19 Април 2024петък11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стефан Танев:

Дори и с орязан бюджет не дължим нищо на фирми

Фонд за студенти по специалности, нужни на община Ивайловград, замисля кандидатът от БСП за четвърти кметски мандат

/ брой: 140

автор:Павлета Давидова

visibility 1577

СТЕФАН ТАНЕВ е роден на 12.11.1962 г. в Ивайловград. Завършва средно образование в СОУ "Хр.Ботев" в родния си град. Висшето си образование завършва във ВСИ - Пловдив, специалност инженер-агроном, и второ висше в УНСС - София, специалност публична администрация.
Трудовата му дейност започва в Ивайловград като агроном. В периода от 1991 до 1995 г. е заместник-кмет на община Ивайловград. След това е изпълнителен директор в местна фирма.
От 1999 г. и до момента е кмет на община Ивайловград - трети мандат.
Женен, с две деца - син и дъщеря.

- Господин Танев, канидатирате се за четвърти кметски мандат в община Ивайловград. Какво ви накара да го направите отново и то с листата на БСП?
- Хората от нашата партийна организация решиха да заложат на човек с опит, доказал се в областта на местното самоуправление. Надявам се да оправдая доверието им. БСП никога не е губила изборите в Ивайловград след годините на демокрацията. Мисля, че стоим добре между избирателите, винаги сме печелели доверието им.
- Коректно ли върви предизборната надпревара?
- За съжаление винаги има удари под кръста при изборите. По-мръсна кампания в община Ивайловград не е имало. От партия ГЕРБ смятат, че са мой основен конкурент, аз обаче не ги приемам така. Те са и основните, които пускат лъжи и клевети. Нормално е да се опитват да оплюят и да намерят кусури на един управляващ и действащ кмет. Аз обаче смятам, че трезво мислещите хора в общината не се поддават на тези манипулации. Ние не сме голям град, всички се познаваме - кой какъв е, що е.
- С кое от постигнатото през последния ви мандат се гордеете най-много?
- Отварянето на границата с Република Гърция през миналата година се превърна в истинско събитие. След много години чакане се сбъдна една мечта на жителите на общината. Работих за това още от първия си мандат като кмет. Много съм доволен от побратимяването, което направихме със съседната гръцка община. Любопитното е, че през годините работихме с един и същи колега - и той печелеше последователни мандати. Двамата заедно не престанахме на настояваме пред правителствата и на двете страни да отворим границата. Имахме много съвместни прояви на празниците както в нашия град, така и в тяхната община. Първоначално границата бе отваряна за по няколко часа, след това за цял ден, за два дни, после денонощно, докато не се сбъдна мечтата ни да имаме контролно-пропускателен пункт. Само година по-късно статистиката сама говори - около половин милион души са минали през КПП-то, около 215 хил. автомобила. Надяваме се това да промени към по-добро живота на хората, изобщо живота в общината. Даваме си сметка, че това няма да стане за една година, може би ще трябват няколко. Но вече се усеща промяната към добро, очакваме да има повече гръцки инвестиции, нови работни места.
- Сигурно имате и други проекти, с които се опитвате да подобрите живота в Ивайловград?
- През годините сме се ангажирали с около 30 малки, средни и по-големи проекта. През последния мандат 2008 г. реализирахме един емблематичен за Ивайловград проект - този за античната вила "Армира". Става въпрос за паметник на културата от национално значение. Неслучайно през 2009 г. той спечели първа награда на Международното туристическо изложение във Велико Търново. Много се гордеем и с нещата, които направихме за Дома за стари хора, Дневния център за деца с увреждания, Центъра за социални услуги, който от 2009 г. вече се помещава в чисто нова сграда. Ремонтирахме централния градски площад, главната улица в Ивайловград.
Обичам да казвам, че най-накрая нашите културно-исторически ценности имат свой дом, след като открихме Общинския исторически музей през 2009 г. Общината ни е известна с богато културно-историческо наследство. Досега всички находки отиваха в регионалния или в националния музей. Каквото намерят археолозите, сега вече си остава за нас и има какво да покажем на туристите. Гостите на Ивайловград се увеличиха, дори само за 2 години бяха построени 5 нови хотела, които в момента работят.
- За какво не ви стигна време? Какво очаквате да свършите, ако получите шанс за още един мандат?
- Колкото и да е активен кметът, времето винаги не достига. Когато направиш едно нещо, възникват други потребности, все нови и нови. По различните оперативни програми сме подали около 6 проекта на стойност над 10 млн. лв. Мудността на администрацията или липса на административен капацитет пречи те да бъдат разгледани - поне до момента нямаме информация одобрени ли са, не са ли, има ли забележки. Досега имаме одобрен само един проект по ОП "Регионално развитие за културно историческото наследство". Той е за 1,7 млн. лв. и включва втори етап на античната вила "Армира". Във вторник трябваше да подпишем договора в София, но ден преди това се обадиха, че подписването се отлагало за началото на ноември. Сигурно очакват някой друг кмет да го подпише, но това са подробности.
Заложили сме като ангажимент към нашите избиратели да продължим с благоустрояването на улиците и междублоковите пространства в новия квартал на Ивайловград. Това е един от проектите на стойност около 2 млн. лв. Искаме да подобрим и прилежащата инфраструктура до културно-историческите обекти в общината. С наши собствени средства направихме подходите до вила "Армира", асфалтирахме и път дотам с паркинг. Пуснали сме проект за един голям археологически обект - крепост в района. Ще работим в сътрудничество с Гърция и всъщност чакаме финансиране и оттам. Ще работим най-вече за популяризиране на културно-историческото ни наследство, с което много се гордеем. Спортните обекти също имат нужда от ремонт и ще работим за тяхното реконструиране и модернизация.
В община Ивайловдград има глад за някои специалности, за хора с определени професии. Смятаме да учредим фонд за студенти по специалностите, от които общината и фирмите в района имат нужда. През този мандат имаме разкрити над 300 работни места по различни социални програми - регионални и национални. Искаме да разширим дейността на Домашния социален патронаж, който работи от 6 години и доставя услуги на хората, които са самотни и изпитват някакви затруднения. Имаме идея да разширим и читалищната дейност, като подпомагаме и клубовете в селата.
- Има твърдения, че кмет от партия извън управляващата, във вашия случай от БСП, трудно ще ръкводи съместно с правителството на ГЕРБ. Как ще убедите хората, че партийната ви принадлежност не е пречка за развитието на общината?
- Това е четвъртото правителство, при което аз съм кмет. Мога да се похваля, че миналата година, независимо че нашият бюджет беше орязан с около 300 000 лв., ние се справихме. Съвсем отговорно мога да кажа, че в края на 2010 г., а и до момента, общината не дължи нищо към нито един доставчик, към нито една фирма. Не оставихме децата на студено, не ги оставихме гладни в детските градини и в училищните столове. Всички, които са на бюджетна издръжка, редовно си взимат възнагражденията и социалните придобивки, договорени по трудовия договор. Много се спекулира с това от нашите опоненти - че видите ли, кметът трябва непременно да бъде от ГЕРБ, за да имало проекти. Това е несериозно! В края на краищата за какво говорим - къде е демократичното право хората сами да решават и сами да избират за кого да гласуват? Ами ако повечето кметове не са от ГЕРБ? Искам да попитам, тогава общините ли ще се закрият, или какво? Мисля, че хората виждат реално и трезво накъде ни води политиката на ГЕРБ в този момент. На срещите с местните питам хората дали живеят по-добре. Живеят ли по-спокойно... Всички знаете какъв е отговорът.
- Какво се случва със стоителството около язовир "Ивайловград"? Със събарянето на незаконните постройки там?
- Събориха 3-4 постройки и толкова. Чух, че щели да продължат, но заради изборите спряха, защото у хората се надигна страшно много недоволство. След първото летене с хеликоптерите - вили и замъци... Появи се голям медиен интерес, в който управляващите сами се вкараха. Трябваше някой да опере пешкира и за съжаление се оказаха най-беззащитните хора. Не става въпрос за събаряне на вили или палати, а за съвсем обикновени постройки, дори бараки с по стаичка 3 на 3, където хората имат подслон, ако завали дъжд, докато са на язовира лятото. За никакви масивни или големи постройки не става въпрос. Управляващите можеше да намерят по-добро решение. Постройките можеше да получат статут на търпимост, собствениците да си закупят земята от държавата, да си декларират имота. Сега около язовира нямаше да са тези руини, които се получиха. Това не бе добър пример за държавническо управление, но в момента има много такива в държавата. Управляващите го направиха от неопитност, да не кажа, и от незнание. И от натягане на министър-председателя. Толкова натегаческо шефката на ДНСК дойде да спи тук, за да се снима, за да я дадат по телевизията, че е била на язовир "Ивайловград" и после - за събарянето. И си тръгна. И какво от това?
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ