18 Февруари 2020вторник05:07 ч.

БСП:

Докладът на комисията за „Белене” е фалшив

Документът е изработен от слаби, но предани на властта актьори, заяви Петър Димитров

/ брой: 19

автор:Юлия Кулинска

visibility 542

Междинният доклад е фалшив, пълен с подменени факти, и е изработен от слаби, но предани на властта актьори, заяви депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров от парламентарната трибуна вчера по време на дебатите по констатациите на временната комисия за проверка на данни, факти и обстоятелства по проекта "Белене". "Писал Иванчо на Пенка. Има ги писмата на RWE, няма ги писмата на НЕК. В тях немският инвеститор пита:" Ще осигурите ли финансиране или няма?", обясни образно ситуацията с намирането на кашон с документи Димитров. И после питате защо си тръгва RWE, уточни той. "Защо Симеон Дянков не допусна държавни гаранции по кредитирането на проекта? Защо след излизането на RWE от него не е проведен нов конкурс?", продължи с въпросите Димитров. Направихте театър с мнимия инвеститор, обърна се той към управляващите. Водихте ни го в парламента, след една седмица се отрекохте от него като в "страстната неделя", продължи депутатът. Скъпи колеги от ГЕРБ, пропуснахте златната възможност вашият лидер да отреже лентичката на проекта "Белене", обърна се Димитров към депутатите от ГЕРБ. "След 100 години няма да има и помен от вас, но не оставяйте с проклятието на българския народ, че сте ликвидирали българската енергетика", призова той управляващите.
Анкетната комисия в НС няма друга роля, освен да замаже истината за проекта, заяви Румен Овчаров. Тя не разследва нищо освен 4 поръчкови доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, категоричен е той. Според Овчаров те не представляват и 1% от цялата информация за проекта. "Ние не обсъждахме какво правиха управляващите по проекта 4 години. Не получихме информация защо беше отказано руското финансиране и договора с "Росатом" и защо не си поискахме парите от Русия", отбеляза Овчаров. "Гледахме цирк, на който един бивш руски министър, изгонен за нелоялност, доведен от един бивш български посланик, дойдоха да ни разкрият позицията на Русия по проекта Белене", коментира Овчаров. Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ, допълни Овчаров.
"Ако планът ви е населението да стане 2 милиона, тогава не ви трябва АЕЦ, достатъчни ще са ТЕЦ-овете. Спекулирате с цената, безопасността и енергийната ефективност, защото изпълнявате поръчка срещу националните интереси на България", коментира независимият депутат Георги Терзийски.
Целта на междинния доклад е да повлияе объркващо на хората преди референдума, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той напомни, че цената на тока, която продават американските ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3, е изключително висока и намаляването й може да стане само чрез построяването на новата атомна централа.
Останаха броени дни до референдума и не се знае премиерът какво решение ще вземе събота сутринта, заяви Рамадан Алтай от ДПС. Вие не знаете как да гласувате, защото 76 депутати искате да гласувате "за", а днес мълчите и не искате да кажете, че сте против, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.
Председателят на комисията Диан Червенкондев заяви, че комисията няма да спре, нищо няма да бъде скрито и ако се налага, документацията ще бъде изпратена в прокуратурата.
Независимо от аргументите на опозицията НС прие междинния доклад с 88 "за", против бяха 16, а 8 се въздържаха.


 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ