30 Октомври 2020петък04:54 ч.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

Държавният ВиК холдинг налива 10 милиона лева, за да покрие дълговете на двете водни дружества

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1226

Държавният ВиК холдинг обяви, че ще плати задълженията на ВиК Добрич и ВиК Шумен към електроразпределителното дружество "Енерго-про", за да не останат жителите на двете области без водоснабдяване. По-рано стана ясно, че е реална опасността от 29 септември Добрич и Шумен да останат без вода заради дългове от над 10 млн. лв. към електроразпределителното дружество. "Енерго-про" се закани да спре подаването на ток, необходим за работата на помпите за вода, към двете ВиК дружества. Въпреки постоянното разсрочване дълговете продължават да нарастват. Водните дружества не спазват договорения график за погасяване на борчовете. Разпределителното дружество се закани, че повече няма да толерира трупането на такива дългове. 

През последните години най-големите длъжници на "Енерго-про" са някои от ВиК дружествата в Североизточна България. ВиК Шумен и ВиК Добрич са натрупали задължения в размер на над 10 млн. лв., които въпреки постоянното разсрочване продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват, посочват от енергийната компания. Оттам съобщиха, че повече няма да толерират натрупването на дългове в такива размери, защото това нарушава оперативната им работа и ощетява лоялните клиенти и партньори. Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 г., оплакват се от енергийното дружество.

Двете ВиК дружества са поели ангажименти за изплащане на всички настоящи и просрочени задължения до 15 август 2020 г. Досега това не се е случило и дългът продължава да расте. Заради това "Енерго-про" е обявила график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29 септември. Мярката се предприема, за да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти. Тази законова мярка е единственият вариант да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да бъде осигурено безпрепятствено изпълнение на оперативните задължения на дружеството към всички клиенти, съобщават от дружеството. Освен това компанията е длъжна да спази лицензионните си задължения за навременно и качествено снабдяване с електрическа енергия.

От "Енерго-про" разчитат, че "всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29 септември за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията".

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ