08 Юли 2020сряда07:11 ч.

Здраве

Доц. д-р Живка Бонева, д.м.: Мотивацията на пациента е половината от успеха на лечението

Нови терапии носят значими ползи върху сърдечносъдовата система и бъбреците при хората с диабет, казва началникът на клиниката по Ендокринология към Медицинския институт - МВР

/ брой: 220

автор:Аида Паникян

visibility 2314

14 ноември е рождената дата на канадския професор Фредерик Бантинг, който открива инсулина през 1921 г. заедно с д-р Чарлз Бест (тогава студент по медицина). На тази дата от 1991 г. се отбелязва Световният ден за борба с диабета под егидата на СЗО и Международната диабетна федерация (МДФ), а от 2006 г. - и от ООН. Логото му е син кръг на надеждата, символизиращ здравето и синьото небе. През 2019 г. мотото на 14 ноември е "Семейството и диабетът - диабетът засяга всяка фамилия". Стремежът е да се насърчи ролята на семейството в управлението, грижите и профилактиката на диабета. Призовават се семействата да научат повече за предупредителните признаци на диабета, за да може той да бъде открит рано. 

- Доц. Бонева, как може да бъде открит своевременно диабетът?

- Първата крачка е да търсим рискови фактори за тази болест - наднормено тегло и затлъстяване, наличие на фамилност, високорискова раса, напредване на възрастта, наличие на артериална хипертония, дислипидемия, синдром на поликистозни яйчници при жените и др. Създадени са въпросници, които могат да покажат дали конкретeн човек е застрашен да развие заболяването. У нас е възприет Финландският въпросник, който съдържа 8 въпроса и точкова система на оценка. При събрани над 12 точки е налице риск за диабет и трябва да се осъществят диагностични лабораторни тестове.

По данни на Международния диабетен атлас у нас с диабет са 450 хил. души - близо 8% от населението, и още 200 хил. са недиагностицирани. 90% от хората с диабет са с тип 2, т.нар. неинсулино зависим. Основните етиологични фактори за възникването му са наследственост, но най-вече неблагоприятни фактори на средата - затлъстяване, обездвижване и неправилно хранене. Ръстът на диабета в последните десетилетия не се дължи на промяна в генотипа ни, а на пандемията от затлъстяване, което формира двойна пандемия, наречена "диобезити" (obesity - затлъстяване). Все повече дейности в живота ни се осъществяват дистанционно и ни обричат на заседнал начин на живот. Същевременно хранително-вкусовата индустрия бълва огромно количество "храни-боклуци" и харчи милиарди, за да ги рекламира. Над 70% от тези реклами са насочени към децата. 

- Защо е от изключителна важност контролът на диабета и какво, освен нивата на кръвна захар, включва той?

- Когато правим оценка дали диабетът е добре контролиран или не, използваме няколко показателя. Нивото на кръвната захар определя моментното й състояние, а посредством т.нар. кръвно-захарни профили се ориентираме за нивата й в няколко часа от денонощието (на гладно, след нахранване, преди лягане, нощем и т.н.). Те могат да се изследват в лаборатория или като самоконтрол от пациента с глюкомери, каквито се реимбурсират за всички пациенти на инсулинолечение, но са достъпни в аптеките и за останалите. Изследването на гликирания хемоглобин показва какво е било средното ниво на кръвната глюкоза, което човек с диабет е поддържал през последните 2-3 месеца. Ако има двама души с един и същи гликиран хемоглобин, но при първия кръвната глюкоза е стабилна продължително време, а при другия е налице значимо вариране от ниска (хипогликемия) до много висока глюкоза, те ще имат различен риск от усложнения на диабета. Постигането на добър контрол върху изброените показатели е нужно, за да се превантират тези последици. "Добър контрол" не е едно и също нещо при всички хора с диабет. Мащабни международни проучвания показаха, че много стриктният контрол може да предотврати микросъдовите усложнения и трябва да е цел рано при диагнозата на диабета. Когато настъпят тежките макросъдови усложнения (инфаркт, инсулт, периферна съдова болест) твърде стриктният контрол носи риск от повишена честота на сърдечносъдови събития и смъртност, най-вече свързани с хипогликемиите. Когато тези усложнения настъпят, контролът не трябва да е толкова стриктен, тъй като тогава рискът от хипогликемия може да доведе до влошаване на прогнозата на пациента. За жалост в целия свят половината от хората с диабет не постигат добър контрол на болестта.

- При недобър контрол след колко време от началото на болестта се проявяват усложнения?

- Диабетните усложнения са тези, които притесняват и лекари, и пациенти при лош контрол върху болестта. Те биват остри и хронични, като вторите са свързани с увреждането на съдовете. Най-общо ги разделяме на микроваскуларни - засягане на очите (ретинопатия), на бъбреците (нефропатия), на периферните нерви (невропатия) и макроваскуларни - повреда на големите съдове на сърцето, мозъка и периферните артерии. Скрининг за ретинопатия, изследване на урината за албуминурия, на бъбречната функция, скрининг за невропатия трябва да се направи при тип 1 захарен диабет след петата година от началото му, а при тип 2 - още при диагнозата, тъй като последният може да е бил налице, много преди да се диагностицира. Последващите контролни изследвания трябва да са ежегодни. Атеросклеротичната сърдечносъдова болест, дефинирана като коронарна болест на сърцето, мозъчносъдова болест или периферна артериална болест, е водещата причина за заболеваемост и смъртност за хора с диабет. Съществува "метаболитна памет" - ако човек с новооткрит диабет дълго неглижира лечението и допусне да се появят усложнения, те ще напредват, дори ако пациентът е стриктен в терапията си на по-късен етап. За предотвратяване или забавяне на атеросклеротичната сърдечносъдова болест трябва да бъдат под контрол не само кръвната захар, но да се лекуват затлъстяване, хипертония, дислипидемия, тютюнопушене, албуминурия и др. 

- През последните години световната медицина отбеляза поредна победа в битката с диабета. Кои са новите методи на лечение?

- Когато е открит инсулинът, целта на лекарите е била единствено болният да оживее. С развитието на медицината клиницистите са искали лекарството за диабет да понижава достатъчно ефективно кръвната захар, по-късно стремежът е бил медикаментът да има по-малко странични ефекти, по-малък риск от хипогликемии, да предпазва от диабетни усложнения, да не повишава телесното тегло, да има удобен прием... През 2008 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), а по-късно и Европейската (EMA), предявиха изисквания към фармаиндустрията, когато се регистрира нов медикамент, той да не води до повишен сърдечносъдов риск. Откроиха се 3 групи съвременни лекарства и особено определени представители от тях, които носят значими ползи върху сърдечносъдовата система и бъбреците при хората с диабет, затова сега говорим за кардиоренален подход в диабетологията.

- Достъпни ли са в България?

- България е на едно от водещите места в Европа по отношение на достъп и реимбурсация на най-съвременните антидиабетни лекарства. Критериите за изписване на иновативните медикаменти са в съответствие с международните препоръки и продуктовите им характеристики, така че всеки пациент, който има показания и няма противопоказания за това лечение, да има достъп до него. В момента около 22% от пациентите с тип 2 захарен диабет се лекуват с тези медикаменти. Качествата на изписваното лекарство са много важни, но обучението на болния, неговата мотивация, убедеността му, че трябва да спазва лечението и промяната в начина на живот, са половината от успеха. Затова разискваме с пациента кои храни да избере, с кои да внимава, кои да подмине; в какви количества; какво да прави, ако не му се яде, ако отиде на празник, ако повръща, ако предстои дълго пътуване; ако е с вирусна инфекция, може ли да приема алкохол и колко. От огромно значение е двигателната активност - колко продължително, колко често. Обучаваме пациента и близките му да разпознават хипогликемиите и какво да е поведението им. Пациентът трябва да знае, че болестта е хронична - не може да бъде "излекувана", но може да бъде добре контролирана, ако лекар и пациент гледат в една посока. Заболяването има прогресивен ход и ако настоящото лечение е с добър контрол, то е възможно в бъдеще да се наложи добавяне на друг медикамент или замяната му. А това изисква контролни визити при лекаря няколко пъти в годината.

- За ЗДТ 2 отдавна се говори като за епидемия. Какво трябва да съдържа една Национална програма за борба с диабета и как може тя да ограничи у нас епидемията от диабет?

- Преди дни се проведе кръгла маса "Заедно можем да победим диабета" под патронажа на Комисията по здравеопазването към НС. Всички участници се обединиха около схващането, че добре структурирана Национална програма за борба с диабета е абсолютно необходима и такива програми има изградени или се изграждат в редица европейски страни. Тази програма трябва да разпише мерките за профилактика, за лечение и добри практики, за обучение и справяне с усложненията, а също кои специалисти трябва да бъдат ангажирани в тези дейности и с какви отговорности. В борбата с диабетната пандемия трябва да участваме всички - лекари (специалисти и лични лекари), диетолози, кинезитерапевти, фармаиндустрията, пациентите и техните семейства, училищата, подкрепени финансово и законодателно от институциите.

В началото на миналия век основателят на първия в света диабетен център (Joslin Diabetes Center) д-р Елиът Джослин създава символа на победата над диабета - колесница с три коня, които представляват диетата, движението и инсулина (т.е. лекарството). Над столетие след Джослин за нас не подлежи на съмнение, че само заедно тези три коня биха могли да теглят колесницата за постигане на желаните резултати - животът на хората с диабет да не се различава съществено от този на хората без диабет.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ