21 Януари 2021четвъртък05:04 ч.

Снимка ЛИЧЕН АРХИВ

Интервю

Дора Янкова: Здраво общество се гради със закрила, уважение и солидарност

Приоритет ни е изграждането на кризисни центрове за защита от домашно насилие, казва председателят на Обединението на жените-социалистки

/ брой: 220

автор:Юлия Кулинска

visibility 1654

ДОРА ЯНКОВА е родена в с. Момчиловци, Смолянско. Завършила е в СУ специалност "География" и "Право" в Техническия университет във Варна. Има следдипломна квалификация по финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите и публична администрация в УНСС. Кмет на Смолян два мандата (2003-2011). Народен представител от БСП в 38-ото, 42-то, 43-то и 44-то НС. Член е на финансовата и на регионалната комисия. На VI отчетно-изборна конференция Янкова е избрана за председател на Обединението на женитe-социалистки.

- Г-жо Янкова, Националният съвет на Обединението на жените-социалистки (ОЖС) проведе второто си заседание. Кои са основните задачи, които обсъдихте?

- Избрахме Изпълнително бюро на ОЖС, гласувахме доверие на жени-социалистки, които имат желание да работят през следващите 4 години, имат идеи за бъдещата дейност на обединението, имат енергия. И това ме радва. Нашата дългосрочна програма за работа е приета на VI национална конференция на ОЖС. Решенията на 50-ия конгрес на БСП са в дневния ни ред. В работата на НС взе участие председателят на БСП Корнелия Нинова, тя постави основните политически задачи, които стоят пред БСП, и пожела успех на ОЖС. Коментира обстойно и позицията на социалистите за държавния бюджет за 2021 г. 

Нашата амбиция е обединението максимално да се отваря към обществото. Желанието ни е да помагаме на хората да се чувстват солидарни и защитени, както и да откликваме на новите потребности заради КОВИД-19. Убедена съм, че с толерантност и взаимно уважение, с другарство, ние, жените, можем да допринесем за консолидацията на БСП и ще се стремим чрез такъв тип поведение да дадем нашата добавена стойност за успеха ни на парламентарните избори. Имаме настроение за активна работа и сме решени по места да реализираме идеите си, да чуваме проблемите на обществото, да бъдем максимално полезни. Смятам, че това ще е за доброто на хората и на социалистическата идея.

- Кои са неотложните инициативи, които ще предприемете в близките месеци?

- Поставихме си задача да преучредим областните си структури съобразно правилата на ОЖС, което включва избор на областни съвети и техните координатори, а те имат статут и на членове на областните ръководства на БСП. Избрахме работна група, която трябва да изработи в най-кратки срокове фейсбук страница на ОЖС. Чрез нея ще общуваме по-лесно, ще обявяваме кампании, ще организираме допитвания и най-вече ще направим дейността си видима и отворена.  Взехме решение за избор на онлайн платформа, чрез която да можем да заседаваме неприсъствено. По този начин ще пестим време, ще можем да сме в пряк диалог винаги. Горда съм, че в нашето ръководство има много жени, които са специалисти в ИТ сектора. 

- Как жените в БСП се вписват в дневния ред на обществото, който, за съжаление, се определя все повече от коварния вирус?

- Неоспорим факт е, че живеем в нов тип среда, която диктува и нов вид поведение. Притесняват ни много неща, които пандемията промени в битието ни. Тревожи ни образователната среда, в която учат децата. В обединението членуват много директори, педагози, професори, доценти, образователни дейци и преди всичко майки, които имат пряк и реален поглед по тези въпроси.

Дадохме си дума всичко положително да поощрим, но за всичко, което създава напрежение, да говорим и да търсим решение. Пандемията не бива да свали нивото на образование. На тази тема няма да мълчим. Имаме парламентарна трибуна, трибуна в общинските съвети, политическа трибуна. Формирахме работна група, която експертно ще работи по тези въпроси и ще подпомага заявяването на политически позиции. 

Всички се съгласихме, че може и трябва да се обърнем към българското общество с призива "Пази другия и бъди солидарен", защото вярваме, че здраво общество се гради със закрила, уважение и солидарност. Проведохме полезна дискусия как живеят хората под карантина, боледуващите вкъщи, които нямат никого до себе си, кой и как ги лекува, как получават лекарства, медицинска помощ. По тези въпроси разговарях със социалния министър Деница Сачева. Тя беше категорична, че има достатъчен финансов ресурс в общините за организирането на домашен социален патронаж, който да помага на карантинираните. Оперативно ще сведа до всички наши председателки тази информация и ги призовавам и чрез ДУМА да проверят дали домашният и социалният патронаж е адекватен на нуждите на хората. Дадохме си дума по места женската солидарност да е водеща в това сложно време. Бедността и задълбочаващите се неравенства са голяма несправедливост. В тази ситуация помощта за бедстващи и страдащи е изключително важна.  

Отчитайки демографските проблеми, смятаме, че трябва да се създадат социални предприятия, в които да работят и жени. Това ще бъде част от необходимостта да се прилагат онези социални услуги, които липсват в момента и са много скъпи за българските граждани.

- Приоритет и една от "червените линии", по които работи ОЖС, е защитата на жените от домашно насилие. Какви са идеите и първите стъпки на новото ръководство?

- Преди две години аргументирахме пред ръководството на партията необходимостта със закон да се изградят кризисни центрове за пострадали от домашно насилие. Парламентарната група внесе законопроекта през 2018 г. С впечатляващо мнозинство той мина на първо четене и остана дотам. Едва ли е нужно да припомням, че жертвите на домашното насилие се увеличават. Изводите по време на извънредното положение бяха тревожни по данни на българските институции. 

Поставих въпроса от трибуната на българския парламент, че Законът за изграждане на кризисни центрове за защита от домашно насилие трябва да бъде разгледан на второ четене. В 18 областни града няма такива центрове. Проведох разговор с министър Сачева и с председателя на правната комисия в парламента, за да довършим започнатата работа. Тази социална услуга трябва да бъде гарантирана от държавата и общините с необходимия финансов ресурс, а затова не са необходими много средства. Съжалявам, че са пропуснати три бюджетни години. По време на дискусията за бюджет 2021 ще използваме възможността да предложим осигуряване на финансов ресурс за тази социална услуга.

НС на ОЖС пое ангажимент да напишем заедно с областните координатори писма до всеки кмет на областен град с призив да започне с държавен или със собствен ресурс изгражданeто на кризисни центрове. Това е единственият адекватен начин да бъде решен проблемът с жертвите на домашното насилие, защото те трябва да има къде да бъдат настанени и защитени. Пострадалите трябва да получат необходимата грижа от психолог, адвокат, лекар или медиатор. Ангажираме се категорично с проблема и ще информираме на всяко тримесечие обществото как реагират държавата и местните власти. 

- Как ще коментирате представения от Томислав Дончев Национален план за възстановяване и устойчивост на България?

- Вицепремиерът представи проекта. Изпреварващо създадохме група, в която ще го дискутираме. Даваме си сметка, че това е огромен ресурс, чието усвояване ще започне от юли 2021 г. Имаме желание и ще организираме национална дискусия, за да създадем информационни канали, да бъдем максимално полезни със събития и контакти. Многократно съм казвала, че с този ресурс могат да бъдат рестартирани няколко сфери, които да се освободят от олигархични зависимости. Чрез този план може да се прибави добавена стойност към развитието на българското стопанство.

- Чух от вас, че обединението ще е активно в правенето на европейски политики и че се отваря към ПЕС-жени.

- Да, и досега сме били активни в работата на ПЕС-жени. Като председател на ОЖС взех участие в  среща на ПЕС-жени през октомври, в която участва и Зита Гурмай. Представих нашето обединение и задачите, които сме си поставили. Имаме амбицията да се равняваме по европейските ни съмишленички, да споделяме водещ опит, да участваме активно във всички инициативи. Неотдавна две парламентаристки участваха в семинар, свързан със заплащането на труда в ЕС, организиран от ПЕС-жени. Ще продължим и занапред. Българската и европейската социалистическа солидарност ни е полезна. Оптимист съм за работата на ОЖС. Първите стъпки показват сериозна ангажираност на жените на всички нива. Искам да им пожелая да са здрави, все така енергични и полезни за българското общество.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ