25 Август 2019неделя01:46 ч.

До "утре вечер"

/ брой: 27

автор:Аида Паникян

visibility 1116

"Болници в мое управление няма да закрия", отсече премиерът. Ала забрави онези 19 общински болници, навеки погребани по време на кабинета "Борисов-1". Може би оправданието му е, че тогава смени четирима здравни министри. Или разчита на късата ни памет?

Общинските болници от девет години се гърчат между безпаричието и Хипократовата клетва, за да крепят здравето на забравените от правителство и премиер хора в пограничните и отдалечените региони. Но на кого му пука? И миналата година протестираха, обещаха им субсидии, които всъщност си бяха техните пари, вдигнаха им лекичко клиничните пътеки и... ги отпратиха. Няма и помен от обещаната на 2 февруари 2018 г. нова методика за финансиране на общинските болници, която трябваше до месец здравният министър да представи пред парламентарната комисия по здравеопазване. Амбицията бе новият модел да се прилага с новия Рамков договор от 2019 г. Но и тази "амбиция" потъна в торбата с обещания. Божествено е да обещаеш, груба еснафщина е да изпълниш обещанието си.

Може някому да звучи безсмислено припомнянето на отминали неща. Но, не! Сега ще се чуят пак гръмки обещания, сигурно ще бъдат намерени едни 20-25 млн. лв., които Бащицата ще даде на общински болници. Ще ги помаже с миро от Банкя и ще натиска за правилните изборни резултати. Дали толкова лесно ще забравят затворените болници хората от Трън, Брезник, Елена, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Дряново, Кула... За тях лечението е по-скъпо отколкото на останалите българи.

И ако сега премиерът се разпореди да бъдат дадени пари на нуждаещите се общински болници, докога ще бъде решен проблемът им? До следващата година? До следващите избори? До следващия протест? До "утре вечер в другия спектакъл"?

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ