16 Декември 2019понеделник02:59 ч.

Доклад: Промените в климата носят неописуемо страсатие за човечеството

автор:Дума

visibility 369

Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, затова трябва да бъдат взети спешни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това предупреждение отправят 11 000 учени от 153 страни, които са подписали доклад, публикуван в сп. BioScience и цитиран от БГНЕС.
Заключенията на специалистите се основават на информация, получена за 40 години наблюдение. Тези данни включват консумация на енергия, повърхностна температура, прираст на населението, обезлесяване, изследване на масите от полярния лед, БВП и въглеродните емисии.
Според един от авторите на документа, работещ в университета в Сидни Томас Нюзъм, учените трябва да изпълнят моралния си дълг, предупреждавайки целия свят за извънредното положение с околната среда. Изменението на климата се ускорява много по-бързо, отколкото мнозина изследователи са очаквали, казва Уилям Рипъл от Университета в Орегон.
"Климатичната криза вече е започнала и се развива по-бързо от очакваното. Освен това е по-тежка от очакваното. Необходимо е усилията за опазване на биосферата да се увеличат в огромен мащаб, за да се избегнат немислими страдания", пише в доклада. Експертите твърдят, че човечеството все още има шанс, ако спешно предприеме определени мерки. По-специално учените призовават да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи "въглеродни данъци", да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП и да се подобрят материалните условия, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.
"Климатичната криза е свързана с прекаленото потребление", обясняват учените.
Тези човешки дейности са довели до "особено тревожни" развития – увеличаване на температурите на почвата и океаните, повишаване на морското ниво и екстремни атмосферни явления. Учените припомнят, че съществуват т.нар. критични точки, които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и обществата и от които няма връщане назад.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 114

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 58

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 41

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 64

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ