27 Февруари 2021събота18:45 ч.

Нанси Пелоси, ръководителката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, показва подписания от нея документ, потвърждаващ резултата от импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп

Долната камара гласува срещу Тръмп

Предстои обаче схватка и в Сената с неясен изход

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 637

Контролираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ одобри отстраняването от длъжност (импийчмънт) на президента Доналд Тръмп само седмица до изтичането на мандата му. Процедурата бе задействана само с едно обвинение - подбуждане към бунт. За импийчмънта гласуваха 232 членове на камарата, главно от Демократическата партия, но и 10 техни колеги от Републиканската партия, подкрепяща иначе Тръмп. Против гласуваха 197 конгресмени републиканци. Така Тръмп стана първият президент в историята на страната, който два пъти е изправен пред процедура по импийчмънт. 

Сега импийчмънтът трябва са отиде в Сената, горната камара на Конгреса, но той ще бъде задействан и развръзката ще дойде, след като Тръмп вече няма да е президент, а постът му ще бъде зает на 20 януари от Джозеф Байдън. Процедурата по отстраняването ще наподобява съдебен процес: Сенатът ще действа като жури, а Камарата на представителите всъщност ще бъде обвинението. За отстраняване на президента е необходима подкрепата на най-малко две трети от сенаторите (67 гласа), ще рече и на 16 гласа на сенатори-републиканци. Решението на Сената не подлежи на обжалване. 

Отделно от това се предвижда Сенатът изрично да гласува забраната за Тръмп да се кандидатира отново за президент. Това заяви Чък Шумер, който ще оглави демократичното мнозинство в Сената след встъпването му в длъжност. Оттук насетне обаче започват неяснотиите, а мненията на политиците и юристите се разминават дали Тръмп реално ще бъде лишен от правото на повторно кандидатиране през 2024 година. Според ръководителката на долната Камара на представителите Нанси Пелоси, която е най-висопоставената противничка на Тръмп, конституцията предвижда възможността отстраненият президент да бъде лишен от правото да заема каквато и да е почетна, поверителна или платена правителствена длъжност. При това лишаването може да бъде узаконено само с обикновено мнозинство в Сената. В цялата история на САЩ това се е случило с трима федерални съдии.  

Но настроената срещу Тръмп телевизия Си Ен Ен твърди, че отстраняването от Сената няма да попречи на Тръмп да претендира за президентския пост през 2024 година. Според медийните съобщения някои юристи смятат, че забраната за заемането на държавен пост трябва да се легитимира чрез отделна резолюция в Сената. Други пък са на мнение, че гласуването по този въпрос може да бъде проведено само по искане на лидера на мнозинството в Сената. Юристите са разделени и по въпроса за отделното гласуване, ако Сенатът оправдае Тръмп. Смята се, че ако гласуването наложи забраната, това ще бъде равносилно на наказание за правонарушение, което Тръмп не е извършвал. Съответно той ще може да обжалва гласуването пред Върховния съд.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ