06 Август 2020четвъртък01:04 ч.

Доц. д-р Пламен Попиванов

Здраве

Доц. д-р Пламен Попиванов: Над 7 часа сън и под 11 часа работа отдалечават диабета

Ако намалим храната си с 30-40%, може да отслабнем до 15%, казва ендокринологът доц. д-р Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на Александровската болница

/ брой: 200

автор:Аида Паникян

visibility 2594

- Доц. Попиванов, каква е връзката на наднорменото тегло с други заболявания?

- Наднорменото тегло е килограми и обем. Килограмите товарят ставите и водят до артрозни промени, дискова херния и пр. Големият обем на мастната тъкан притиска белите дробове, което предизвиква кислороден глад. Нарича се синдром на Пикуик. Освен това, тя е предпоставка и за поява на сънната апнея. Мастната тъкан в организма се дели на подкожна и висцерална. Втората се разполага около вътрешните органи. Натрупването й увеличава риска за неблагоприятни метаболитни промени в организма 2 пъти повече в сравнение с подкожната. Пълните хора боледуват по-често от рак на гърдата, на гениталиите, на простатата, на дебелото черво. Висцералната мастна тъкан води и до онкологични, и до метаболитни болести. 

- Кога наднорменото тегло е опасно за диабета?

- Около 90% от случаите на диабет тип 2 са свързани с напълняване. За да се овладее кръвната захар, отделя се инсулин, който да я "прибира" по клетките. Когато те се напълнят с мастна тъкан и човек напълнее, за да влезе захарта в клетките, необходим е повече инсулин. Но при някои хора (около 15%) възможностите на организма да отделя инсулин са по-малки и това е риск за развитие на предиабет и при по-голямо увеличение на обема на мастната тъкан, човек може да се развие диабет. Най-много за развитие на диабет влияе увеличаването на мастната тъкан в черния дроб и в мускулите. Ако се увеличава подкожната мастна тъкан, не е толкова опасно за здравето.  

- Как се преодолява това състояние?

- Ние - лекарите, се борим на няколко фронта. Едната възможност е да бъде намалено телесното тегло, като се намали захарта в кръвта дотолкова, че да има по-малко нужда от инсулин. Нарушенията в обмяната може да се преодолеят, като теглото се свали и задържи над 7% за година и половина. И физическата активност може да намали обема на мастните клетки - при повече движение организмът живее с по-малко инсулин. Алкохолът, който не само е калоричен, но е и мощен стресор, много увеличава потребностите на тялото от инсулин. 

Поне 20 до 30% от хората с диабет тип 2 могат да се излекуват и без медикаменти, като поддържат теглото си чрез хранителен и физически режим и намаляване на стреса - човек трябва да спи над 7 часа в денонощието и да работи по-малко от 11 часа. Разбира се, има пациенти, които трябва да бъдат подпомагани с лекарства за намаляване на потребностите от инсулин. 

- Увеличават ли се младите българи с диабет?

- Да. И все пак малко са прекалено пълните деца, макар че все повече стават децата с наднормено тегло - повече ядат и по-малко се движат. 

   Диабетът е функция на напълняването, на начина на живот. Например при стрес жените повече ядат - предимно въглехидрати, а мъжете консумират повече алкохол, пушат. С ядене може да се качат до 10 кг. Това е т.нар. нискостепенно напълняване. В мозъка има един център, който разгражда храната, ако е повече, а ако е по-малко, икономично я задържа в организма и я оползотворява. Този център поддържа определено тегло на всеки. Ако човек яде повече, може 15% да увеличи теглото си, ако намали храната с 30-40%, може да отслабне до 15%. Опасно е високостепенното напълняване, което е болестно. То е рядко и обикновено се свързва с увреждане хипоталамуса, който регулира тегло. Например при много пълните деца има такова увреждане. Наднорменото тегло може да бъде и наследствено. Има и случаи, при които мастните клетки излизат от регулация - човекът гладува, а е пълен.   

- Как да разбере човек дали напълняването е опасно?

- Правят се изследвания, повечето от които са включени в задължителния годишен профилактичен преглед. Така можем да разберем дали инсулинът трудно се справя и е необходим повече инсулин, за да вкара глюкозата в клетките, което е риск за развитие на диабет, на атеросклероза и пр. Съвременната медицина дава възможност да измерваме и мастната тъкан в органите - в черния дроб, в бъбреците, сърцето. В крайна сметка опираме до мотивацията и волята на пациента.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ