30 Октомври 2020петък12:44 ч.

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 554

Ракия ще може да носи надписа "отлежала", само ако е съзрявала в дъбови бъчви не по-малко от 6 месеца. Това предвижда проект на Закон за виното и спиртните напитки, който е внесен в парламента. На етикета ще пише "стара", ако ракията е стояла в бъчви не по-малко от три години. Бренди или ракия могат да се предлагат като "специални", ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове, пише в закона. "Резерва" на етикета може да се сложи, само ако напитката е произведена от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години, а за "специална резерва" - не по-малка от 10 години. 

Производители и търговци, които слагат тези надписи на етикета, без да са спазили изискванията на закона, ще бъдат глобявани с между 30 000 до 50 000 лева. Забранява се на етикетите на спиртни напитки, предлагани по магазините, да се добавят думи или изрази като "род", "вид", "тип", "метод", "имитация", "с вкус на", "са аромат на" или други подобни, с които се заблуждават потребителите. Плодовата ракия може да носи наименованието "ракия", допълнено с името на плода, само когато е произведена изключително само от посочения плод. Който произвежда, разпространява или продава оцет менте, ще бъде наказван с глоба от 500 до 2000 лева, ако е физическо лице, и от 2000 до 10 000 лева, ако е фирма или едноличен търговец. При повторно нарушение глобата става в двоен размер, предвижда проектозаконът. 

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ