25 Август 2019неделя01:31 ч.

снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Димитър Данчев: Корупцията е норма при управлението на ГЕРБ

БСП обмисля създаване на център, който да обработва сигналите за злоупотреби с европарите, съобщи социалистът

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 2112

Димитър ДАНЧЕВ е роден през 1978 г.в София. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия. Има бакалавърска степен по международни отношения в УНСС. Магистър е по бизнес администрация в Икономическия университет във Виена, Австрия. Бил е икономически съветник в ГК Мюнхен, а в периода 2013-2014 г. е съветник на министъра на икономиката. Бил е управител на частна фирма.

Данчев е депутат в 44-то НС от 24 МИР София-град. Член е на комисиите по икономическа политика и туризъм и по транспорт, информационни технологии и съобщения. Член е на БСП. Владее английски и немски език.

"Репресията срещу този, който изнася данни за корупция, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от тези данни"

- Г-н Данчев, БСП изнесе стряскащи факти за далавери с европейски пари, свързани с изграждането на оградата по границата, със строителството на пътища и магистрали, с ремонта на Ларгото в София. Как ще коментирате оглушителното мълчание на премиера Бойко Борисов към тези афери?

- Мълчанието донякъде е обяснимо, когато говорят фактите. Във всеки един от изброените случаи БСП представи убедителни доказателства за корупционните схеми, с които се характеризират различни обществени поръчки и които в крайна сметка, очевидно, обслужват високите етажи на властта. Ще припомня, че за всеки един от посочените случаи БСП е подала и съответен сигнал до компетентните органи - сигналът за оградата е изпратен до главния прокурор и до всички европейски посланици. За Хасково и "Кумгейт" е сезирана прокуратурата. Разследването за разходването на финансовите средства за ремонт и поддържане на пътната мрежа в България от АПИ е със сигнал до Софийска градска прокуратура, също е вече в държавното обвинение.

За съжаление в модела на управление на Бойко Борисов се оказва, че в името на европейското бъдеще за страната ни управляващите могат да заобикалят действащите правни норми и да използват средствата от европейските фондове не за обществения интерес, а за личния си интерес и за личния си джоб.

Разбира се, проблемът е, че освен с оглушително мълчание поведението на премиера се допълва с опити за използване на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и на специализирана прокуратура за политически бухалки, в това число чрез представяне на зрелищни акции, които нямат никаква реална полза от гледна точка на правораздаването. Дано не се лъжа, но ми се струва, че и този път бързата реакция на прокуратурата беше, само за да се свали общественото напрежение.

- Как ще коментирате изследване на авторитетната европейска асоциация "Прозрачност без граници", която обяви, че България е първа в ЕС по корупция?

- За пореден път трябва да признаем, че отвън нещата се виждат по-ясно и точно. Въпреки този и други доклади на различни институции, в т.ч. на Държавния департамент на САЩ, където се казва, че "служители във всички клонове на правителството са замесени безнаказано в корупционни практики...", управляващите от ГЕРБ не виждат гредата в окото и се опитват да ни обяснят, че когато се говори много за корупция, се създавало, видите ли, фалшиво усещане за нея. Кажете, как да обясним факта, че един действащ зам.- министър, сега министър, търси начин да защити интереса на частния строител, а не този на държавата. Разбира се, че няма здравомислещ човек, който да повярва, че това се прави, без да се търси лична облага. Съвсем ясно е, че става дума за корупция, а не за някакво усещане. Вярно е, че корупцията представлява много сложен фактически състав и че антикорупционните действия не са проста работа, но в никакъв случай не мога да приема, че говорим за обикновено усещане, когато се представят конкретни факти. 

Трябва ясно да си кажем, че докато ГЕРБ и техните представители разглеждат корупцията като усещане, а не като престъпление, няма как да очакваме да има осъдени за корупция и реални антикорупционни действия в рамките на тяхното управление. Борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани както със съдебната система, така и с желанието на управляващите да се справят с този проблем.

- Превърна ли се корупцията в норма за управлението на ГЕРБ?

- Случаят "Ало, Банов съм!", който изнесе Елена Йончева, е само един от примерите за начина, по който се харчат бюджетните и европейските средства. Това е поредният пример за посредствеността в държавното управление. За съжаление това е посредственост, която може да се види в почти всички области на управлението. Именно затова от БСП говорим за модел на управление, защото това е пореден случай на манипулиране на условията по обществени поръчки от представители на ГЕРБ чрез използването на различни документални хватки. Ще припомня, че по подобен начин беше изкривена и поръчката за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и градинката на "Св. Седмочисленици". 

Обърнете внимание, че управляващите се опитват постоянно да хвърлят вината за разразилия се скандал "Ало, Банов съм!" върху заподозрения за изнасянето на информацията и телефонните разговори на г-н Банов. За пореден път се опитват да отклонят вниманието на обществото чрез несвързана с конкретния случай информация за личните качества на информатора, без оглед на представеното от него. Именно това е ясен сигнал за корупция. Репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни.

- Европейската комисия често предупреждава страната ни, че ще ни спре парите по еврофондовете поради липса на прозрачност. Ако това се случи, какви биха били последиците за България? 

- Със сигурност неблагоприятни. В последните години европейските фондове са основният двигател на макар и слабия икономически растеж. Ако достъпът до някой от тях бъде ограничен, ще означава не само пропуснати възможности за икономическо развитие, но и ще бъде изключително лош сигнал към чуждестранните инвеститори, които и без това в последните години не се надпреварват да инвестират у нас. Най-голям риск обаче има, ако в България законността и спазването на европейските норми при управление на публичния ресурс продължават да не бъдат основна демократична ценност. Вината за подобно развитие на събитията се носи от управляващите, защото управлението на европейските фондове е изцяло в техни ръце.

- В кои отрасли се краде най-много и защо?

- Трудно ми е да преценя, но със сигурност там, където се възлагат скрити обществени поръчки, като се заобикаля законът за тях. Това вече се случва с възложеното изграждане на АМ "Хемус" на държавното дружество "Автомагистрали" ЕООД, което няма капацитет да извърши самостоятелно строителни работи от такъв мащаб и ще наема подизпълнители, за да извърши строителството. Въпросът е колко прозрачно ще се случи това наемане и ще бъде ли спазен законът. В този смисъл в БСП ще продължаваме да следим тази и други ситуации и ще разкриваме всеки случай, в който забележим някоя от схемите на управляващите за източване на пари от държавния бюджет и европейските фондове.

- БСП обяви, че почти всеки ден получава по около 5 сигнала за корупция. Да очакваме ли нови разследвания? 

- Мисля, че едно от най-добрите неща, които успяхме да постигнем с г-жа Елена Йончева при представянето на случая "Ало, Банов съм!" е, че открехнахме вратата на порочния модел на управление и успяхме да пречупим страха на хората. В последните дни получихме множество сигнали за съмнителни маневри на представители на управляващите. Вече обмисляме възможността за създаване на център, който да обработва тези сигнали, защото за да се стигне до разкритие на определена схема, е необходимо да се прочете и провери огромна по обем информация.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ