31 Май 2020неделя10:57 ч.

До 5 хил. лв. стига "изборът на екип" в софийски болници

До 1 година БСП в София ще си изработи концепция за организацията на столичните болници и ДКЦ-та

/ брой: 247

автор:Аида Паникян

visibility 1008

Изборът на екип в някои софийски болници е стигнал между 2 и 5 хил. лв., стана ясно по време на кръгла маса на тема "Гарантиран достъп до качествени здравни услуги за столичното население" в парламента, организирана от ПГ Коалиция за България. Държавата тотално е вдигнала ръце от здравеопазването, след като се стигна дотам, че обществен фонд (НЗОК - б.р.) да финансира фискалния резерв, коментира д-р Румяна Тодорова, биш директор на НЗОК.
Акцентът на форума, събрал над 50 експерти и специалисти, беше детското и майчиното здравеопазване. Въпреки отправените покани на срещата не се отзоваха кмет, зам.-кмет и представители на други парламентарни групи. Присъстващите на форума бяха категорични, че е абсолютно необходимо за здравето на децата да се грижат само педиатри, а не личните лекари. Само така може да се проведе профилактика, задължителна ваксинация и пр.
Близо 1 230 000 души са регистрирани в София, но освен тях живеят и над 450 хил. нерегистрирани. Това допълнително население, което в повечето случаи не е здравноосигурено, оказва силен натиск върху спешните отделения на софийските болници, коментира доц. д-р Красимир Кушев, директор на софийския Регионален център по здравеопазване (РЦЗ). Около 68% от столичани се лекуват в 17-те университетски болници в София, само 32% от пациентите на тези лечебници са от страната. Доц. Кушев добави, че абортите намаляват, но раждаемостта и в страната, и в София през последните години нараства. Нараства и детската смъртност от 2006 г. насам, когато тя е отбелязала най-ниски нива - 4.4 на 1000. Докато в ЕС детската смъртност е най-висока до 7-ия ден от раждането, в България 43% от починалите бебета са на възраст от 28 дни до 1 г. Доц. Кушев отчете също изключително намаляване на болничните легла в детските отделения, което според него е нелогично и опасно.
Въпросите, свързани с преструктурирането на общинските болници и ДКЦ-та ще залегнат в предизборната ми програма за кмет на София, заяви общинският съветник от БСП Георги Кадиев. По думите му групата общински съветници от БСП трябва до 12 месеца да си изгради ясна концепция за общинските болници и ДКЦ-та. Д-р Евгений Душков от КТ "Подкрепа" припомни, че Столичната община отделя 3.2% от бюджета си за здравеопазване. Необходим е политически консенсус за формирането на добра здравна политика, категоричен бе депутатът от КБ д-р Евгений Желев, бивш здравен министър.
Няма интерес към професията на педиатъра, подчертаха и представители на Българската педиатрична асоциация, и на Българския лекарски съюз. "Докато личните лекари и специалистите имат право да събират потребителска такса от пациентите си, педиатрите нямат това право по закон. Квалификационният курс по педиатрия за джипита е 8-10 седмици, което е недостатъчно. Много слабо е развито училищното здравеопазване, смятат още те.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ