29 Септември 2020вторник23:58 ч.

Снимка Благовеста Цветкова

Срещи

Добрият старец: Истинските чудеса се правят със сърцето

Елхите вече са пластмасови, така че може изобщо да не се махат и така надежда за нещо по-хубаво ще има през цялата година, смята един от символите на настъпващите празници

/ брой: 246

автор:Альона Нейкова

visibility 1740

Дядо Коледа, известен още като Дядо Мраз, Санта Клаус, свети Николай и Крис Крингъл, едновременно е историческа и митологична личност. Образът на белобрадия старец се свързва най-вече с носенето на подаръци както на Рождество Христово, така и на 31 декември. Изобразяват го като закръглен мъж на достолепна възраст (но доста младолик), облечен в червено и бяло. Брадата му е задължителна, а зачервените бузи будят спор - дали са от студ или от почерпка. Героят на това интервю, от една страна, успява да отговори на общоприетите представи и очаквания, свързвани с един от символите на настъпващите коледни и новогодишни празници, а от друга, съумява да разруши и някои стереотипи за способностите на тази легендарна личност.

"Позитивното настроение зависи изцяло от реалистичността на желанията ни"

"На (по)читателите на ДУМА пожелавам все повече да разбират от ДУМА"

- Как да ви наричам - Дядо Коледа или Дядо Мраз? Имате ли роднинска връзка със Санта Клаус? Всъщност каква е разликата между тези белобради старци?

- А така... Въпросите ви ми напомнят джендърския тест в училищата: момиче, момче или то?... След разпада на Римската империя, в която обществата се владееха със сила, се преминава към владеене на обществата чрез религията. А знаем, че всъщност основна клетка на обществото е семейството. Та, първообразът на белобрадия старец е Свети Никола, който няма нищо общо с Коледа. Датата 24 декември е приета за Рождество Христово - основен семеен празник. И за да се приобщят езическите традиции и техните жертвоприношения към Християнството, се въвежда на 25 декември и Коледа. Едни колят прасе, други пуйка, трети друго. Глобализация чрез християнизация. И за да се обхванат и децата към тази християнска глобализация, се добавя и Дядо Коледа, който им раздава подаръци, но само на тези, които са "слушали". Така родилите се на Изток чисти идеи за Бог, преминавайки на Запад, чрез махалото на живота и времето се материализират в инструмент за владеене на масите. Но в началото на ХХ век в тези процеси се намесва комунизмът - една нова концепция за устройство на обществата. Дядо Коледа става Дядо Мраз, който е съпроводен от жена и сътрудничка - Снежанка, и идва на Нова година. Отивайки на Запад, тази идея се материализира в Санта Клаус, който живее в Лапландия и, верен на тамошната джендърска идеология, съжителства с брадати джуджета и елени (смее се).

Но да се върнем на вашите въпроси.

Намирайки се по средата на източния и западния край на махалото, избирам да съм по-близо до Дядо Коледа. Или, по-точно, да съм Бай Кольо - селския колач, който на Рождество коли прасето, а жена му - леля Снежа, му готви след това друсан кебап с червено вино (смее се).

- Лесно ли стигате до семействата в българските градове, имайки предвид обичайно непочистения сняг и запушените с непотребни стари дрехи комини? Какви са отношенията ви с катаджиите? Все пак сигурно се налага да превишите разрешената скорост, докато обикаляте от къща на къща...

- В последните 30 години не се налага да се обикалят селата и малките градчета, защото там са останали само непослушни баби и палави дядовци. А и прасетата им ги изби африканската чума. Останалите няколко големи града са лесно достъпни - особено в първите седмици на новопостроените магистрали. Що се отнася до катаджиите - преди имаше по-добро разпределение на глобите. Дадеш му 10-20 лева - и ти си доволен, и пътният полицай. А сега фишовете отиват направо при началниците им и ние не само че плащаме повече, а и катаджиите не вземат нищо.

- Колко писма на ден получавате? Помага ли ви някой да ги прочетете и да отговорите поне на децата?

- Не мога да кажа точното количество писма нито за ден, още по-малко за месец или година. Не ги броя. Но наистина са много. За статистиката отговарят моите помощници. Трябва тях да попитате. Но понеже винаги искат да увеличавам екипа им, са ми споделяли, че коледните послания са най-малко милион. За мен обаче е важно не количеството им, а онези молби и откровения, с които са изпълнени някои от пликовете. Понякога едно-единствено писмо струва повече от цялата милионна статистика, защото в него се отваря човешкото сърце, разкрива се мирогледът на подателя, споделят се проблеми, обиди, очаквания и мечти... Точно в такива моменти е необходима моята намеса, за да мога с добра дума и щипка вълшебство да помогна да се преодолеят трудностите. Всяко от писмата е ценно и уникално.

- Има ли промяна в посланията в сравнение с последните години?

- Определено. Хубавото е, че почти изчезна думата "Дай", много често срещана преди близо десетилетие. Но пък присъстват най-хубавите и вежливите обръщения: "Здравейте", "Моля", "Благодаря", "Ако обичате"...

- Посочете някои най-често срещани желания, за които ви молят децата?

- Здраве, щастие, любов и разбиране. Знам, че някои може и да не повярват. Възрастните все си мислят, че децата искат лакомства, играчки и смартфони. За малчуганите е важно баба и дядо да не гълтат с шепи лекарства, по-големите братя и сестри да си дойдат от чужбина за Коледа, родителите им да не се карат, а да се обичат... Все много истински желания имат и знам, че именно те може със сигурност да се сбъднат.

- А какво искат най-много онези, които всъщност нямат нужда от нищо?

- На определени хора у нас им се изпълниха почти всички желания. Някои "социалисти" станаха милионери, работниците са членове на десни формации, бившите комунисти влязоха в Европейската народна партия, циганите вече са роми, обратните - гейове, македонците са с българско гражданство, а турците - с двойно... Преведохме "Под игото" от български на по-друг български. Над два милиона нашенци заминаха за мечтания Запад... Е, какво повече можем да поискаме?...

- Какво правите, когато желанията са неосъществими?

- Няма такива желания! Просто авторите на писмата не винаги знаят какво точно искат, не са наясно какви ще са последиците от един или друг подарък, дали няма да донесе повече грижи или дори вреда, отколкото радост. Знаете поговорката "Внимавай какво си пожелаваш". Така че моята задача е да преценя кое наистина е най-необходимото за всеки човек. Затова понякога има несъответствия с поисканото и полученото. Трябва обаче да се радваме на изненадите и да правим всичко възможно да ги приемаме с благодарност.

- Лично вие какво бихте искали да получите за Коледа?

- Голямата ми мечта е да науча хората да бъдат добри, да се разбират помежду си - не на думи, а наистина. Защото често се случва да говорим един на друг, но всъщност да не се слушаме или дори да не се чуваме. А от това идват повечето проблеми - и обиди, и завист, и болести...

- Ще има ли подаръци за нашите политици и управници?

- Освен че децата в България драстично намаляха, наличните бързо приеха за верую максимата "Последните ще станат първи". А и разбраха от политиците перифразираната от тях мисъл "Учи, за да не работиш" в "Учи, за да работиш". А на кого, като гледа днешните политици, му се работи?...

- Колко често ви се е случвало невярващите да ви дърпат за брадата, за да се уверят, че сте истински?

- В съвременния свят на глобално напреднали информационни технологии стана много трудно да залъгваш и манипулираш обществото. Съмненията у хората се увеличиха. Истината лъсва бързо. Затова при срещите ми с децата те първо проверяват дали брадата ми е истинска и чак тогава слушат какво им говоря. Добре, че брадата ми е естествено бяла и не е от памук, та все още успявам да си заработвам надницата.

- Получавате ли заплата за работата, която вършите? Питам, тъй като мнозина се чудят откъде вземате пари за толкова много подаръци всяка година...

- Добре, че са европейските програми за манипулация на обществото, защото без тях при тези ниски доходи у нас практикуването на моята професия щеше да е невъзможно.

- С какво се занимавате през лятото?

- Със същото, с каквото и зимата - правя добрини. Само изглежда, че е много лесно да се занимаваш с коледни вълшебства: впрегнеш елените или повикаш Снежанка - и всичко е готово. Не, приятели мои, всичко е доста по-сложно. Истинските чудеса се сътворяват със сърцето. Затова към тях трябва да се подготвите предварително. И не от лятото или от пролетта. А още от настъпващото Рождество и наближаващата Нова година е добре да се помисли за следващите празници, но най-вече за делниците...

- Кога препоръчвате да се махнат елхата и коледно-новогодишната украса? Защото има доста вицове, че в някои семейства спорят по въпроса чак до майските празници...

- Елхите вече са пластмасови, така че може изобщо да не се махат. Така надежда за нещо по-добро ще има през цялата година. 

- Наистина ли на Коледа се сбъдват желанията? И каква е тайната на доброто изкарване по празниците?

- Доброто настроение на Рождество Христово и навръх 1 януари зависи изцяло от реалистичността на желанията ни. Колкото повече мечтите ни са съобразени с възможностите ни, толкова по-добре ще се чувстваме не само по празниците, а и през цялата година. А желанията се сбъдват задължително на Видов ден. От всекиго - според възможностите, на всекиму - според потребностите... (усмихва се)

- Заслужили ли са (по)читателите на ДУМА и екипът на вестника специален поздрав от вас?

- На (по)читателите на ДУМА пожелавам все повече да разбират от ДУМА, а екипът на ДУМА да продължава да пише с истината на ДУМИТЕ!

* В образа на един от символите на празника се превъплъти незаменимият карикатурист на любимия ни вестник и живият класик в областта на изобразителното изкуство Анатолий Станкулов.        

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 97

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 191

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 95

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 108

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 89

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ