06 Юли 2020понеделник11:30 ч.

Необикновено хоби

Длъжността "отварач на океански бутилки" още е на мода

Нептуновата поща разпраща послания за мир, дружба или помощ от незапомнени времена, а д-р Георги Икономов е вписан в Книгата на Гинес

/ брой: 166

автор:Надежда Ушева

visibility 63

Възможно ли е в XXI век - във времето на господстващите нови технологии, някой все още да изпраща послания в бутилка? Да споделя мъка и радост, да търси нови приятели или изгубена любов - чрез писмо, хвърлено във водната бездна. Звучи невероятно, но е факт. И днес се намират ентусиасти, които го правят. Затова говорят десетки примери от миналото досега.   
Малко момиче от Великобритания, което на шега пуска бутилка с послание в открито море, не подозира, че тя ще пътува толкова дълго. Писмото пристига през 2006 г. в Австралия, като изминава разстояние от 14 480 км!
Друг случай разказва за капитан от Шотландия, който намира писмо, пътувало 98 години, съобщава агенция ИТАР-ТАСС. Бутилката е открита от Андрю Липер, капитан на риболовен кораб, край Шетландските острови. Предишното най-старо намерено писмо в бутилка пътува с пет години по-малко - 93 г., открито е от моряк от същия риболовен кораб.


- Това е удивително съвпадение, възкликва невярващо капитан Липер.
Новата находка е регистрирана веднага в Книгата на рекордите на Гинес. Посланието  обещава награда за този, който го намери. Бутилката е хвърлена в морето на 10 юни 1914 г. от капитан Браун от Глазгоу с научна цел - изследване на морските течения край бреговете на Шотландия.
Неотдавна световните медии съобщиха и за един канадец, пуснал в океана над 5000 съобщения. Две десетилетия Харолд Хакет хвърля бутилки в Атлантика с надеждата да се свърже с хора от другата страна на океана. 58-годишният ентусиаст не предполага, че ще има отклик на писмата си, но от 1996 г. насам той получава над 3100 отговора. Във всяко съобщение Харолд посочва име и адрес за връзка и резултатът - пишaт му хора от цял свят.
- За Коледа пристигат най-малко 150 картички, разкрива канадецът, който е категоричен, че ще се занимава с необикновеното си хоби и занапред.
А в Балтийско море вадят писмо в бутилка, плавала почти четвърт век, съобщава АФП. Бележката е намерена на морския бряг от 13-годишно момче от Калининград. То забелязва бутилката бира, когато се разхожда на плажа в близост до града. Текстът е на немски и баща му го превежда. Подписан е от петгодишния Франк Уесбек, който е приложил и адреса си в Германия. Датата на написване на писмото е 7 септември 1987 г. После русначето решава да се свърже с германския автор, написал писмото преди 24 г. Руски журналисти откриват Уесбек - вече 29-годишен, женен банков служител. Той признава, че наистина е пуснал посланието в морето преди толкова време, но едва си спомня за случката от детството си. Двамата герои в крайна сметка успяват да разговарят чрез видеовръзка.
"Писмо в бутилка оцелява 97 години" - информира известен таблоид, дело на Селина Прамстолър и Тили Еспър, които на 30 юни 1915 г. написали кратко послание по време на пътуването си до увеселителен парк в Мичиган. Момичетата хвърлят писмото в близка река. Бутилката обаче се оказва твърде тежка, за да отплава към океана, и потъва. Местен рибар я открива на дъното на водния басейн.


Друг случай показва как писмо в бутилка се връща в Австралия след 76 години. Новозеландец намира писмото с дата 17 март 1936 г., когато бяга по плаж в Нова Зеландия през миналата година. Откривателят дори успява да намери наследник на човека, изпратил посланието в морето. На хартията пише: "В морето. Моля, който намери тази бутилка, да предаде писмото, както и кога и къде е намерено, на следния адрес..."
- Кой знае къде е била. И колко ли пъти е обиколила света, така и няма да узнаем - споделя Джеф Флъд, който намира бутилката.
Той започва да издирва автора, но разбира, че е починал четири години, след като пуска писмото по вълните. Обаче има късмет да открие неговия внук, който никога не е виждал дядо си.
- Сега тази бутилка е единствената ми връзка с моя дядо. Нейната история е невероятна - убеден е внукът Питър.  
Бутилката ще бъде дарена на Морския музей в Нова Зеландия.
Сърфисти от хърватски клуб откриват бутилка с любовно писмо, изпратено през 1985 г. от Канада. Хартийката е забелязана сред отпадъците, докато спортисти чистели плажа при устието на река Неретва.
"Мери, ти си наистина чудесен човек. Надявам се да продължим връзката си. Казах ти, че ще ти пиша. Завинаги твой приятел, Джонатан. Нова Шотландия, 1985", пишело в писмото. То било облепено с тиксо, за да не пострада и да се запази текстът.
Известни са данни, че бутилковата поща се използва също в някои индонезийски острови и къде ли още не.

Казват, че изобретателят на този метод за съобщения, е гръцкият философ Теофраст, който през 310 пр.Хр. хвърля на Гибралтар няколко запечатани съда с бележки, за да докаже, че водата в Средиземно море постъпва от Атлантическия океан. След няколко месеца един от съдовете е открит край Сицилия. Оттогава са познати много случаи за използването на бутилковата поща. В мореплаването има стотици истории, когато писма в бутилки се оказват единствените сведения за съдбата на изчезнал кораб и пасажерите му. Учените се връщат към този способ на изследване на океана едва през XVIII век. През 1837 г. немският хидрограф Хайнрих Бергхаус разказва историята на 21 бутилки и показва на карти примерните им маршрути. След две години е съставена карта на плаването на 97 бутилки. В Русия изследвания на теченията с подобна цел се правят от 1907 до 1912 г. в хода на изучаването на Японско и Охотско море, когато зад борда са пуснати повече от 10 000 бутилки.
След появата на спътниковите системи   бутилковата кореспонденция бележи спад в употребата си, но през осемдесетте години при изучаването на сезонните изменения на теченията край бреговете на Великобритания и Ирландия от Националния институт по океанография са запратени във водите 6000 пластмасови плика с бланки на различни езици. Който съобщи за тях, получава награда.
Първооткривателят Христофор Колумб на път към Индия изпраща послания на испанската кралица Изабела в бутилки. Някои от тях - гонени от теченията, са намерени и доставени в двореца на нейно величество. Една от бутилките е извадена в Гибралтарския пролив през 1852 г. от капитан на американски кораб. В Англия съществува закон, според който всеки, който се осмели самостоятелно да разбие извадена от морето или намерена на брега запечатана бутилка, го чака смъртно наказание. За целта е учредена длъжността "отварач на океански бутилки". Първи отварач в двора на кралицата става лорд Томас Тонфилд, който през първата година на своята служба отваря 52 морски бутилки. 
До 1983 г. най-продължителният дрейф на бутилка се смята изпратената през 1909 г. от борда на руската канонерка "Манджур" за изследване на течения: тя е прибрана на  Командорските острови през 1967 г. На 6 юни 1983 г. рекордът е подобрен: на остров Мортън е открита бутилка, хвърлена от борда на английски параход край бреговете на Австралия през 1910 г.
В наши дни така наречената Нептунова поща е популярна атракция в САЩ. Името й идва от бог Нептун - повелител на морето и течащите води в римската митология. Фирми предлагат като услуга изпращането на шегаджийски SOS съобщения по поръчка. Те разпращат покани например за щур крайбрежен купон или устройват получаване на романтично послание.


35 000 писма по водата за 80 години!

Морският лекар д-р Георги Икономов е създател на Нептуновата поща в България. Той  смята, че открива най-добрия начин да се изпращат послания до хората. Уникалните съобщения, които той адресира до неизвестен получател, са над 22 000. Всяко едно от тях е било оформено според изискванията на т.нар. Световна Нептунова поща. Правилата са слeдните - в запечатана стъклена бутилка е поставено писмо, написано на езика на страната, от която е пуснато. На хартията е залепена пощенска марка. В шишето има и дребна монета. Тя трябва да е в обращение в страната, където се намира изпращачът. Текстът на писмото е винаги със сходно съдържание - призиви за братство и толерантност между народите и зачитане  правото на избор на религиозна принадлежност, зов за опазване на  планетата чиста, приканване към мирен начин на живот. В продължение на 80 години Георги Икономов пътува и изпраща над 35 000 бутилки в целия свят, с което е вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 1997 г.
 

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ