04 Юли 2022понеделник17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Доц. Георги Йорданов: Здравната система трябва да отговаря адекватно на кризата

Правим всичко възможно да се вземат необходимите мерки за осигуряване на липсващите лекарства, казва заместник-министърът на здравеопазването

/ брой: 4

автор:Аида Паникян

visibility 16

- Доц. Йорданов, какви са основните функции на пандемичния комитет и какъв е очакваният резултат от дейността му?

- Създаването на комитета е свързано с приетия през 2020 г. Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Основната задача е повишаване на нивото на ваксинация. 

- Как ще стане това?

- България е на последно място в ЕС по ваксинация срещу КОВИД-19 и бихме се радвали поне на предпоследно място. Имунизирани са не повече от 34% от българските граждани. Целта е да се постигне колективен имунитет от 60-70%. Повечето европейските държави вече са достигнали тези нива. Основната ни задача е да убедим българските граждани в ползите от ваксинирането и те да разберат, че ваксината не само ги пази от заразяване, но дори и да заболеят, болестта преминава по-леко. Научно е доказано, че при ваксинирани пациенти клиничните прояви на инфекцията са значително по-леки. Желателно е и децата да се ваксинират, но това зависи от физическото им състояние...

Не е тайна, че в България има сравнително силно антиваксърско движение. Ние категорично не приемаме задължителното ваксиниране и затова много разчитаме на съпричастността и социалната отговорност на всеки български гражданин. Ако те не ни помагат, никакви силови органи, като МВР и пр., няма да помогнат нито за повишаване на ваксинационното ниво, нито за носене на маски, нито за спазване на физическо отстояние. 

- Как екипът на МЗ ще насърчи хората да се ваксинират?

- Разчитаме основно на общопрактикуващите лекари. Те са медиците, които са най-близо до пациентите. За жалост, доста време семейните лекари бяха пренебрегвани и не получиха заслужено място както в борбата с пандемията, така и при ваксинацията. Затова и нямаха възможност да участват активно в тази дейност. Но аз съм убеден, че има начини да си партнираме в постигането на значително по-високи нива на ваксинация. Мисля, че ако се ваксинират поне още 500 хиляди души, ще се доближим значително до колективния имунитет. 

- Имате предвид завършен ваксинационен курс, без подсилваща доза?

- Да.

- Но през последните дни се забелязва значителен ръст на поставените дози...

- Анализите ни показаха, че опашките пред пунктовете са от хора, които си поставят втора или бустерна доза, което не вдига значимо процента на ваксинираните.

Правителството вече отпусна 100 милиона лева по бюджета на ДОО за насърчаване на ваксинацията и НОИ ще изплаща еднократна добавка от 75 лева към пенсиите на хората със започнал или завършен ваксинационен курс, както и с поставена бустерна доза. Важно е да се знае, че не е необходимо хората да подават заявления или някакви допълнителни документи, за да получат тази добавка. Това се прави по служебен път. 

Предвиждаме и финансово стимулиране на общопрактикуващите лекари в борбата с пандемията.

- Какви са другите спешни задачи на пандемичния комитет?

- Следим ситуацията в европейските страни и тя ясно показва, че предстои нов пик на пандемията. Очакваме скоро Омикрон да стане преобладаващ и в България. Има една подробност, която навярно радва българската туристическа индустрия, но тревожи здравните власти и здравната ни система. Това е увеличеният интерес на туристи от Великобритания към зимните ни курорти. Боим се, че това ще "внесе" повече случаи на заразени с Омикрон. Само че ние не просто се притесняваме, а бързаме да организираме здравната система за адекватна реакция, за да не се създаде хаосът, който наблюдавахме миналата година при предишни вълни на пандемията.

Организацията ни цели тежестта на лечението (особена на по-леките случаи) да бъде прехвърлена в извънболничната помощ. Казвам това ненапразно. Съобразяваме се с анализа на клиничните прояви на Омикрон, които засега показват, че заболяването протича малко по-леко от предишните варианти. Затова планираме да увеличим КОВИД-зоните, и то не само в областните градове, но и в общинските центрове. Общопрактикуващият лекар е с ограничено работно време, а когато дойде пикът, на лекарите ще им бъде много трудно. А те трябва да приемат и пациенти със заболявания, различни от КОВИД-19. 

- Нека отново да обясним как точно работят КОВИД-зоните.

- Изследването за КОВИД-19 е безплатно за пациентите. Не е необходимо личният лекар да дава направление. Хора, които имат температура, кашлица, гърлобол и други прояви, могат да посетят зоната. Ако тестът е положителен, медицинският екип преценява дали пациентът се нуждае от болнично лечение или от домашно. Тези, които са за болница, ще получат направление за хоспитализация. На тези, които се нуждаят от домашно лечение, ще им бъдат назначени определени изследвания и рентгенова снимка на белите дробове, ще им бъдат изписани и необходимите медикаменти. Тяхната стойност поема изцяло НЗОК. 

- По този начин не се ли облекчава и спешната помощ?

- Именно. Освен това всеки пациент има право и на вторичен преглед.

Имахме среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, която обеща пълно съдействие за разкриване на още такива центрове. Убеден съм, че ще получим пълното съдействие на кметовете и в други градове. 

- Какви други задачи има комитетът?

- Единият от проблемите, които очакваме, е свързан с началото на учебния процес след ваканцията. Съветът ми към родителите е, когато сутринта видят, че очите на детето са зачервени, покашля или има дори невисока температура, да го спрат от училище. Ако това дете е потенциален вирусоносител, ще зарази съученици, учители и така ще улесни разпространението на заразата. Правим и всичко възможно да бъдат осигурени необходимите тестове за училищата. Проучванията показват, че Омикрон циркулира и в детските колективи. Затова обръщаме специално внимание и се подготвяме за възможностите за хоспитализиране на деца. 

Искам да вметна, че целта ни е лечението на КОВИД-19 в никакъв случай да не става за сметка на други заболявания. 

Нещо важно: нека топлото, почти пролетно, време не подвежда хората, защото точно сега вирусът намира перфектната среда за своето развитие. 

Повтарям, че разчитаме много на съдействието на българските граждани да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Не знам по какъв начин се правят математическите изчисления, но не смятам, че ще се стигне до апокалиптичните картини, които рисуват, ако всеки стриктно спазва мерките. Разбира се, ние трябва да сме готови за всякакви сценарии. Имаме готовност и за обезпечаване с необходимите лекарства. Голяма част от тях липсват и в световен мащаб, но всичко, необходимо за България, ще бъде купено, независимо от цената. Има медикаменти, една опаковка от които струва над 2500 лева.      

- Излезе поредното съобщение за липса в аптеките на нискомолекулни хепарини, а преди по-малко от месец ДУМА писа за дефицит на други лекарства. Всички те се ползват и за лечение на КОВИД-19. Как МЗ ще преодолее тези дефицити? Необходима ли е промяна в нормативната уредба?

- Здравната ни система доста време бе управлявана от апологети на частната инициатива. Така много медикаменти попаднаха на 100% в частния сектор. В качеството си на държавна администрация, МЗ няма в ръцете си всички инструменти за регулиране на лекарствоснабдяването в страната, но правим всичко възможно да се вземат необходимите мерки за осигуряване на липсващите лекарства. А те не достигат и в други страни. За жалост, напоследък изчезна много важен препарат - пулмокорт, който е за подобряване на дейността на белите дробове. 

В областта на лекарствоснабдяването обаче трябва да имаме и по-дългосрочни планове. Сериозен проблем е липсата на денонощни аптеки. Поне в шест областни града няма такива. Да не говорим за малки населени места. Това е от особено значение в условията на пандемия - известно е, че инфекциозните болести се изострят нощем и призори. Националното сдружение на общините непрекъснато поставя този проблем, защото аптеката е толкова важна, колкото и ДКЦ, и семейният лекар.

- Друг проблем, който е в обсега на общественото здраве, са лекарствата за деца. Ще продължават ли родителите да ги плащат на 100%?

- При остри заболявания при деца до 14 г. родителите ще плащат само 5% от стойността им. Това е само част от комплекса мерки за преодоляване на демографската криза. В наши дни отглеждането на едно дете е много скъпо и всяка помощ е от значение. А здравето на детето е най-важното не само за родителите, но и за обществото и неговото бъдеще. 

Може да изглежда, че екипът на МЗ в момента е съсредоточил усилията си върху КОВИД-19, но трябва час по-скоро да бъде овладяна тази криза с всички сили, за да можем всички ние като нация да решаваме дългосрочните си проблеми. А в здравеопазването те не са никак малко.

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 334

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 1056

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 258

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ