29 Септември 2022четвъртък04:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Интервю

Донка Михайлова: Ще поддържаме социално приемливи данъци

Хората се чувстват добре, когато могат да намерят в своята община добро образование за децата си, добро медицинско обслужване, подходяща работа и доходи, казва кметът на Троян

/ брой: 233

автор:Петрана Сомлева

visibility 2539

ДОНКА МИХАЙЛОВА е родена в Троян през 1959 г. Икономист e по образование. Народен представител в 40-ото НС. Тя е един от най-успешните представители на левицата в местната власт, за което е отличена с много награди. Три пъти е избирана за Кмет на годината в различни категории. Преди няколко месеца получи четвърто отличие от портала на българските общини Кмета.бг - Кмет на гражданите. В средата на тази година бе поставена сред 80-те най-креативни и смели политици в Европа. На изборите за местна власт още на първия тур бе избрана за трети мандат кмет на община Троян с листата на "БСП за България". 

- Каква, г-жо Михайлова, е вашата оценка за отминалите местни избори? 

- Троян не може да е недоволен от резултатите на местните избори. Спечелихме трети мандат за кмет още на първи тур. БСП има 10 общински съветници от общо 29 и постигнахме поставените цели.

И Троян не беше пощаден от тревожното явление, което вече придобива полуофициален характер - купуването на гласове. Предварително бяхме разчели, че това ще се случи и бяхме планирали стъпките си. Неприятно е, че купуването на гласове вече се случва и в общини като нашата, където традиционно населението не приема подобни явления. Троянци обаче отново показаха морал.

- Мотото на вашата кампания беше "Заедно успяваме". На какво заложихте в предизборната кампания, за да спечелите още на първия тур? 

- Винаги съм залагала на позитивната кампания, която е ориентирана към проблемите на хората, с конкретни идеи за развитие на общината. Не приемам острите конфронтации и черния пиар, не приемам намесата в личния живот на опонентите и троянските избиратели винаги са оценявали този ход. В голяма част от случаите подминавах клеветите и незаслужените обвинения, защото знам, че моите съграждани виждат направеното. Те знаят, че община Троян се развива и върви напред. Познават добре мен и моето семейство, знаят начина ми на живот и сами могат да оценят направеното.

- Каква е вашата визия за бъдещето на Троян? На кои приоритети ще заложи общината за следващите четири години? 

- До голяма степен предизборната платформа беше в съзвучие с платформата, която прие Националният съвет на БСП. Тя всъщност е отговор на очакванията на гражданите на Троян.

Важен приоритет, който поставяме в центъра на бъдещите си действия, е задържане на нивото на заетост такова, каквото успяхме да постигнем в рамките на последните 8 години, и ръст в доходите на хората. Във фокуса на бъдещата си политика поставяме ограничаване на негативните демографски тенденции в общината и подобряване на качеството на живот.

В последните 8 години успяхме да намалим безработица на 4,5%, при положение, че я заварихме на 7,2%. И това е безработица, която ще се опитаме да поддържаме, включително и в условията на задаващата се криза. Посочихме конкретни стъпки, които могат да доведат до повишаване на доходите на хората. Част от тях са насочени към създаване на конкурентна среда на пазара на труда, която сама по себе си трябва да стимулира бизнеса за повишаване на доходите, да предлага по-добри социални придобивки. Част от мерките ще бъдат заложени в общинските бюджети.

Поемаме ангажимент да поддържаме социално приемливи данъци. В последните 8 години не увеличихме данъците в общината, като чувствително увеличихме приходите в общинския бюджет. Поехме ангажимент пред избирателите, че общинският бюджет ще финансира поне 50 на сто от таксите в детската млечна кухня, детските ясли, детските градини, домашния социален патронаж. Изградихме фондове, насочени към най-зле живеещите групи от населението, като подкрепяме сериозно млади семейства с репродуктивни проблеми, хора с ниски доходи, които имат нужда от средства за лечение. Осигуряваме стипендии на студенти по медицина срещу условието след завършване те да се върнат в общината и други подобни мерки.

По отношение на качеството на живот прилагаме последователност в приоритетите. В първия мандат реконструирахме изцяло образователната структура на територията на общината. Във втория направихме това с културната инфраструктура на територията на града. Приоритет за третия мандат е спортната инфраструктура.

Предложихме на нашите съграждани конкретни проекти за още по-зелена и красива градска среда. Започваме работа по програми за обновяване на селските читалища, за реконструкция на водопроводната мрежа в малките населени места, за изграждане на паркинги в градската част на общината и доста други дейности, които са очаквани от троянци.

- Останаха ли нерешени проблеми от предходните два мандата?

- Нерешените проблеми са много. В момента работим изключително активно по подобряване на системата на управление на отпадъците, изграждаме сепарираща и компостираща инсталация, търсим средства за нова клетка на депото за твърди битови отпадъци. Имаме проблем със състоянието на републиканската пътна мрежа, реконструкцията на която Агенция "Пътна инфраструктура" отлага за следващата година. Съществуват проблеми и с управлението на минералните води в част от курортните зони на града. Това са предизвикателства, за които имаме отговори и които ще бъдат в центъра на вниманието ни през следващите четири години.

- Утвърждава ли се Троян като туристическа дестинация, което беше една от целите ви?

- Да, Троян се утвърждава като туристическа дестинация. Опитваме се да концентрираме усилия и ресурс за подобряване на инфраструктурата в курортните зони. Особен привлекателен център е Троянският манастир, с който работим в много добро взаимодействие. В момента разработваме сериозен проект, свързан с културното наследство, за който вече търсим финансиране.

Предизвикателство са и зоните  с минерални води. През последните години успяхме да придобием правото да управляваме минералните води в село Шипково. Разработваме модел за публично-частно партньорство за реконструкция на туристическа инфраструктура и управление на минералните води там. Работим и по рехабилитацията на водоснабдителната мрежа в утвърден курорт като село Чифлик. След няколко месеца ще възложим и проект за цялостно естетизиране на курорта.

- За 150-годишнината на града бяха направени много неща, които зарадваха и троянци, и гостите на общината. 

- Осемгодишният ми опит като кмет показва, че изключително важно за управлението на общината е постигането на баланс между отделните политики. Хората се чувстват добре, когато могат да намерят в своята община добро образование за децата си, добро медицинско обслужване, отговарящ на потребностите им културен живот, социални услуги, добра инфраструктура и най-вече - подходяща работа и доходи. В този смисъл винаги сме се стремели да постигнем хармония в отделните политики, за да може хората да живеят на уютно място, което отговаря на всички техни потребности.

Всички български граждани очакват от своите управленци уравновесеност, спокойствие, доброта и обич. Винаги съм се стремяла - и в мое лице, и в лицето на групата общински съветници от БСП, троянци да намират точно тези качества. За което вече 8 години те ни се отплащат с доверие. Благодаря им за това доверие. Това е моята рецепта за успешен кмет и тя винаги дава положителни резултати.

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 318

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 281

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 342

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 300

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 217

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ