27 Февруари 2021събота18:49 ч.

Димитър Зоров: Главоломно ще се свие производството на мляко

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 97

След няколко месеца главоломно ще се свие производството на мляко, прогнозира пред "Дарик" председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров, който е и млекопрерабтвател. По думите му годината е била изключително тежка за сектора, изхарчени са повече средства за запазване на здравето на работниците, а в същото време цените на суровините за изхранване на животните са скочили с 30%. Това води до големи загуби, заяви Зоров.

"Секторът е в тежко състояние. Информацията от предприятията е, че голяма част от тях са пълни с продукция, но не могат да спрат да преработват и да оставят млеката по фермите, защото те са изключително нетрайна суровина. Ако това стане, тези ферми ще фалират. Предприятията се надяват нещо да се промени в покупателната способност. Виждаме, че България се залива от млечни продукти от ЕС. Салдото на сектора е отрицателно. Ние консумираме повече продукти внос, отколкото изнасяме навън", коментира той.

Зоров съобщи, че от май насам производството спада с по 3000 тона месечно, а най-ниските стойности са отчетени през ноември 2020 г. "Около 650 хил. тона годишно е родното производство на мляко, като статистиката сочи, че в България се консумира над милион тона. Останалите са внос", поясни той.

Зоров прогнозира, че след няколко месеца се очаква главоломно да се свие производството на мляко. Той попита как ще се гарантира продоволствената сигурност в млечния сектор у нас. По думите му благодарение на средните и големите ферми, които са около 400, не е спаднало още повече производството на мляко. "Те имат огромна кредитна задлъжнялост, не могат да отстъпят назад, защото ще фалират. Във всички други ферми се наблюдават спадове от по 25-30%", каза той.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ