19 Септември 2021неделя10:41 ч.

Искам думата

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

Размисли след един фестивал в Мездра

/ брой: 149

автор:Стефан Здравков

visibility 702

От 24 до 30 май 2017 г. танцовият ансамбъл Мездра, с ръководител Мирослав Аспарухов, участва в международен фолклорен фестивал в Прага. В последния ден пристигнах и аз, защото имахме покана от кмета Павел Йенсовски да гостуваме на старинния град Раковник. Там още в 903 г. е правена първата чешка бира, носеща от 1454 г. колоритното име "Палавият бакаларж Ян Пичка". Танцьори трябваше да изнесат на площада своя концерт, а аз да стигна до близкото село Нови дум, лобното място на приятеля ми старшина Николай Николов - единствената жертва при инвазията на Варшавския договор на 21 август 1968 г. в тогавашна Чехословакия. Концертът по различни причини не се състоя и още тогава се роди мечтата и в Мездра да имаме фестивал с танцьори от различни краища на света.

Най-сетне тази проклета пандемия ни поразпусна и в този празничен ден по улици и на площада в центъра на Мездра дефилираха пъстрите носии на десетки младежи от различни страни. Сбъдна се мечтата на Миро Аспарухов: в разгара на лятото - от 18 до 22 юли 2021 г., Мездра бе домакин на Първия международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" (First International Folklore Festival "The Folklore Magic of Mezdra"). Организатори бяха Ансамбъл "Мездра" и НЧ "Просвета 1925" със съдействието на община Мездра. Един от първите концерти бе за ветераните от Дома за стари хора. Със съседите начоколихме малкия двор край бюст-паметника на великия Максим Горки, който точно преди 45 години поставихме с автора Петко Мичев. Тогава тук бе общежитие за учениците от гимназията на негово име. А вечерта на площада се събраха танцьори от 11 държави! Не видях състав от Чехия, където преди четири години гостувахме с Миро. Имаше състав от Украйна, но не и от побратимения с Мездра град Конотоп. Нито от Суми, чиито танцьори ни впечатлиха през 1981 г. с фееричен танц "Вертьоха", песни и задявки. С тези въпроси се отправих към читалището в Мездра. При секретаря Валя бе и председателят Вальо Вълчев, та ме посрещнаха с малко ироничното:

- И ти ли, Бруте?! Малко ли одумки получихме от разни мюзевири, на които никой не може да угоди, вместо да се радват на тази красота за очите и душата!

А във Враца една местна телевизия, която поддържа и ансамбъл, се изтърва да изплющи, че за този първи фестивал някакъв фонд бил дал 5 милиона лева. А не знаят, че не сме плащали дори за нощувките на някои състави. Защото кметовете на Дерманци, Моравица, Руска Бела поканиха танцьорите да нощуват по домовете на хората!

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ