28 Септември 2022сряда10:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Долнопробен циркаджилък

Безпардонната намеса на Бойко Борисов в избора на конситуционни съдии е гавра с българското правосъдие, с държавата и с ценностите на Европейския съюз

/ брой: 278

автор:Боряна Костова

visibility 3087

До каквото се докопат ръцете на Бойко Борисов, навсякъде остават разруха и мръсни петна. Това е премиерът, който постигна световен рекорд по бързо разсипване на държавата, създадена преди повече от 1320 години и оцеляла през вековете въпреки набезите на татари, кумани, византийци, турци и какви ли не още. При Борисов е на път да не оцелее. За три години властта му успя да обезсили всичките й защитни функции, срина до дъно жизненото равнище на хората, младите, образованите и талантливите бягат от България, сякаш в нея върлува чума. Той унищожи бъдещето на родната икономика, като срина основите й - малкия и средния бизнес. Срина здравеопазването, образованието, културата, социалното подпомагане, пенсионното дело. Дори се опитва да убие една над 140-годишна българска светиня, каквато е БАН и бе на косъм да удари ключа на най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа - Роженската... С помощта на ГЕРБ срина авторитета на парламента, който достигна най-ниската си точка досега. С интриги, подкупи и заплахи разби партии и парламентарни групи, откажеха ли да бъдат подлога на мнозинството. Смъкна престижа на президентството, като настани там една марионетка, която често не знае какво говори и какво върши, но знае да го слушка и да папка.
 Сега Борисов
 
се е настървил да довърши правосъдието

като превземе отвътре всичките му институции и превърне независимостта на магистратите във фарс. Вярно, че и вицепремиерът Цветанов положи големи усилия да подчини съда и прокуратурата, но се размина с пълния успех. Все се намираше някоя "издънка", като съдия Мирослава Тодорова, дето не се поддава и даже си търси правата, а нейни колеги решават знаковите за Цецо дела, без да се съобразяват с личната му позиция. Затова сега - "всички под ножа" на премиерската воля! Па да видим дали няма да слушат.   
Благодарение на премиерските машинации нечуван скандал разтресе Конституционния съд - единствената българска институция, която досега успя да опази своята независимост, професионален авторитет и висок морал. Преди две седмици президентът Росен Плевнелиев напусна клетвата на новоизбраните от парламента конституционни съдии, за да попречи на един от тях - Венета Марковска, да встъпи в длъжност и да заеме мястото си сред най-висшите магистрати в държавата. Действията му обаче парализираха и целия съд. Защото в непълен състав той не може да върши нищо.
Според някои предприетото от държавния глава е смела постъпка, мъжество, проява на лично достойнство, акт на гражданска отговорност пред обществото и каквото се сетите още. Юристи обаче обявиха, че "този Иля Морумец" създава правен прецеден и че реално е нарушил конституцията. И то точно пред тези, които трябва да са нейн страж. Той самият опита да се измъкне сух от неприятното положение, като заобяснява, че всъщност бил доказал, че "конституцията не е само правила, абзаци и запетаи, а може да се изразява и чрез действия". Може. Само че действията не трябва да се разминават с буквата и духа на закона, както е в неговия случай. Факт е, че  Плевнелиев

не е никакъв "герой на нашето време"

Той нито е толкова смел, нито толкова принципен и готов на саможертви, колкото му се иска да се покаже. Това много ясно разбрахме след почти едногодишното му безлично пребиваване в сградата на "Дондуков" 2. "Подвигът" на президента направо си плаче за импийчмънт. Но в държавата на Бойко Борисов може ли някой да го поиска и да очаква успех...
Всъщност истинската причина за блокирането на клетвата е много простичка. Както казва червеният депутат Михаил Миков, кандидатурата на Марковска "предизвика трус и действията на президента замазаха въпроса по какъв начин се избират кандидатите в съдебната система". Това си е пар екселанс кухненски партиен скандал, който Плевнелиев се опита да замаже, извършвайки поисканата му от премиера услуга. Скандалът обаче оголи неистовото желание на ГЕРБ да налага кадрите си навсякъде по върховете. Макар че "колко им струва шапката", се убедихме многократно. Спомнете си конфуза с Румяна Желева, с Калина Илиева, вижте какво вършат представителите на тежката артилерия и леката кавалерия от партията на Борисов, които и днес от високите си управленски постове

нахално развяват своята посредственост

Трусът, за който говори Миков, нямаше да го има, ако депутатите от мнозинството не бяха гледали през пръсти на кандидатите си за Конституционния съд. Не е нормално парламентът да избере в един ден двама кандидати, без да им зададе нито един въпрос, както направи с Анастас Анастасов и Венета Марковска, а постфактум да се наложи тя да дава обяснения. Конфузът с избора й щеше да бъде избегнат, ако гербаджиите не бързаха толкова много да заграбят и тази територия. И от бързане си свършиха работата като кучето на нивата. Защото едва ли някой се съмнява, че Венета Марковска е кандидатура на ГЕРБ. Независимите депутати Дарин Матов и Тодор Великов, които формално я издигнаха, са толкова независими, колкото магарето от остена. Двамата, както и други от свободно реещите се в парламента, гласуват синхронно с управляващите, тъй като 

Борисов държи портфейла с месечните им заплати

и лично ги определя. А фактът, че 78 от мнозинството воглаве с Искра Фидосова гласуваха на мига за Марковска, е по-красноречив от всичко останало.
Не познавам съдия Венета Марковска. Не знам дали тя е прекрасен професионалист, както твърдят част от колегите й или е човек с нечисто задкулисие, както пишат медии. Няма да се опитвам да бъда нито нейн адвокат, нито нейн обвинител. Особено след като в прокуратурата тече специална проверка и според и.д. главния прокурор Бойко Найденов скоро ще чуем резултатите. Още след номинацията на Марковска обаче бе хвърлена сянка върху чистотата на нейната биография. Независимо че сигналът бе анонимен, съмнението бе достатъчно тя да не бъде допусната да мине през ситото за избор на членове на КС. Че нали в тази институция е еманацията на юридическата професия и морал! Жалко, че се наложи да ни го напомни Европейската комисия чрез един от говорителите си. Но понеже властимащите у нас не са свикнали да зачитат мнения, които не съвпадат с техните, възприеха евросигналите като дребен шум в системата и ги пренебрегнаха. Този момент отприщи първото действие на долнопробния циркаджилък, който управляващите подължават да разиграват и досега. Не казвам "цирк", защото циркът е изкуство, а това, което се вихри сега у нас, е пошло зрелище.
Само какви

чалга номера спретна трупа "Борисов"

за случая и ги представи по света и у нас!
Вицепремиерът Цветанов, известен като титан на логичната мисъл, увери Европа, че Венета Марковска щяла да е по-вредна като зам.- председател на ВАС, затова по-добре парламентът да я прати в Конституционния съд. Браво, Цецо, велик си!
Външният министър Николай Младенов, дипломат по душа и любител на словесната изящност, гневно размаха пръст на Брюксел и каза там да си гледат работата и да не се бъркат във вътрешните ни работи. Към неговия се прибави и пръстът на вицепрезидентката Маргарита Попова. По-късно и двамата свиха опашки.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която говори само това, което й нареди премиерът, се направи "на три и половина", като каза, че критиките на ЕК не визират избора на конституционни съдии, а на шеф на следствието и на главен прокурор. Не че критика и там няма да има.
Нахалството на Искра Фидосова обаче засенчи всичко. Опита се, милата, лично да ходатайства с писмо пред Барозу да не пречи на кариерата на протежето й, понеже "Венета Марковска има безукорно поведение като магистрат и заслужава поста в КС". Само едно не съобрази - че Брюксел не е Монтана и гавазите на Красьо Черния нямат възможност да убеждават.
Европейската комисия им гледа няколко дни сеира и за да им стане по-ясно, заплаши с извънреден доклад в ресора, тъй като има "сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите за конституционен съдия".
Ще не ще, ГЕРБ прежали Марковска. Тя обяви, че се пенсионира. Но циркаджилъците не спряха. Даже с пълна пара в тях бе включен и СДС, комуто бе отредена ролята на "измий ръце". Че нали все някой трябва да опере мръсния пешкир на гербаджиите, да съучаства в имитирането на демокрация и да замаже очите на Брюксел за това, че Борисов преяжда от власт. А само СДС се хвана на въдицата.
Карловският кмет Емил Кабаиванов, който оглави синята партия, преди седмица издигна, подкрепен от мнозинството в НИС, кандидатурата на бившия президент Петър Стоянов за конституционен съдия, на мястото на Марковска. Разбра се, че на тайна среща Борисов и Кабаиванов се спазарили СДС да излъчи свой претендент, а ГЕРБ да го подкрепи. "Който и да е, ние ще го изберем", зарече се премиерът пред журналисти. Не знам дали е схванал или не му пука, че казаното от него е гавра с избора на съдии в КС. По същата логика излиза, че с гербаджийските гласове
 
 и магаре може да е магистрат

Ситуацията буквално взриви парламентарната група на Синята коалиция. Екатерина Михайлова, чиято кандидатура за КС бе издигната от ДСБ, се оттегли с аргумента: "то е ясно, че няма състезание, че няма преценка на качествата, а има друго - кой с кого се е договорил". А депутатите на СДС за пръв път единодушно бламираха лидера си, като никой от 9-те не се съгласи за издигне кандидатурата на Стоянов, тъй като това било политическа поръчка на ГЕРБ. "Хора в СДС се държат като жени на повикване на ГЕРБ", не се сдържа Димо Гяуров, визирайки ръководството на синята партия. "НИС уж прие декларация, в която се казва каква опозиционна сила сме, а след даговорката зад гърба ни с ГЕРБ изведнъж ставаме сестрински партии", гневно посочи Ваньо Шарков. Според Мартин Димитров прогнозите за СДС са мрачни, поетият курс е "курс на катастрофа, който ако не бъде променен, тежко и горко на десните". Убийствено точен е коментарът на депутатката от БСП Мая Манолова, според която СДС е
    
 поредният ловен трофей на ГЕРБ

Сиреч, съюзът го очаква съдбата на гербаджийските сателити "Атака" и РЗС, които днес са в развалини.
Бат'Петьо, който след номинирането си определено изглеждаше доста въодушевен и разказа в едно тв предаване как не само Плевнелиев, ами и той като президент геройски е нарушил конституцията, като незаконно е отказал да даде мандат на БСП да състави правителство, усети, че при политическия пожар в СДС няма да го огрее за конституционен съдия и леко се изниза от скандала поради "голяма международна заетост".
Два дена по-късно със самочувствието на преуспял касапин Кабаиванов се заканваше по една телевизия, че размирните депутати ще бъдат жестоко наказани, понеже осуетили възможността Петър Стоянов да оглави Конституционния съд. И се хвана на бас с водещия, че благодарение на далновидната му политика в следващия парламент СДС ще има повече депутати, отколкото сега цялата Синя коалиция.  В момента те са общо 14, а всички големи социологически агенции отчитат, че общественото доверие за СДС е паднало до около 1 процент.
Кабаиванов си удържа на думата и миналия понеделник НИС изключи от СДС "предводителите на бунта" Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Единственият евродепутат на партията - Надежда Нейнски, обяви,че я напуска. Всъщност нищо ново под слънцето. Сините се върнаха към един далечен период от съществуването си, когато всички инакомислещи се възприемаха като предатели и СДС се лющеше като царевичен кочан.
Междувременно на "Раковски" 134 се подготвя поредното циркаджийско представление. След отказа на Петър Стоянов там се готвели да извадят от нафталина Филип Димитров или Йордан Соколов и да издигат кандидатурата на един от тях за конституционен съдия. Както се казва, хвани единия, та удари другия.
На какви ли простотии има още да се нагледаме...


Попълват КС до 19 декември

Според правилата за нов избор на конституционен съдия подаването на необходимите документи е до 30 ноември. Обсъждането в правната комисия ще е на 12 декември, представянето ще е по азбучен ред - до 2 минути от депутат и до 15 минути от самите кандидати. Заседанието на комисията ще се предава пряко на сайта на НС.
Изборът в парламента ще е с явно гласуване на 19 декември.         


Защо ГЕРБ напира за КС?
Защо ГЕРБ толкова много драпа да вкара в Конституционния съд и да получи там мнозинство. Ами защото при управлението на Бойко Борисов значението на тази институция нарасна неимоверно много. Спомнете си, че там бяха акатувани и отменени, частично или изцяло, доста закони, приети от парламента, които нарушават конституцията или човешките права, като например закона за лустрацията на дипломатите - сътрудници на ДС, за специализирания наказателен съд, за конфискацията и др. КС може да решава дела, свързани с нормативни актове на всички власти в държавата. Има правомощия да преразглежда мандата на депутати (както вече се е случвало) и така може да променя силите на политическите партии. А много скоро идват нови парламентарни избори и ГЕРБ си прави сметката след промяната на неговия състав Конституционният съд да си затваря очите за нарушенията и евентуалното подправяне на резултатите от вота.


В следващ брой четете: "Чоп за главен прокурор"

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 253

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ