17 Април 2024сряда02:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

In memoriam

Добрият човек

Прощаване с проф. ХРИСТИНА МИРЧЕВА

/ брой: 222

автор:Андрей Пантев

visibility 2616

На 30 септември проляхме сълза за близък и особен човек! Колко много скръбни хора около нас споменаха: "Изгубихме Христина Мирчева!" Би било преувеличено, ако кажем, че на нас ни е повече мъчно, отколкото на нейното семейство, а все пак на нас ни е много мъчно. Това, че е учен, преподавател, общественик, истински професор и автор, се казва по рутинен начин при всяка кончина. Тя намери трайно място в българската историография. Но ние се прощаваме с един от последните типажи в нашия загрубяващ свят - Добрия човек! Има ли някой, който я познаваше, който да отрони и най-малкия упрек спрямо нея?! В същото време тази доброта не я водеше към безпринципност. В много скверни времена тя отказваше да отхвърли това, в което е вярвала, което е част от нашето минало и на самата нея. Проф. Мирчева не трепна пред неоконюнктурата и следваше своя път на принципи и убеждения. Тя беше повече европеец от новопокръстените европейци. Нейната ерудиция се проявяваше навсякъде - в преподаване, в публични изяви, лекционни курсове, в контактите й с хората, най-вече със студентите. Христина анализираше злободневни процеси от Калкута и Рангун до Кайро и Париж. За всеки, пред когото е заставала на катедрата, тя беше авторитет и прозрение. Тя притежаваше усърдната страст да работи с часове с един студент над някакъв текст - бил той дипломант, аспирант, автор на статия или студия, или просто читател, търсещ познанията, които не се намираха навсякъде. Пред кабинета й се стоеше на опашка с почтително нетърпение. Тя "кръстосваше" в работата си световния глобус, но без назидания, без позата "аз зная всичко", с цивилизовано отношение спрямо това, което са постигнали другите. Но тя не представяше текущите събития като вестникарска новост, а търсеше техните исторически корени и предпоставки. Тя не парадираше с езикови познания, но нейният научен апарат бе по-богат и разнообразен, отколкото на другите.
А какъв човек беше? Очите й бяха подути от плач, когато се сбогувахме с проф. Милчо Лалков. Сега такива са нашите очи! Колко рецензии, колко отзиви, колко корекции бе направила тя, за да подобри чужд текст, за да изпъкнат другите. Не зная колко са нейните ученици и следовници, но съм сигурен че те изпитват към нея безпределно уважение и истинска обич. Респектът спрямо нея се дължеше не на тарикатско съобразяване, а беше от онази аура, която излъчваше с ум и поведение.
Тя беше чужда на всякакви мании, усмихваше се с мъдра благост всекиму и на всеки се радваше за успехите и популярността, без да търси медийно признание. Смяташе своите заслуги за част от заслугите на целия ни Исторически факултет. Някой да посочи признаци и прояви на важничене, когато тя беше негов декан в годината на юбилея на Университета? Така продължи и после. До последните си дни тя присъстваше в нашия живот - представяше книги, коментираше явления, процеси и събития. Христина Мирчева завинаги остава като част от нашия живот - на млади и стари, докоснали се до нейното обаяние, приели нейните съвети, разбрали колко важно е човек да бъде запомнен завинаги с добро! Тя е една от тези щастливи хора!
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ