09 Юли 2020четвъртък14:08 ч.

Снимка "Нов живот"

Знание

Димитър Димов: Ние, учителите, искаме да ни отговорят кому е нужно това

/ брой: 147

visibility 961

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

Димитър Димов от 27 години преподава история в СУ "Петко Рачев Славейков" в Кърджали. Два пъти е носител на почетното отличие на МОН "Неофит Рилски" (2015 и 2019 г.) През тази година получава приза на СБУ "Учител на годината". Хоноруван асистент по история и базов учител на студентите от ПУ "Паисий Хилендарски", филиал "Л. Каравелов" в Кърджали. 

- Г-н Димов, каква е вашата позиция като учител - изкривяват ли истината за тоталитарния режим в България новите учебници по история за 10 клас? 

- Нека се върнем малко назад във времето. В учебниците през 1996 г., в които за пръв път социализмът беше включен, този период се преподаваше в два-три урока. Съдържанието беше балансирано. Тогава скандали нямаше - никой не казваше защо този период се изучава малко. После дойдоха нови учебници за учебната 2002/2003 г., през 2012-а ги смениха с още по-нови. 30 години минаха от края на социализма, през това време системата на образование претърпя доста промени, но всички учебници, по които сме преподавали тоталитарния режим, са представяли балансирано фактите. Материалът не се е променил. Защо никой досега в публичното пространство толкова яростно и критично не е скачал да се включат определени неща в този раздел? Искат да се изучава подробно Белене, Възродителният процес. Но и сега всичко това го има в учебниците. Тоталитарният режим продължава и в новите учебници да се представя безпристрастно, нито се заклеймява като най-ужасния режим, както сега искат някои хора да се случи, нито се казва, че е бил добър за България. Дават се само фактите. 

Сега искат да се вложи повече емоция, да се прожектират филми за Белене, да се гледат кървища. Кому е нужно това? Каква е целта? На кого е хрумнала тази идея и защо? Ние, учителите, искаме отговори на тези въпроси. Тук стигаме и до другия проблем - колко часа имаме на разположение? Досега социализмът се учи в края на учебната година т.е. април месец, когато вече 12-класниците са приети да следват в университети, много от колегите последните уроци ги предават набързо. Сега по новата учебна програма в 10 клас ще има повече време за този период и явно целта е да се внуши на младите хора, че това е най-омразният период в историята на България. Но това означава да мразят времето на бабите и дядовците, бащите и майките си. Вкъщи чуват едно - че тогава хората са имали работа, живеели са спокойно, имало е ред, не са си заключвали къщите, защото престъпността е била сведена до минимум, и т.н. От мен сега ще трябва да чуват друго. В каква среда реално ще ги поставим? Ако аз като учител не успея да обясня реалните факти, нима учениците ще четат учебниците? Абсурд! Да, всичко е в ръцете на учителя.

- Как колегите ви приемат тези промени? Има ли подкрепа от тяхна страна?

- Малко са учителите по история, които приемат тезите на хората, които предизвикаха скандала. Коментираме с колеги от цялата страна, член съм на една група по история във Фейсбук и виждам мнението им. Когато се появиха в медийното пространство аргументите на Христо Христов и Евелина Келбечева, само десетина души ги приеха. Повече от 80% от гилдията подкрепяме сегашните учебници, които не вдъхват омраза и представят балансирано съдържанието на уроците за годините преди 1944-а и след това.

Искам да обърна внимание и на нещо друго - в един учебник не става дума само за факти, но и за методика, за начин, по който да представиш пред учениците този материал. За жалост вече методика на историята не се учи и това е големият проблем на тези, които претендират - т.е. едно е науката история, съвсем друго е начинът, по който да я обясниш на подрастващите поколения. Как да обясниш на едно дете за Белене, така както те го искат? Какво упражнение ще целиш? Да, Белене го има, има информация какво се е случвало там, но сега група хора какво искат да се внуши? Че там са били само невинни ли? Не е вярно, имало е крадци и обирджии. А какво да кажем за терористичните актове през Възродителния процес? Всичко има две страни. Кое накара тези хора да искат промяна в учебниците, след като вече повече от 20 години съдържанието не е променяно? Ние, учителите по история, сме показвали и ще продължим да показваме както негативите на тоталитарния режим, така и положителните страни. Имах 100 ученици в 12 клас, дадох им домашна работа "Социализмът през погледа на моето семейство". От тези 100 момчета и момичета само 5 казаха, че родителите им не харесват много този период. Как да убедя останалите, че този период е толкова мрачен и едва ли не България е можела да изчезне от лицето на земята? Аз предлагам друго - всички историци да се съберат на една маса и да се чуят тезите "за" и "против". Нека да разберем каква е идеята, а не да се хвърлят в публичното пространство разни внушения. Когато говорим за този период, трябва да се казват фактите безпристрастно. Може би трябва да минат 50 години и тогава да се дават оценки.

- Има ли в последните години политически опити за намеса в историята?

- Това, което се случва сега - както и обучението в Банкя през пролетта - за първи път се усеща една намеса на държавата в посока да казва на учителя какво да прави. В Банкя ни обучаваха хора, които ни препоръчваха как да разсъждаваме за определен период, и това е странно. Аз съм учил в университета пет години, имам 27 години стаж като учител, защо изведнъж някой иска да ми наложи да гледам по различен начин на периода на социализма? Досега някой е смятал, че лошо съм преподавал ли? Кой е изчислил и по кои критерии? За да има такава промяна в сегашната политика на държавата, трябва да има изследвания. Изведнъж от март месец започват едни внушавания, че трябва "правилно" да се преподава. Но кой определя кое е правилно и по кои критерии? Никой от колегите историци не разбра защо ни събраха пет дни в Банкя? Акцентът беше основно върху периода на социализма, препоръчваше се да наблегнем на фалитите на България, а в една от групите лекторката е прожектирала филми за лагера в Белене и насоките й са били с това да се запознаят децата. Да не говорим, че друга лекторка в нашата група разви тезата, че насилие по време на османската власт не е имало, хората доброволно приемали исляма, за да не плащат данък. Но ние реагирахме остро, защото това изопачава историческата истина. Защо беше това обучение в Банкя? Някой да усвои пари по проект? Ако е така, да са живи и здрави. Колко правителства бяха на власт - такова чудо не е било! Това е обидно за нашата гилдия! 

www.plovdiv-press.bg

(със съкращения) 

Прокурори претърсват в Президентството

автор:Дума

visibility 64

Затварят дискотеките и стадионите

автор:Дума

visibility 83

Арестуван е Пламен Бобоков

автор:Дума

visibility 108

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 526

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 195

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 356

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ