19 Септември 2019четвъртък14:33 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Доц. Георги Йорданов:НЗОК ще рухне

Ролята на съсловните организации е сведена до приемането на правила за добра медицинска практика, казва зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БСП

/ брой: 138

автор:Аида Паникян

visibility 1502

"Има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара"

- Доц. Йорданов, преди дни министърът на здравеопазването представи поредната си идея за промяна на здравноосигурителния модел. Според вас ефективни ли са новите идеи? 

- Първо, малко съм изненадан, защото всички очаквахме на кръглата маса на 15 юли да бъде представен модел за здравно осигуряване или поне за финансовите взаимоотношения в здравеопазването за голям период от време, а пред нас беше поставена една тема за дискусия за бъдещето на българското здравеопазване, т.е. съвсем начална фаза на започване на разговор. Ние от доста време твърдим, че трябва да се проведе сериозен разговор и параметрите, с които трябва да започне този разговор, са ясни. Те са: на първо място, калкулиране на медицинската дейност, която, за съжаление, сега вече трябва да я наричаме медицинска стока или медицинска услуга.

- В презентацията имаше ли нещо за калкулиране?

- Не, абсолютно нищо. На второ място, което е много важно, това е стойността на труда на медицинските специалисти - лекари, стоматолози, медицински сестри и др. Тук нищо не чухме. Даже нещо повече: чухме, че ролята на съсловните организации е само до приемането на правила за добра медицинска практика. В цял свят заплащането на лекаря се определя от неговата съсловна организация. Тя не може да бъде изключена от този процес. Тук ни се предлага тя да бъде изключена.

- Това според вас означава ли, че и договарянето отпада?

- Точно така става. Приемат едни правила за добра практика и после в годините съсловните организации изчезват, защото правилата вече са приети. Има и много други неща, за които трябва да говорим, но аз съм силно притеснен за това какво ще стане с НЗОК. Тя не може да издържи на тези предложения, които прави министър Кирил Ананиев. Тя просто ще рухне, защото от нея ще бъдат отнети съществени дейности, т.е. най-печелившите, и ще бъдат прехвърлени към частните каси. На всичкото отгоре тя трябва да действа в ролята на амортисьор, който поема всички неблагополучия в системата, т.е. там, където пациентът няма възможност да плати със своята здравна осигуровка и допълнително заплащане, ще бъде прехвърлен практически насила в НЗОК и тя трябва да поеме тези неща. Има и нещо, което е изключително важно и към което искам да заостря вашето внимание. Беше казано, че частните фондове ще имат право на печалба. НЗОК обаче няма право на печалба. Това е много съществен момент, т.е. има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара - от една страна, НЗОК, от друга - частните фондове/застрахователи. Те трябва да се конкурират, след като първата няма право на печалба, а вторите имат. Нещо не е ясно.

Във ВМА трансплантираха черен дроб на 36-годишен мъж

автор:Дума

visibility 0

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 147

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 180

Пакетът "Мобилност" остава в дневния ред на Европарламента

автор:Дума

visibility 23

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 117

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 119

Обяснението за Великова беше "Или тя, или аз"

автор:Дума

visibility 81

Датата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ