02 Март 2021вторник10:17 ч.

Актуално

Докога ще се правите на глухи и слепи?

Властта вдига стипендиите във вузовете, научните организации пак са ощетени

/ брой: 225

автор:Велиана Христова

visibility 625

Как тази власт едно нещо не свърши в полза на науката! МОН предлага на Министерския съвет изменение на постановлението за студентските и докторантските стипендии, което предвижда от втория семестър на тази учебна година студентите да получават минимум 85 лева месечна стипендия (вместо 70-те лева досега) и максимум 180 лева при 150 в момента. Прекрасно. Само че, първо: в доклада на министър Красимир Вълчев към проекта се говори за стипендиите за студенти и докторанти, но текстът за размерите на стипендията се отнася изрично само за студентите, не става ясно имат ли нещо общо с това докторантите, чиято стипендия сега е 600 лева. 

И, второ - откъде ще се вземат парите за по-високи стипендии. Според министъра "със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 милиона лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите". Само че няма ни дума за увеличаване на субсидията за стипендиите на докторантите в научните организации като БАН и Селскостопанската академия. От поне 15 години учените поставят въпроса за издръжката и стипендиите на докторантите в БАН, които по закон трябва да се получават целево, но на практика това не се случва, законът се нарушава от самите правителства. Средствата за издръжка на докторантите академията заделя от общото си финансиране, което е недостатъчно, особено от 2010 г. насам, след погрома, нанесен върху науката от тогавашния министър на ГЕРБ Симеон Дянков. За издръжката и стипендиите на докторантите академията през 2019 г. е отделила 2,23 милиона лева. Да не говорим, че в академията се обучават и правят курсови и дипломни работи немалко студенти, парите за които се получават във висшите училища.

Според отчета на БАН за 2019 г., 82,2 на сто от субсидията й отиват за ниските заплати и осигуровки на учените. Фактически за цялата научна дейност, за материалната база на лабораториите и за всички останали разходи академията разполага с едва 10,8 на сто от държавната субсидия. Никоя друга държава в ЕС не се отнася така към научните си академии, които са финансирани със суми над 20 пъти по-високи от бюджета на нашата БАН. Затова и кандидатите за докторантура у нас намаляват. Терминал 2 е предпочитаната дестинация, но след още някоя година млада смяна в науката у нас просто няма да има.  

За 2021 г. БАН получава с около 12 милиона лева повече от тази година, които няма как да покрият дори само увеличението на минималната заплата, да не говорим за 10-процентния ръст на заплатите в публичната сфера. За да се изпълни това увеличение и да остане поне нещо за работа, трябват минимум още около 11 милиона лева, алармира БАН в писмо до всички народни представители. И представете си - за второто четене на бюджет'2021 депутатите от БСП са внесли предложение за тези пари, но то директно е отхвърлено от мнозинството в комисията. Явно, всички поправки при второто четене нямат никакво значение - от доклада на бюджетната комисия се вижда, че всяко предложение, което не е на Дариткова и групата на ГЕРБ, неизменно е предварително отхвърлено. Парламент за самообслужване на мнозинството. 

Никой обаче не е реагирал на текста, че вузовете и БАН влизат в публичните институции, на които до декември догодина ще се дават само 95% от субсидията. Останалите 5% - евентуално през декември, ако не се е влошило бюджетното салдо. А има всички основания да се предвиди, че то ще се влоши при тази пандемична криза.  

При това положение какъв ръст на докторантските стипендии?! И за какво повишено качество на обучението заради по-високите стипендии бълнува МОН? А става дума за първенеца на науката у нас БАН, която дава над 50% от международно признатата по качество научна продукция на България! Е, наистина няма такава държава!

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ