния модел. Според вас ефективни ли са новите идеи? 

- Първо, малко съм изненадан, защото всички очаквахме на кръглата маса на 15 юли да бъде представен модел за здравно осигуряване или поне за финансовите взаимоотношения в здравеопазването за голям период от време, а пред нас беше поставена една тема за дискусия за бъдещето на българското здравеопазване, т.е. съвсем начална фаза на започване на разговор. Ние от доста време твърдим, че трябва да се проведе сериозен разговор и параметрите, с които трябва да започне този разговор, са ясни. Те са: на първо място, калкулиране на медицинската дейност, която, за съжаление, сега вече трябва да я наричаме медицинска стока или медицинска услуга.

- В презентацията имаше ли нещо за калкулиране?

- Не, абсолютно нищо. На второ място, което е много важно, това е стойността на труда на медицинските специалисти - лекари, стоматолози, медицински сестри и др. Тук нищо не чухме. Даже нещо повече: чухме, че ролята на съсловните организации е само до приемането на правила за добра медицинска практика. В цял свят заплащането на лекаря се определя от неговата съсловна организация. Тя не може да бъде изключена от този процес. Тук ни се предлага тя да бъде изключена.

- Това според вас означава ли, че и договарянето отпада?

- Точно така става. Приемат едни правила за добра практика и после в годините съсловните организации изчезват, защото правилата вече са приети. Има и много други неща, за които трябва да говорим, но аз съм силно притеснен за това какво ще стане с НЗОК. Тя не може да издържи на тези предложения, които прави министър Кирил Ананиев. Тя просто ще рухне, защото от нея ще бъдат отнети съществени дейности, т.е. най-печелившите, и ще бъдат прехвърлени към частните каси. На всичкото отгоре тя трябва да действа в ролята на амортисьор, който поема всички неблагополучия в системата, т.е. там, където пациентът няма възможност да плати със своята здравна осигуровка и допълнително заплащане, ще бъде прехвърлен практически насила в НЗОК и тя трябва да поеме тези неща. Има и нещо, което е изключително важно и към което искам да заостря вашето внимание. Беше казано, че частните фондове ще имат право на печалба. НЗОК обаче няма право на печалба. Това е много съществен момент, т.е. има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара - от една страна, НЗОК, от друга - частните фондове/застрахователи. Те трябва да се конкурират, след като първата няма право на печалба, а вторите имат. Нещо не е ясно.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 684

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 319

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 410

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ