05 Юли 2020неделя14:24 ч.

Доклад: Промените в климата носят неописуемо страсатие за човечеството

автор:Дума

visibility 645

Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, затова трябва да бъдат взети спешни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това предупреждение отправят 11 000 учени от 153 страни, които са подписали доклад, публикуван в сп. BioScience и цитиран от БГНЕС.
Заключенията на специалистите се основават на информация, получена за 40 години наблюдение. Тези данни включват консумация на енергия, повърхностна температура, прираст на населението, обезлесяване, изследване на масите от полярния лед, БВП и въглеродните емисии.
Според един от авторите на документа, работещ в университета в Сидни Томас Нюзъм, учените трябва да изпълнят моралния си дълг, предупреждавайки целия свят за извънредното положение с околната среда. Изменението на климата се ускорява много по-бързо, отколкото мнозина изследователи са очаквали, казва Уилям Рипъл от Университета в Орегон.
"Климатичната криза вече е започнала и се развива по-бързо от очакваното. Освен това е по-тежка от очакваното. Необходимо е усилията за опазване на биосферата да се увеличат в огромен мащаб, за да се избегнат немислими страдания", пише в доклада. Експертите твърдят, че човечеството все още има шанс, ако спешно предприеме определени мерки. По-специално учените призовават да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи "въглеродни данъци", да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП и да се подобрят материалните условия, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.
"Климатичната криза е свързана с прекаленото потребление", обясняват учените.
Тези човешки дейности са довели до "особено тревожни" развития – увеличаване на температурите на почвата и океаните, повишаване на морското ниво и екстремни атмосферни явления. Учените припомнят, че съществуват т.нар. критични точки, които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и обществата и от които няма връщане назад.

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 57

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 124

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 772

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1353

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ