22 Януари 2021петък09:44 ч.

Актуално

Домашните прасета - под ножа?

Заради разрастването на африканската чума примката около тях все повече се затяга

/ брой: 136

автор:Мая Йовановска

visibility 2302

Макар властите да твърдят, че са взели всички необходими мерки, огнищата у нас на опасната болест африканска чума по свинете, за която засега няма лек, вече наброяват към 20. Заразата тръгна от Плевен, после се пръкна в Бургаско, чумави свине бяха засечени във Врачанско, а после и в Русенско. Ако се вгледаме в последователността на регистрираните от БАБХ огнища, бихме могли да се зачудим какви са тези странни скоци, които заразата прави. Дали този въпрос си задават и властите?

Преди дни родната министърка на земеделието Десислава Танева бе посъветвана от чешкия си колега Мирослав Томан в България да се въведе извънредно положение заради чумата. Танева пък заявила, че чумата може да се контролира и изкорени само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки, и Чехия е пример за това. Сред мерките, чрез които Чехия се е справила с чумата обаче, е, че там са избили всички прасета, при отглеждането на които не е имало мерки за биосигурност. Сиреч - отглежданите в задния двор. Дали властите ще предприемат подобна мярка и у нас, предстои да разберем.

Нож за домашните прасета наточиха и индустриалните свиневъди. Вярно е, че прикрити като домашно производство, някои си въртят бизнес на тъмно, без да плащат данъци. Та от Асоциацията на индустриалното свиневъдство и от Асоциацията на свиневъдите поискаха пълна забрана за отглеждането на прасета в задния двор и глоба, ако това се случва. Те настояват за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти и дори за криминализиране на деянието "отглеждане на прасета в нерегистриран обект или неидентифицирани такива, както и нерегламентираното им движение на територията на страната". Дето се вика - ни едно домашно прасе да не остане в тая държава!

Институциите трябва да въведат железни мерки, настояха свиневъдите. И определиха отглеждането на прасетата в задния двор като основен проблем в държавата. Свиневъдите има за какво да са притеснени. Инвестициите в сектора надхвърляли 3 млрд. лв., което означава, че загубите биха били огромни, плюс разходите за унищожаването на животните, че и поскъпване на свинското ни чака, ако, не дай Боже, заразата плъзне и там. Според свиневъдите 1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните свине в България. Дали обаче е честно гневът да се стоварва единствено и само върху стопаните, които гледат прасета в задния двор и се сочат като първоизточник на проблема с чумата. За какво получават заплати в МС, МЗХГ и най-вече в БАБХ? Нали, за да контролират дали се спазват всички мерки, които държавата твърди, че предприема и че са най-адекватните.

За дезинфекция по граничните пунктове, за да не се разпространи болестта, миналата седмица властта отпусна 3,7 млн. лв. Обещаха на ловците по 150 лв., за да стимулират отстрела на диви прасета, които също разнасят заразата. А в Русе разпоредиха да се изколят всички домашни прасета, защото в областта били съсредоточени 25% от свинефермите. Още миналата година властта отпусна 4,5 млн. лв. за предпазване от африканската чума. Те също бяха за засилване на граничния контрол при внасянето на живи животни и за предпазване в багажа на пътниците да няма месо от заразени зони, за отстрел на диви прасета, както и за затягане на биоконтрола във свинефермите. Вдигнаха телена ограда срещу глигани по сухопътната граница с Румъния за около 1 млн. лв., даже от МЗХГ се похвалиха, че взетите мерки имат ефект. Година по-късно африканската чума броди из страната и кризата става все по-голяма. А нашите власти сега се сетиха да искат помощ от ЕС. И най-после подготвиха клип, за да информират "широката общественост" за чумата. Все още обаче нямат смислен отговор на въпроса как беше изпуснат духът от бутилката. Премиерът Бойко Борисов се пъчи, че две години били задържали заразата, ама сега с туристите положението станало кофти. А шефът на БАБХ Дамян Илиев вини румънските кебапчета. Какво ще правят оттук нататък, не е ясно, особено след като промишлените свиневъди надигнаха глас. Всеки ден се обявяват нови мерки, а БАБХ регистрира поредното ново огнище. Примката около домашно отглежданите прасета започва да се затяга здраво и може всички да минат под ножа, за да спасят индустриалците, които дори настояват в избиването на свинете в задните дворове да се включат армията и полицията.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 263

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 302

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 286

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 200

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ