02 Юли 2022събота21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Георги Гьоков преди три години в битка за Закона за възрастните хора

Актуално

Днес аз, утре ти...

Дали грижата за възрастните хора пак ще клони към минус нула?

/ брой: 217

автор:Велиана Христова

visibility 49

Даваме ли си сметка от колко години и колко народ говори предизборно за мизерията на пенсионерите у нас. Спомняте ли си знаменитото "Алчни старци изпълзяха на припек" във в. "Демокрация" на СДС през 1992 г. по повод пенсионерските протести или циничното бла-бла на скандалния министър на ГЕРБ Симеон Дянков, който обясняваше, че му трябвал втори мандат, за да "оправи пенсионерите"? Минаха години, десетки години. И резултатът е минус нула - само Евростат от време на време подкача спящите ни политици, че  българските пенсионери са най-бедните в Европа, че нямат пари за отопление и лекарства, че в ЕС пенсията е около 70-90% от дохода в активна възраст, а у нас е 30%! 

Сега пак сме в избори и пак всички са се загрижили за хала на възрастните. Даже "Демокрация" в комбина с Дянков - сиреч коалицията ГЕРБ-СДС. Така е преди вот. А той като отмине, у нас действието е обратното. Преди повече от три години БСП внесе в НС законопроект за възрастните хора с конкретни идеи за реалното им подпомагане. Властващите от ГЕРБ се скъсаха да шикалкавят - трябвало мерките да са не в специален закон, а пръснати в другите закони; трябвало да има конкретни изчисления колко ще струва всяка мярка; не можело да има държавен фонд за подпомагане на възрастните, щото това било социализъм. Интересно как капиталистическа Виена осигурява дом и грижи за всеки пенсионер в специални комплекси за възрастните с всички удобства - ако човекът желае. А тук се изобретяват хиляди "но", само и само нищо да не се направи за населението, по чието застаряване сме на пето място в света, напомни още тогава депутатът от БСП Георги Гьоков. "Законът е важна първа стъпка за гарантиране и защита на интересите на възрастните хора. Той ще ги подпомага да изживеят достойно своите старини, подпомагани от лични и социални асистенти, от социални работници и медицински персонал", обясняваше Гьоков. Но на банките в парламента седяха глухи. Същите, които сега пак искат да седнат там.

В програмата си за следващия парламент БСП пак предвижда Закон за възрастните хора. Ето какво казва Георги Гьоков сега: "Всички партии и всички политици говорят за страшната демографска катастрофа, която ни е сполетяла, но никой нищо не прави. Изследванията и прогнозите на национални и международни институции сочат, че до 2050 г. се очаква относителният брой на населението на възраст над 60 години у нас да мине 30% от общия брой, а това означава, че няма да има достатъчно работещи и са застрашени всички социални системи - ако не се вземат адекватни мерки, те ще започнат да се разпадат. Аз твърдя, че такъв закон е нужен на българското общество. Невинаги по-младите съумяват да дадат заслужената благодарност на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната, а принципите на солидарност, равнопоставеност и достъпност не биха имали значимост в социалната политика, ако не са съпътствани от реални мерки и политики за подкрепа. Нашият проект на закон предлага нова визия за грижата и социалното включване на възрастните хора. Пенсионерите се нуждаят от инструментите на политиката по социално включване, чрез които те да се чувстват част от обществото, да се ползват от всички социални права и да имат достъп до всички блага, постигнати от икономическия растеж на страната. Това обаче не е възможно, ако те са изолирани от процесите на развитие в различни области на социалния живот. Възрастните хора имат потенциал, в условията на липса на квалифицирана работна ръка те трябва да бъдат насърчени да го използват." 

Тези дни сред коментарите в интернет прочетох нещо, което да запомнят всички запътили се към 47-ия парламент - една сентенция, която татарите пишат на надгробните паметници: "Днес аз, утре ти"...

 

 

 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ