12 Април 2021понеделник07:54 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Доц. Георги Йорданов:НЗОК ще рухне

Ролята на съсловните организации е сведена до приемането на правила за добра медицинска практика, казва зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БСП

/ брой: 138

автор:Аида Паникян

visibility 2361

"Има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара"

- Доц. Йорданов, преди дни министърът на здравеопазването представи поредната си идея за промяна на здравноосигурителния модел. Според вас ефективни ли са новите идеи? 

- Първо, малко съм изненадан, защото всички очаквахме на кръглата маса на 15 юли да бъде представен модел за здравно осигуряване или поне за финансовите взаимоотношения в здравеопазването за голям период от време, а пред нас беше поставена една тема за дискусия за бъдещето на българското здравеопазване, т.е. съвсем начална фаза на започване на разговор. Ние от доста време твърдим, че трябва да се проведе сериозен разговор и параметрите, с които трябва да започне този разговор, са ясни. Те са: на първо място, калкулиране на медицинската дейност, която, за съжаление, сега вече трябва да я наричаме медицинска стока или медицинска услуга.

- В презентацията имаше ли нещо за калкулиране?

- Не, абсолютно нищо. На второ място, което е много важно, това е стойността на труда на медицинските специалисти - лекари, стоматолози, медицински сестри и др. Тук нищо не чухме. Даже нещо повече: чухме, че ролята на съсловните организации е само до приемането на правила за добра медицинска практика. В цял свят заплащането на лекаря се определя от неговата съсловна организация. Тя не може да бъде изключена от този процес. Тук ни се предлага тя да бъде изключена.

- Това според вас означава ли, че и договарянето отпада?

- Точно така става. Приемат едни правила за добра практика и после в годините съсловните организации изчезват, защото правилата вече са приети. Има и много други неща, за които трябва да говорим, но аз съм силно притеснен за това какво ще стане с НЗОК. Тя не може да издържи на тези предложения, които прави министър Кирил Ананиев. Тя просто ще рухне, защото от нея ще бъдат отнети съществени дейности, т.е. най-печелившите, и ще бъдат прехвърлени към частните каси. На всичкото отгоре тя трябва да действа в ролята на амортисьор, който поема всички неблагополучия в системата, т.е. там, където пациентът няма възможност да плати със своята здравна осигуровка и допълнително заплащане, ще бъде прехвърлен практически насила в НЗОК и тя трябва да поеме тези неща. Има и нещо, което е изключително важно и към което искам да заостря вашето внимание. Беше казано, че частните фондове ще имат право на печалба. НЗОК обаче няма право на печалба. Това е много съществен момент, т.е. има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара - от една страна, НЗОК, от друга - частните фондове/застрахователи. Те трябва да се конкурират, след като първата няма право на печалба, а вторите имат. Нещо не е ясно.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ