29 Юли 2021четвъртък11:56 ч.

Диригентът Тодор Кабакчиев - един българин, изградил мост между нашата и гръцката култура

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 4123

Ваня Анг. Иванова

Тодор Кабакчиев е от поколението, за което няма невъзможни неща, ако си работохолик и имаш талант, съчетан с любов към професията. А неговата любов към музиката е пословична. Роден е през 1949 г. в крайдунавски град с дълголетна история, която пази спомена за световноизвестни  интелектуалци, за будни възрожденски родове и богати търговци, чиито дарителски жестове са оформили облика на Свищов, наричан "град на просветата и културата". 
Закърмен и израснал с музика, Т. Кабакчиев получава музикалното си образование  във Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив, а от 1977 до 1993 г. е диригент на първия български хор "Янко Мустаков" в  родния си град. Зад гърба си има десетки награди от международни фестивали като диригент на свищовския хор "Янко Мустаков" и основател на едноименен фестивал, когато го забелязва великата Мелина Меркури, която в качеството си на министър на културата през 1994 г. го кани на работа в Гърция.
Маестро Кабакчиев е поканен, за да подпомогне изпадналото в криза гръцко хорово изкуство. Точно в родината на хоровото изкуство - Гърция, маестрото има възможността да се разгърне, достигайки апогея на своите възможности. Започва дейността си в град Нафпактос, чийто смесен хор под вещото му ръководство за кратко време постига забележителни резултати. Именно те го карат да търси нови предизвикателства и той пренася българската традиция на гръцка почва, поставяйки основата на фестивали, посветени на големи композитори и дейци на културата и изкуството.
В търсенето на патрон за замислените фестивални прояви, маестрото се среща с големия творец Микис Теодоракис. За поколението, което не знае кой е М. Теодоракис, ще поясня, че това е гръцки политик и композитор със световна слава. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, в периода на Гражданската война (1946-1949) е хвърлен в затвор, а след това в концлагер. През 80-те и 90-те години на XX в. многократно участва в парламента и става министър на културата в правителството на Мицотакис. В днешна Гърция няма музикална проява, в която да не се изпълни поне една негова песен, защото гърците го боготворят. М. Теодоракис е автор на седем опери, много кантатно-ораториални произведения и притежава песенник с над две хиляди песни. Световно признание получава с музиката, написана за филмите "Зорба Гъркът" и "Серпико".
Срещата между двамата музиканти поставя началото на ползотворно творческо сътрудничество, което гради мост между две култури. Така по идея на българина маестро Тодор Кабакчиев, със съгласието на Микис Теодоракис и благословията на гръцките културни власти, се поставя началото на хоров  фестивал, носещ името на гръцкия композитор. Фестивалът с конкурсен елемент и награден фонд се провежда на всеки две години, а съвсем наскоро завърши неговото пето издание. Наградният фонд е 15 000 евро, като половината от сумата се дава от местната община, а другата половина се дарява от спонсори. По време на фестивалните дни всеки хор изпълнява по четири песни - две са от Микис Теодоракис и две по избор.
В родината на хоровата музика концертните зали са пълни. Публиката, голяма част от която е младежка, има възможността да чуе един прекрасен репертоар, в който маестро Тодор Кабакчиев е включил и много български произведения като "Хубава си, татковино", "Полегнала е Тодора" и други, приемани с бурни аплодисменти. Благодарение на маестро Т. Кабакчиев гърците имат възможността да опознаят българската музика и забележителния ни фолклор, предизвикващи заслужено възхищение и овации.
Под диригентската палка на Тодор Кабакчиев гръцки хорове покоряват публиката не само в родината си, но и по световните сцени, като допринасят за прославата на хоровото изкуство. В продължение на целия месец юни т.г. гражданите на САЩ имат възможността да се наслаждават на хоровата музика, поднесена им от хора на град Нафпактос, дирижиран от маестро Кабакчиев с много професионализъм и любов.
Тодор Кабакчиев е почетен гражданин на родния си град Свищов и лауреат на множество награди. Досега е дирижирал над 1300 концерта в 14 държави по цял свят. Името му в Гърция и по световните сцени символизира успех и професионализъм, с които България може и трябва да се гордее. Хоровото изкуство е обсебващо и за да се наложиш в него, е необходима издръжливост, характер и сценично присъствие, които маестрото със сигурност притежава.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 306

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 300

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 232

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ