01 Декември 2021сряда21:45 ч.

Илияна Йотова:

Днес ние сме в правото си за Шенген

България пак е в ролята на "боксова круша", смята eвродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП

/ брой: 125

visibility 5

Да очакваме ли политическа толерантност към нас по отношение на присъединяването ни към Шенген, както беше при приемането ни в ЕС?

Европа не е проявила никакъв политически или какъвто и да било толеранс при приемането на страната. Нека да не повтаряме грубите гафове и недалновидни изказвания на някогашния кмет на София и сегашен премиер-министър Бойко Борисов и на неговия вицепремиер Цветан Цветанов. Няма да забравя как Цветанов втрещи европейските ни партньори, като заяви, че не сме били готови за ЕС и приемането ни се дължи само на политическо решение. Нещо повече, "добронамерено" посъветва Европа да не повтаря тази грешка при новите разширения. България бе приета преди четири години, защото изпълни всички критерии.
Не страдам от излишно национално самочувствие, но днес ние сме в правото си и по отношение на Шенген. България изпълни изискванията, за които работиха няколко правителства, и има всички основания да претендира за мястото си в свободната зона.

Въпреки това членството ни с Румъния е отложено?

Очевидно е, че България и Румъния няма да се присъединят в сроковете, предвидени по първоначалните споразумение (март 2011 година). Все по-съмнително става и приемането ни до края на тази календарна година.
ЕП ще гласува доклада за приемането на двете страни на 8 юни в Страсбург и социалистите в ЕП ще гласуваме единодушно "за". Одобрение с внушително мнозинство ще бъде силен сигнал към Съвета на министрите, който ще заседава на 23/24 юни. Показателни са обаче думите на Сесилия Малстрьом - комисар по вътрешните работи, която заяви пред нас - "България и Румъния са изпълнили техническите критерии, но някои държави членки имат резерви към приемането им в Шенген. Трябва да работим, за да отпаднат тези резерви." Тези думи за мен са ясни - не чакайте срещата на върха да одобри членството ви в Шенген.

Какви ще бъдат аргументите според вас?

Най-големите ни противници в момента са страни като Франция, Германия, Холандия, Дания... Страни, управлявани от десни лидери с тежки вътрешнополитически проблеми. Саркози игра с антибългарската карта през 2010 година, за да потуши скандала с незаконното финансиране на собствената му партия, Меркел трябваше да спасява собствената си популярност пред заплахата от загубата на местните избори, които така или иначе загуби. В Холандия надделя крайната десница. В Дания все по-голяма популярност придобиват популистки партии, все по-чуваеми стават антиемигрантските тези, заговори се за връщане на шенгенските граници. Колега от Групата на либералите в ЕП от Дания дори сравни отварянето на границите за България и Румъния като "хазарт със сигурността на европейските граждани".
Можем да кажем, че "има нещо гнило в Дания..."
Ако се върнем към класическото тълкуване на думите на Шекспировия герой, като синоним на нещо, което няма да има добър край и за което причините са много по-дълбоки отколкото на повърхността, тогава би трябвало да кажем: "Има нещо гнило и в България..."

Не можем да търсим причините само в "международното положение"?

Разбира се! Това, което споменах, са само част от обективните причини. Но какво правеше българското правителство? Още при първите сигнали през лятото на 2010 г. трябваше да се насочат всички усилия за преодоляването на тези резерви във Франция, Германия. Какво от това, че премиерът потупваше по рамото германския канцлер и позираше със Саркози пред камерите? България не защити своите роми, когато бяха екстрадирани само защото са роми. Българската дипломация отмина с мълчание твърденията на френски министри, че две трети от емигрантския поток за Европа преминава през България?! От външно министерство по никакъв начин не реагираха, когато за първи път се обвързаха шенгенските критерии с докладите на ЕК за корупцията и престъпността, в нарушение на всякакво европейско право. За сметка на това премиерът ни уверяваше, че Франция е сърдита за корветите, а другите просто ни завиждат заради ниския бюджетен дефицит. Съмнителен пиар на вътрешния министър заблуждаваше българската общественост и европейските ни партньори, че сме по-подготвени от румънците и на 100% сме изпълнили всички изисквания. Даже се появиха идеи за шенгенска граница между двете държави, което никога не е стояло на дневен ред в нито един европейски проект. После се оказа, че румънците са по-подготвени, а ние трябва да си "доизмажем една сграда". Смешно и тъжно.

Каква е вашата прогноза?

Още през миналата година липсваше ясна българска позиция след писмата на Франция и Германия. Премиерът прехвърли вината на съдебната система. Външният министър не реагира, остави Цветанов да се пече на бавен огън, създавайки убеждението, че това си е работа на МВР, оттам да му берат грижата.
Добре пресметнат ход, защото писмото е тежка оценка за резултатите от борбата с престъпността и корупцията. Писмото показа, че шумните акции и показните арести на властта не могат да заблудят европейските ни партньори. И на френски, и на английски казаха на Борисов - Не се справяте, нямаме ви доверие!
Загуби се ценно време. България можеше да бъде част от Шенген, преди да се появи кризата с емигрантския поток от Северна Африка.
Между 15 и 20 хиляди са вече емигрантите по различни статистики, които затрудняват и без това изпадналата в криза Европа. Вместо сериозни усилия на българската дипломация, външният министър се саморазправи с посланиците ни. Отлагането за Шенген е вторият тежък външнополитически провал на правителството след "влизането" ни в еврозоната. Най-тежкият грях на кабинета Борисов е, че позволи към страната ни отново да се проявяват двойни стандарти, че позволи България да бъде в ролята на "боксова круша" за многобройните нерешени въпроси със сигурността на Стария континент. Заради неграмотност, незнание или добре познатата ни "yes" политика, управлението на ГЕРБ ни кара да се чувстваме като европейци "втора ръка".
Скоро прочетох, че според българския премиер САЩ и Брюксел трябва да ни казват какво да правим, защото не сме ориентирани като нация. Ако така управляваш, първо, ще те погледнат с любопитство, второ, ще помислят, че си по-куртоазен от необходимото, после идва снизхождението, а накрая просто не те приемат на сериозно. Време е за промяна, докато не е станало късно.
 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 119

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 10

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 152

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 152

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ