20 Октомври 2019неделя20:13 ч.

До 5 хил. лв. стига "изборът на екип" в софийски болници

До 1 година БСП в София ще си изработи концепция за организацията на столичните болници и ДКЦ-та

/ брой: 247

автор:Аида Паникян

visibility 882

Изборът на екип в някои софийски болници е стигнал между 2 и 5 хил. лв., стана ясно по време на кръгла маса на тема "Гарантиран достъп до качествени здравни услуги за столичното население" в парламента, организирана от ПГ Коалиция за България. Държавата тотално е вдигнала ръце от здравеопазването, след като се стигна дотам, че обществен фонд (НЗОК - б.р.) да финансира фискалния резерв, коментира д-р Румяна Тодорова, биш директор на НЗОК.
Акцентът на форума, събрал над 50 експерти и специалисти, беше детското и майчиното здравеопазване. Въпреки отправените покани на срещата не се отзоваха кмет, зам.-кмет и представители на други парламентарни групи. Присъстващите на форума бяха категорични, че е абсолютно необходимо за здравето на децата да се грижат само педиатри, а не личните лекари. Само така може да се проведе профилактика, задължителна ваксинация и пр.
Близо 1 230 000 души са регистрирани в София, но освен тях живеят и над 450 хил. нерегистрирани. Това допълнително население, което в повечето случаи не е здравноосигурено, оказва силен натиск върху спешните отделения на софийските болници, коментира доц. д-р Красимир Кушев, директор на софийския Регионален център по здравеопазване (РЦЗ). Около 68% от столичани се лекуват в 17-те университетски болници в София, само 32% от пациентите на тези лечебници са от страната. Доц. Кушев добави, че абортите намаляват, но раждаемостта и в страната, и в София през последните години нараства. Нараства и детската смъртност от 2006 г. насам, когато тя е отбелязала най-ниски нива - 4.4 на 1000. Докато в ЕС детската смъртност е най-висока до 7-ия ден от раждането, в България 43% от починалите бебета са на възраст от 28 дни до 1 г. Доц. Кушев отчете също изключително намаляване на болничните легла в детските отделения, което според него е нелогично и опасно.
Въпросите, свързани с преструктурирането на общинските болници и ДКЦ-та ще залегнат в предизборната ми програма за кмет на София, заяви общинският съветник от БСП Георги Кадиев. По думите му групата общински съветници от БСП трябва до 12 месеца да си изгради ясна концепция за общинските болници и ДКЦ-та. Д-р Евгений Душков от КТ "Подкрепа" припомни, че Столичната община отделя 3.2% от бюджета си за здравеопазване. Необходим е политически консенсус за формирането на добра здравна политика, категоричен бе депутатът от КБ д-р Евгений Желев, бивш здравен министър.
Няма интерес към професията на педиатъра, подчертаха и представители на Българската педиатрична асоциация, и на Българския лекарски съюз. "Докато личните лекари и специалистите имат право да събират потребителска такса от пациентите си, педиатрите нямат това право по закон. Квалификационният курс по педиатрия за джипита е 8-10 седмици, което е недостатъчно. Много слабо е развито училищното здравеопазване, смятат още те.
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 27

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 40

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 27

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ