25 Май 2020понеделник15:43 ч.

До 12 хил. лв. глоба за силна музика след 23 ч.

/ брой: 116

автор:Юлия Кулинска

visibility 433

До 10 000 лв. скача глобата за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч. от дискотеки и заведения, при повторно нарушение санкцията е до 12 хил. лв. За физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а юридически лица и еднолични търговци ще бъдат санкционирани с от 3000 до 6000 лв. Това реши окончателно парламентът с промени в Закона за защита от шума в околната среда. 

Забраната за шум ще важи през цялата седмица между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. В тези часове е изрично забранен шумът при строителни дейности, предвиждат се изключения при специална наредба от общинските съвети.

Промените не важат за религиозни храмове, жп гарите, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване при бедствия. С измененията се въвежда ред за контрол на шума от заведения в многофамилни сгради и със смесено предназначение. Разрешение за работно време в такива случаи ще се получава от общинските служби след представянето на необходимите документи и протокол за извършени замервания от независими лаборатории. Това ще важи за откриване на нови заведения или които променят предназначението си. Всички останали няма да се подлагат на допълнителен режим за освидетелстване и замервания. Контролът върху нарушенията се възлага на МВР. 

Мерките в Закона за шума са повърхностни, коментира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов. Социалистите предлагаха вместо от 23 ч. в летните месеци забраната да бъде от 24 ч., но мнозинството не го прие.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ