10 Август 2022сряда03:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Донка Михайлова: Троян е с ниска безработица и успешен туризъм

Финансовата децентрализация на общините би била най-ефективната и смела реформа в публичните финанси за последното десетилетие, казва кметът на Троян

/ брой: 55

автор:Деси Велева

visibility 177

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


ДОНКА МИХАЙЛОВА е завършила ВФСИ "Д.А. Ценов" (дн. Стопанска академия) в Свищов със специалност "Финанси и кредит". Работила е в неправителствения сектор, била е народен представител в 40-ото НС от Ловешкия регион. Кмет е на община Троян от 2011 г., в момента е в третия си мандат. Три пъти е определяна за Кмет на годината в категория "Средни общини". Заместник-председател е на Националното сдружение на общините в Република България. 


- Г-жо Михайлова, в условията на пандемия и енергийна криза вашата община може да се похвали, че изпрати трудна, но и успешна, 2021 г., особено в областта на туризма и безработицата, а общинските фирми също са в добро състояние. Как го постигнахте?

- С много работа, с постоянство и с ефективно управление. Въпреки всички трудности изпратихме една успешна година за туризма в Троян. Преодолян бе спадът в посещаемостта на общината от туристи, който характеризираше 2020 г., и 2021 г. е сред най-добрите за троянските хотелиери, с туристопоток от 75 800 души и 164 738 нощувки.

Въпреки че двете години пандемия се отразиха крайно неблагоприятно върху туристическия сектор като цяло, община Троян запазва своето място като една от атрактивните туристически дестинации в страната. Доброто й позициониране на вътрешния туристически пазар може да бъде обяснено както с наличието на добра хотелска инфраструктура в региона, така и с ефективното използване на местния природен и културно-исторически потенциал. 

Безработицата в общината значително намаля. Троян е общината с най-ниска безработица в Ловешка област с 3,7% за януари при 7,2% за областта и 4,9% за страната като цяло. 

- Вие сте една от малкото общини, които извършват всички комунални дейности сами, чрез общинските фирми. Какви са предизвикателствата пред това?

- Общинското предприятие "Комунални услуги" носи отговорност за основните комунални дейности в общината - сметосъбиране, сметоизвозване, управление на депото за твърди битови отпадъци, снегопочистване на уличната мрежа в града, озеленяване, улично осветление, поддържане на гробищните паркове, приют за безстопанствени животни и текуща поддръжка и ремонт. 

Наше дружество управлява и пазарите. Изцяло наша е и собствеността на общинската болница. През миналата година създадохме ново общинско дружество, което е 100% общинска собственост. То извършва сепариране и компостиране на отпадъците в общините Троян и Априлци. 

Троян е от малкото общини, които имат 100% върху собствеността на ВиК-дружеството. Това ни позволява да поддържаме цена на водата с лев по ниска от тази на съседното държавно дружество. С няколко десетки процента е по-ниска водозагубата в общината ни. Ежегодно инвестираме значителни суми в развитието на ВиК-мрежата.

В годините постепенно на ОП "Комунални услуги" се прехвърлят все по-широк кръг дейности, което в определени моменти прави организацията на предприятието трудна. Това с особена сила важи за звеното "Поддръжка и ремонт", което през последните 25 години поема все по-голям обем аварийни ремонти. 

- Как работи бизнесът в трудните условия и каква помощ му оказва общината?

- Един от основните ми управленски приоритети е запазването на работните места и нарастването на доходите на хората. Това няма как да се случи без подкрепа на бизнеса. Винаги съм поддържала мнението, че местната власт и бизнесът трябва да работят ръка за ръка, за да могат да осигурят добра бизнес среда и възможно най-ефективни решения. Израз на тази ми убеденост е доброто функциониране на Консултативния съвет по икономика към общината, който съществува вече няколко мандата и осигурява представителство на всички важни за местната икономика сектори. В началото на миналата година предложих на Общинския съвет програма за запазване на работните места и доходите на жителите на община Троян.

Опитвам се да посреднича в контактите на местния бизнес с представителите на изпълнителната власт, така че да постигнем по-добра чуваемост на техните проблеми. Наскоро със собствениците и управители на троянски мебелни фирми се срещнахме с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Представихме задълбочаващите се проблеми на българските мебелни фирми, свързани с недостига на едра дървесина. Споделихме тревогата си, че вече има фирми, които затварят производствата си. Очакваме бързи и ефективни действия на правителството, защото от това зависят не само бизнесът и работните места на 320 троянски мебелни фирми, но и бъдещото развитие на цял сектор на икономиката ни.

- Кои бяха най-успешните проекти, които реализирахте в последно време, и кои предстои да се осъществят? Разчитате ли на европейско финансиране?

- През миналата година работихме 24 проекта за около 19 млн. лева. Успяхме да изградим нова клетка на депото за отпадъци, да построим и пуснем в експлоатация сепарираща и компостираща инсталации. Запазихме и размера на такса битови отпадъци под средния за страната.

През 2021 г. изпълнихме най-амбициозната до момента строителна програма. Работихме сериозно за енергийна ефективност на частни и публични сгради и към момента завършени или в различен етап на изпълнение са 11 многофамилни жилищни сгради и читалището в с. Орешак. Също така увеличихме трикратно средства за нуждите на малките населени места в общината, които са 21.

Предприехме важни стъпки за разрешаване на транспортните проблеми на града чрез ремонт на възлови улици. В партньорство с АПИ реконструирахме входа и изхода на града и изградихме нов мост над р. Бели Осъм, който ще стане част от важния обходен път на града.

Търсенето на възможности за допълнително национално или европейско финансиране на нашите проекти остава приоритет. Имаме да довършваме 13 проекта от настоящия програмен период - за енергийна ефективност на сгради, изграждане на три нови социални услуги, оказване на социални услуги по домовете на хората. Продължаваме подкрепата на възрастни и хора с увреждания в домовете им. В условията на здравна криза всеки ден влизаме в 809 дома на хора в нужда. 

Разбира се, надяваме се да започнем и работа по Плана за възстановяване и устойчивост. Готови сме с проект за подмяна на уличното осветление в Троян и селата Орешак и Черни Осъм. Ще започнем работа по проекти за енергийна ефективност на публични и частни сгради в цялата община. Сериозно обмисляме цялостна общинска политика по зелената сделка, включително и собствено производство на електроенергия от възобновяеми източници. 

Стартираме поетапното строителство на най-големия обект от спортната инфраструктура в общината - многофункционалната спортна зала, която ще осигури много по-добри възможности за тренировки и провеждане на състезания на 24-те троянски спортни клуба. 

След множеството проведени срещи между мен, кмета на Карлово и ръководството на АПИ, агенцията залага в бюджета си сериозна сума за проектиране на снегозащитно съоръжение, което ще осигури целогодишна проходимост на Троянския проход.

- Как се справя общината в условията на енергийна криза?

- С моя екип изпитваме тревога от негативния ефект, който има повишаването на цените на електроенергията върху общинските образователни институции, здравни заведения и социални услуги. Предвиждаме буфери в бюджета на общината, с които ще покриваме непредвидените разходи за електроенергия и горива. С въпросните средства платихме значително по-високите сметки за ток и не допуснахме гражданите на Троян да стоят нощем на тъмно.

Обмисляме цялостна промяна на енергийната политика на общината. Готвим проект за фотоволтаична централа за производство на електроенергия от слънчева енергия. Включихме се в партньорски проект за използване на водород при производство на топлинна енергия в общински сгради.

- Какви промени очакване от централната власт в отношението й към общинската и по-конкретно - към финансирането й?

- В коалиционното споразумение между управляващите партии бе заявена реформа за финансова децентрализация. Това би била най-ефективната и смела реформа в публичните финанси за последното десетилетие. 

За пример - община Троян би получила в бюджета си 2,467 млн. лв. повече, ако на общините бъдат предоставени 20% от данъка върху доходите на физическите лица, и 438 хил. лв. повече, ако държавата ни отстъпи 10% от корпоративния данък. За сметка на това държавата и гражданите биха могли да очакват от общините повече и качествени публични услуги. 

С нетърпение очакваме правителството да създаде фонда за общински инвестиции. Това би дало шанс на редица идеи на общините. Във време на бързорастяща инфлация инвестициите са мощна антиинфлационна мярка.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ