16 Май 2021неделя15:45 ч.

Костадин Костадинов:

Договорът с "Шеврон" е тотално безхаберие на властта

Държавната администрация се държи като колонизатор към местното население и към общините, казва заместник-председателят на ВМРО

/ брой: 145

автор:Лилия Томова

visibility 1793

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ е роден на 1 април 1979 г. във Варна. Има две висши образования - по балканистика и по право, завършени във Великотърновския университет. Женен, има едно дете. Заместник-председател е на Националния изпълнителен комитет на ВМРО от 2009 г.

- Протест на войводите готвите, г-н Костадинов. Какво ви разгневи?
- Готвим се за действия, първо - за действия. Най-вече за изясняване на процедурата на подписания вече договор между България и "Шеврон".
- Не е ли късно за протести, щом договорът е подписан?
- Но преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар са проведени на тъмно, без местното население да бъде уведомено за технологията и за опасностите. И никой всъщност не знае какъв ангажимент е поела България - нито хората в Североизточна България, нито гражданите, конкретно от Нови пазар, където ще са първите проучвания. Те не знаят нищо не само по този въпрос, а дори и къде точно ще са местата на въпросните проучвания, какви ангажименти е поела държавата ни към "Шеврон", дали и какви ангажименти поема тази фирма към България. Конкретно питаме - какви ангажименти поема компанията към жителите на Нови пазар? В подобни ситуации се разговаря на място с представаители на общината, с Общинския съвет, със съветниците, с администрацията, с кмета. И с всички хора.
Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция към природата, у нас властта не говори за това. Досега никой не си е направил труда да отиде и да каже къде евентуално биха могли да бъдат сондажите. Иначе е известно, че за шистовия газ сондажите са много повече и на много по-голяма територия, отколкото при конвенционалните находища, което означава, че земята, нарочена за търсене на газ, може да се окаже "набучена" от сондажи. А и общината, и държавата, и частни лица имат земя, нарочена за "набучване". Трябва да се знае как и по какъв начин ще бъдат уредени взаимоотношенията с компанията "Шеврон".
- Търсите отговори на въпроси, а май ги знаете...
- На нито един въпрос не сме получили отговор. И общинарите от Нови пазар не са наясно с тези неща, а би трябвало те първи да ги знаят. Много лошо е, че държавната администрация се държи като колонизатор спрямо местното население и общините. Дали по подобен начин би реагирало правителството, ако залежите на шистов газ бяха не под Нови пазар, а под Банкя, да речем? Дали биха държали в подобно неведение жителите на този град, близко до столицата? А какво би станало, ако залежите бяха в околностите на София? Разликата на управляващите в отношенията им към хората от столицата и от страната е дразнеща и трябва моментално да бъде коригирана.
- Иначе?
- Иначе от наша страна ще има ответни реакции и действия. На първо място, нашите общински съветници ще поискат официално становище от Министерския съвет, ще бъде поискан и самият договор.
- Веднага ще ви го предоставят...
- Договорът трябва да бъде предоставен на Общинския съвет, да бъде разгледан и да стане публично достояние. Предполагаме, че България не е подписвала някакви договорености, които са държавна тайна. Макар и да не сме сигурни, че е така... И как бихме могли да бъдем сигурни за клаузи в договор, който никой не само не е чел, ами не е и виждал? Той беше сключен преди седмица и единственото, което стана ясно, беше, че държавата ни ще получи 30 млн. евро. Но държавата! А община Нови пазар ще получи ли нещо? Болницата има нужда от ремонти и медицинска техника, училището и читалището се рушат. Дали поне минимална част от тази сума би отишла в Нови пазар? Няма отговори на тези въпроси!
- Всъщност ви интересуват клаузите на договора и евентуалните ползи за общината, или ви тревожи принципно добивът на шистов газ у нас?
- Тревожи ни добиването и сме длъжни да започнем отначало, каквато е процедурата - да видим договора. А ако се окаже, че не е сключен в интерес на България? Макар че се говори за 30 млн. евро. Тези пари не са сума, на която трябва да се продаде България! Още по-малко нейните хора... Бюджетът на страната е 30 млрд. лв., а не 30 милиона!
Въпросът опира и до това, че технологията, за нея сме разговаряли с геолози, е много опасна и за околната среда, и за хората, които живеят в непосредствена близост до "обектите". Шистов газ се добива на няколко места в света, но в пустинни райони. Евентуален добив в населен район би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове, при това без гаранции, че няма да бъдат предизвикани дори земетресения. Някой мисли ли за това?
Районът на Североизточна България е карстов. Евентуално замърсяване на водоизточниците би могло да загроби цялата територия на общините на изток от Омуртаг и Антоново, Герлово и Тузлука, та до Черно море, до Дунав, до Русе. Замърсяването на подземните води в по-широк план би могло да обхване водоизточниците на целия български североизток. Кой си присвоява правото да прави такъв експеримент с хората?
- А ако не ви чуе властта, тогава какво?
- Ще протестираме с всички разрешени от закона форми на граждански действия. Между Каспичан и Нови пазар минава жп линията, която свързва Варна и София, и магистрала "Хемус". Това са две основни артерии, те могат лесно да бъдат блокирани. Ако блокираме пътя Каспичан-Нови пазар, никому няма да пука за това...
Има и още един детайл в поводите ни за протест - оказва се, че е предвидена за демонтаж жп линията, която свързва Каспичан с Нови пазар, което е пореден акт на тотално държавническо безхаберие. Мотивът на управниците е, че там от 10 години няма пътнически и товарни превози. А ако след 10 години отново се появи нужда от тях? Навремето Нови пазар беше един от най-големите промишлени центрове на Североизточна България и един от центровете на корабната промишленост - голям завод се занимаваше с доставка на части за корабостроителния завод във Варна. Имаше и други предприятия. Част от тях все още работят, макар и на минимални мощности, други - вече не. Но нали идеята е всичко да се възстанови, а не да продължава упадъкът? Сега ще разрушаваме построената жп линия, а след години, ако и когато Нови пазар се възроди, отново ли ще я строим? Да не  стане като с детските градини и училищата, които бяха продавани за жълти стотинки преди години, а сега ги строим отново... за милиони.
- Май много сте набрали на властта...
- Властта през последните 20 години е една и съща. Особено по отношение на хората, които не са в столицата. Преди дни направихме протест пред Министерството на транспорта заради демонтирането на жп линии - Лясковец-Елена, Видин-Кошава, Ямбол-Елхово, включително и 7 км отсечка в София, до гара "Пионер". Излезе министър Московски и ни каза: "А, вие сте дошли тук да ни благодарите за това, че спечелихме пари за един от лъчовете на метрото!" Няма лошо, нека печелят и повече. Но между Ямбол и Елхово метро няма! Както и между Каспичан и Нови пазар... Чудесно е, че строителството на метрото продължава, но София не е България! И хайде вече да мислим не само за магистралите! Те са хубава работа, метрото също е хубава работа, но управниците да помислят и за другите части на страната, щото само с приказки няма да стане!
Бойко Борисов беше дошъл преди около два месеца във Варна и констатира, че "Северът започва да изостава от Юга" и че "Магистрала "Хемус" трябва да се довърши". Не може да има дисбаланс в развитието на страната, който дисбаланс е хем София - страната, хем, от друга страна - "Севера" и "Юга". 60 на сто от промишленото, индустриалното и земеделското производство у нас е съсредоточено в Южна България. Нужен е баланс, не може да има слабо и силно развити райони, защото това ще доведе до обезлюдяване, до още по-голямо влошаване на качеството на живот. Затова ще изчакаме отговора на МС...
- Ако ви отговорят.
- Трябва да получим отговор - въпросите ги задават общински съветници, това е сериозна институция. Очаквам, разбира се, да имат моженето да игнорират въпроси на гражданите, но ако игнорират въпросите и на общинската администрация, това вече е симптоматика. Структурите на ВМРО от Североизточна България започнахме кампания, която разяснява евентуалните вреди от добива на шистов газ. Не сме талибани, може да се окаже, че грешим, но защо никой не идва да ни обясни? Защо никой не говори с хората?
- Казвате, че властта, освен всичко останало, е и високомерна ли, г-н Костадинов?
- Високомерна е. Като всяка власт... Ако успеем, успехът ще е за местните хора. Нали никой не иска да му е отровена природата? Питам властта - ходи ли около ТЕЦ-овете в Южна България, дали ходи около ТЕЦ "Марица-изток" - 1,2,3? Пита ли се властта, ако хората получават по 1500 лв. заплати, това компенсира ли лошото им качество на живот като цяло? Мръсният въздух и обгазяването са премерени екологични рискове, те са известни, но за шистовия газ не обявяват рисковете, макар че сигурно знаят какви са. Навремето, като са строили ТЕЦ-овете, хората са били наясно какво ще стане, а днес никой нищо не им казва - нито за отравянето на водата, нито за това, че може да има пропадания, че може да има евентуални земетресения. Подобна на технологията за добиването на шистов газ е и тази за добив на сол в Провадийско, но тя е много по-щадяща, по-ограничена - и като сондажи, и като дълбочина. И въпреки това се случват пропадания! Макар и в много по-малки мащаби - 10-15 пъти по-малки от това, което сигурно предстои да се случи.
Българското правителство отново се държи като колониална администрация. Но това, че има подобни правителства, не означава, че сме длъжни да ги търпим.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ