18 Септември 2019сряда12:53 ч.

До 12 хил. лв. глоба за силна музика след 23 ч.

/ брой: 116

автор:Юлия Кулинска

visibility 247

До 10 000 лв. скача глобата за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч. от дискотеки и заведения, при повторно нарушение санкцията е до 12 хил. лв. За физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а юридически лица и еднолични търговци ще бъдат санкционирани с от 3000 до 6000 лв. Това реши окончателно парламентът с промени в Закона за защита от шума в околната среда. 

Забраната за шум ще важи през цялата седмица между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. В тези часове е изрично забранен шумът при строителни дейности, предвиждат се изключения при специална наредба от общинските съвети.

Промените не важат за религиозни храмове, жп гарите, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване при бедствия. С измененията се въвежда ред за контрол на шума от заведения в многофамилни сгради и със смесено предназначение. Разрешение за работно време в такива случаи ще се получава от общинските служби след представянето на необходимите документи и протокол за извършени замервания от независими лаборатории. Това ще важи за откриване на нови заведения или които променят предназначението си. Всички останали няма да се подлагат на допълнителен режим за освидетелстване и замервания. Контролът върху нарушенията се възлага на МВР. 

Мерките в Закона за шума са повърхностни, коментира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов. Социалистите предлагаха вместо от 23 ч. в летните месеци забраната да бъде от 24 ч., но мнозинството не го прие.

Депутати дариха кръв

автор:Дума

visibility 0

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 162

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 136

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ