27 Февруари 2020четвъртък20:21 ч.

Ивайло Мирчев, "Балчик"

Палитра

Димитър Чолаков събра 11 художници от едно поколение

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 555

Уважаваният художник проф. Димитър Чолаков е поканил в столичната галерия "Сезони" 11 художници от едно поколение, обединени от интензивността на емоциите, драматизма и театралността на творчеството им, въпреки различния им житейски и творчески път. "Живописта на Димитър Чолаков е автономна и независима, подчинена единствено на пластичния закон - разбран и тълкуван от неговата неповторимост", казва акад. Светлин Русев за него.

За реализирането на проекта си Димитър Чолаков събира приятелите Владимир Пенев, Валери Чакалов, Десислава Минчева, Димитър Рашков, Димитър Грозданов, Ивайло Мирчев, Йордан Калчев, Кирил Матеев, Мария Кремонези, Николай Янакиев и Свилен Блажев. 

Преди петдесет години, ако някой ми беше казал, че през 2019 г. ще организираме тази изложба, сигурно не бих го приел сериозно. Но точно преди половин век съдбата ме събра с голяма част от авторите, представени в експозицията.

Приеха ни в Художествената гимназия в София и бяхме безкрайно щастливи и изпълнени с мечти. Бяхме почти деца, а вече се виждахме известни художници. Рисувахме почти денонощно, ходехме по Графа с изцапани с боя ученически куртки, с платна и стативи, но горди, че сме избрани да бъдем художници. Илюзиите ни бяха доста по-големи от възможностите, но кой ли млад човек няма илюзии, спомня си Чолаков.  

Животът отново ни събра в Националната художествена академия. Много бързо разбрахме, че трябва да започнем всичко отначало. Попаднахме в първия курс на Светлин Русев, а други записаха скулптура и стенопис. Благодарен съм на съдбата, че половин век съм бил заедно с тези приятели и артисти. Опитвали сме се да бъдем искрени и в живота, и в творчеството си. Дано сме успели, допълва Димитър Чолаков.   

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 163

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 145

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 232

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 94

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 229

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 421

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 128

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 642

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 409

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ