01 Август 2021неделя21:17 ч.

На снимката: Кирил ПЕТКОВ

ДКК саботира министъра на икономиката

Шефът на компанията отказал среща с Кирил Петков, искал писмени въпроси

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 860

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язоворите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК). Пред Нова тв Петков съобщи, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с него, а поискал да получи в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено. "Вчера му писах и да го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Очаквам да зная това до края на седмицата", каза Петков. В понеделник служебният министър на икономиката разкри още два празни водоема край Сливен, чиито приемно-предавателни протоколи за ремонт са готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са платени - 1,9 млн. лв. за единия и 547 хил. лв. за другия. Те обаче не са предадени за стопанисване към държавното предприятие и на практика са безстопанствени. Преди това Петков показа подобен водоем "Пазар дере" край Ловеч, в чийто ремонт са наляти 2,3 млн. лв. Петков представи и данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.
Шефът на "Монтажи" - дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и. "Монтажи" няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс", посочи Петков. Ден преди парламентът да гласува мораториума върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов, то е удължило преждевременно мандата на директорския борд на ДКК, като дори е увеличило състава му. Така управата на компанията, чийто мандат бе до 2023 г., е бетонирана в последния момент до 2026 г. Министърът на икономиката Кирил Петков обаче е уверен, че ще успее чрез своята комисия за прозрачност и контрол да направи така, че останалите 390 язовира да бъдат ремонтирани при нормални цени и условия. При отчета на дейността си министърът съобщи, че е дал разпореждане от вчера всички завършени язовири да влязат в експлоатация, да бъдат предадени на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", както и всеки договор с външен изпълнител от тук нататък да бъде предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, "така че да нямаме харчове за бетон и за транспорт между 2 и 5 пъти над пазарните".


Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 156

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 149

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 170

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 147

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 145

Пир по време на чума

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

Кратки новини

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 146

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 944

/ брой: 144

130 години социалистическо движение в България

visibility 58

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 60

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 108

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 67

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ