04 Август 2021сряда21:45 ч.

Докога ще лъжат

/ брой: 17

автор:Евгени Гаврилов

visibility 168

Наближава вече година, откак всеки ден заливат бизнеса, та чак ще го удавят, с милиони и милиарди, уж да му помогнат в кризата. Все се намира някоя говореща глава от правителството, която да ни облъчва по телевизора, че реки от мед и масло аха да потекат към фирмите. Но не би. Парите се оказаха само в главите на управляващите. Не че е някаква новина, но за пореден път председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев съобщи, че нито едно от средните предприятия у нас не е получило своите от 30 до 150 хиляди лева помощ, за които е кандидатствало. А едногодишното отлагане на компенсациите може би ще доведе дотам, че няма да има кого да компенсират.

От март миналата година дъвчат едни и същи мерки. За по-голяма актуалност само им сменят заглавията, но ефектът от реалното им прилагане остава съмнителен. Защото те създават условия не за стимулиране на бизнеса, а по-скоро за харченето на готови пари от еврофондовете. Конкретно - средства от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", възлизаща на 1,1 млрд. лв. за сегашния програмен период, бяха пренасочени за борба с коронакризата. Въпреки това, като цяло правителствената подкрепа за бизнеса бе закъсняла, обрасла с бюрокрация, половинчата, лобистка, наложена от по-напористи съсловия и браншове, които лесно респектират премиера със заплахи за протести.

Сбъдна се мрачната прогноза за ДДС например. След като бе свалена от 20 на 9% ставката за ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени, управляващата коалиция в опит да гаси пожара на антиправителствените протести свали данъка за куп други услуги и стоки, но далеч не от първа необходимост. Затова логично и според данните на НСИ, и според анкетите на БСК едва 5-6 на сто от представителите на бизнеса одобряват и са се възползвали от правителствените мерки.

Резултатът е логичен и по друга причина. Тези мерки бяха сведени отново до хвърлянето на пари през прозореца на джипа. Затова въпросът е докога ще ни лъжат. Отговорът е лесен - още два месеца.

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Предлагат и пенсионери да почиват на държавна издръжка

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 78

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 83

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 84

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ