20 Юни 2019четвъртък16:17 ч.

Добри Добрев между родното и чуждото

/ брой: 97

автор:Надежда Ушева

visibility 141

Изложба под наслов "Между родното и чуждото" на Добри Добрев (1898-1973) включва над 100 картини и рисунки. Двата основни корпуса в нея са предоставени от наследниците на художника и от ХГ "Димитър Добрович" в Сливен. Съорганизатор е семейство Димитър Добреви. Куратор доц. д-р Ружа Маринска. Партньори са Българският културен институт в Прага, СГХГ, Националният военноисторически музей, ХГ Стара Загора, ХГ Казанлък, ХГ Монтана, НХА. 

В битовата картина, портрета и пейзажа Добрев е създал десетки творби. Изложбата по случай 120-годишнината от неговото рождение представя най-значителното в творчеството му. В движението за родно изкуство, магистрално определящо облика на културата ни в двете междувоенни десетилетия, Добрев предлага своя версия, в която интересът към местния колорит и типаж са органично споени с мека поетичност и вживяване в човешкия свят. Познати и обикнати от детството, образите от Сливен и сливенския край не престават да го вълнуват и заживяват в зрелите му картини от 30-те години. Видяното в Чехословакия - чешките миньори и леярници, лъчезарният словашки цикъл - съпътства българските му творби и допълва неговия образ в този върхов за Добрев период.  

Пейзажите, които в късните години заемат все по-голяма част от творчеството му, изразяват преданата му любов към българската природа. Така видяно от дистанция, изкуството на Добрев респектира с цялостност и последователност. Позволява да го сложим в реда на най-големите български художници от неговото време, отбелязва доц. д-р Ружа Маринска. Изложбата продължава до 30 юли в Двореца, пл. "Княз Александър І".

Новият дълг е заради сделката за F-16?

автор:Дума

visibility 41

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 492

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 265

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 242

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ