09 Декември 2019понеделник09:48 ч.

Докога може да се дразни руската мечка?

Докога може да се дразни руската мечка?

/ брой: 83

автор:Петър Герасимов

visibility 1740

Още в  школските години сме учили за втория закон на Нютон: "Всяко действие има равно по сила противодействие". Сега, когато пиша тези редове, се сещам за този закон - конкретен повод за това ми дават две неща, едно съобщение на американските медии и една статия на руския военен политолог Константин Сивков.
Що се отнася до първото, то гласеше, че в САЩ са разработили "свръхмощна конвенционална бомба", способна да прониква и в най-добре укрепените военни подземия. Формалното обяснение за това поредно размахване на американската военна томахавка бе свързано с евентуални "санкции" срещу Иран, ако мюсюлманската държава престъпи ангажиментите, свързани с ядрената й индустрия, поети при неотдавнашните преговори в Женева. На втори план - това беше едва прикрита заплаха за удар срещу подземните ракетни силози на Русия, складовете за ядрени боойни глави и т.н.
Почти по същото време в руските медии се появи един пространен коментар на споменатия политолог Сивков, който, според редица международни анализатори, е хвърлил в смут държавниците във Вашингтон и "големите" от ЕС. За какво става дума?
С привидно спокоен и едва ли не научен тон  руският автор изтъква, че при сегашните условия на масирана (и многопосочна) атака срещу Русия от страна на Запада, Москва не е в състояние да отвърне адекватно на евентуално военно нападение. Ето защо, твърди Константин Сивков, трябва да се премине към тактиката на т.нар. "асиметрична" война.
И през двете световни войни, се казва в статията, територията на САЩ остава встрани от конкретните военни действия, а Вашингтон използва своето геостратегическо положение, за да натрупа огромни печалби. Но Америка, твърди Сивков, има и своя "ахилесова пета" и тя трябва да бъде атакувана при положение, че започне нов глобален военен конфликт.
Какво има предвид военният политолог? Първо - уязвимата зона на спящия мегавулкан, намиращ се на територията на  американския природен резерват "Йелоустоун". Гърлото на въпросния вулкан се равнява по площ на японската столица Токио, а под сравнително немного дебел пласт земна повърхност се крият хиляди тонове огнедишаща магма.
Една атомна бомба, изстреляна от крайбрежието  на САЩ от съвременна руска подводница би могла да активира спящото чудовище (което и без друго дава признаци на нарастваща активност). Страховитото изригване би покрило почти цялата територия на САЩ с двуметров слой вулканична пепел, а слънцето би било закрито от дебел пласт облаци за срок от година и половина...
Втората "асиметрична" атака (осъществена също от борда на мощни руски атомни подводници): подводно обстрелване на тектонични разломи по източното и западно крайбрежие на Америка. Резултатът: извънредно силни земетръси, придружени от невероятни вълни "цунами" с височина от 500 до 1500 метра. Огромните равнини територии на САЩ по двата бряга (където са и големите населени центрове, и столицата) ще бъдат буквално изтрити от лицето на земята. С намалена сила тези вълни ще достигнат до бреговете на Западна Европа, където ще нанесат страхотни поражения в равнинните области на Германия, Франция, Англия. Да не говорим за държави като Холандия, които и сега се намират едва ли не под морското равнище...
Това, според руския експерт, е "по-чистият" удар, защото във въздуха ще полетят само водни пари и по-късно ще падне радиоактивен дъжд (най- вече над атакуваната американска територия).
И в двата случая, изтъква авторът на статията, са необходими "мега атомни бомби" с тегло не по-голямо от шест-седем тона, за да могат да се поберат в носовата част на ракетите, с които са снабдени руските подводници. Това също не е проблем, отбелязва Сивков, и Русия може да се справи с тази задача в рамките на няколко години. А кой знае, подхвърля той, може би това вече е сторено...
Звучи зловещо, нали? Но всички сме свидетели на безпрецедентната политическа, финансова, военна и медийна атака на НАТО, САЩ и послушниците им от ЕС срещу Русия. Американски войници се готвят за учения в Украйна, танкове от САЩ громолят в прибалтийските държави. Противоракетни инсталации "опасват" западните  руски граници.
Вече 50 години се занимавам с външна политика, но наистина такава масирана и многопосочна атака срещу Русия (и по-рано срещу СССР) не съм виждал. През далечната 1962 г. покойният президент Джон Кенеди отвори шахтите на балистичните си ракети и заяви, че няма да се поколебае да започне ядрена война ако... два съветски кораба доставят ракетни установки със среден радиус в Куба. Слава Богу, в последния момент, генсекът на СССР Никита Хрушчов даде нареждане корабите да завият и да поемат обратно.
На мен, лично, този епизод от Студената война ми струваше четири месеца допълнително войниклък, а храбрите "средни американци" се убиха да копаят семейни противоатомни скривалища в дворовете си и да се снабдяват с консерви и вода за "Деня Х". Защото всеки от тях ясно съзнаваше, че ако американските балистични ракети "Минитмън" полетят срещу СССР, двайсет минути по-късно върху територията на САЩ ще се стоварят съветски ядрени устройства (тогава още нямаше сериозни противоракетни центрове).
Сегашният военно-финансово-психологичен натиск срещу Русия е несъизмеримо по-голям. И далеч по-опасен. Грубо казано, Русия е притисната в ъгъла. Срещу нея са петстотинте милиона на ЕС и тристата на САЩ. Огромна човешка, военна и стратегическа мощ. И може би именно поради това се повяват подобни апокалиптични сценарии за "асиметрични удари" (тоест удари на по-слабия срещу по-силния). Защото никой не знае докога и колко ще издържат нервите на руската мечка и дали от много военнополитически "хитрини" и "закачки" цивилизацията ни няма да се самозадраска...
 

Сбогуваме се със Стоянка Мутафова

автор:Дума

visibility 24

Радев свиква среща за промени в изборния закон

автор:Дума

visibility 25

Опасно мръсен въздух отново над София

автор:Дума

visibility 26

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 236

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 177

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 214

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ