01 Април 2023събота17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Технологичната вълна крие както възможности, така и опасност от загуба на социални и здравни придобивки, смятат експертите

Дигитализацията на труда обсъждаха в КНСБ

Работникът има "свободата" сам да се експлоатира, предупредиха с ирония участници в дискусия

/ брой: 103

автор:Павлета Давидова

visibility 1019

Възможностите, опасностите и последствията от променящата се работна среда, дигитализацията на труда и автоматизацията в света бяха обект на дискусия, организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". Председателят на синдиката Пламен Димитров изрично подчерта, че не бива понятието "работник" да се заменя от "служител", а промените покрай дигитализацията не трябва да се отчитат като нови форми на труд, тъй като представляват единствено различна организация на труда.
Пенчо Хубчев от "Фридрих Еберт" посочи, че в много страни електронното управление вече е добре развито, докато в България вече са похарчени милиарди левове, а резултатите са плачевни. Резултатите за това основно са огромна корупция и огромна некомпетентност, отбеляза Хубчев. Според него основната полза на онлайн платформите е за фирмите, защото те получават услуги срещу много по-ниско заплащане, пестят от наеми за помещения и от социални осигуровки. Въпреки това и Хубчев, и останалите участници в дискусията посочиха и положителните черти на онлайн работата - по-добра организация на личното време, възможност за самоусъвършенстване и реализация за хора, които са въпрепятствани да излизат от дома си от физически проблеми или полагане на грижи за деца или близки.
Държавата, с участието на социалните партньори, трябва да гарантира защитата на социалните права на трудещите се, категорични бяха участниците в дискусията. Беше наблегнато и на необходимостта България да рационализира средствата, които предстои и да дойдат от Европа по различните програми, така че да интегрира и пренасочи хората, които ще станат излишни покрай промяната в икономиката, напредъка на технологиите и реализирането на "Зелената сделка".
Моника Моралийска от УНСС направи преглед на трудностите, свързани с дигитализацията - неплащането на възнаграждения, несправедливи оценки от клиентите, неясно описание на задачите, технически проблеми, социални и психологически рискове. Ивайло Динев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ даде редица примери за реакция към несправедливи трудови отношения, породени в дигиталната среда. Той посочи, че и протестните действия могат да бъдат организирани онлайн, а със съдействието на синдикатите - да доведат и до защитата на социалните права на работниците. Динев разказа за реклама, в която доставчик на храна рекламирал дългото каране на колело като спорт, а дългите часове работа като свободно решение на служителя Това обаче се заплащало изключително ниско. Работникът има "свободата" сам да се експлоатира, предупредиха участниците в дебата.
Анкета на Eurofound сред работещи българи от март 2012 г. отчита, че 17,8% работят от вкъщи, през май 2020 г. заради КОВИД-19 те са били 27 на сто. Всеки втори предпочита да работи от дома си, някои всеки ден, други няколко пъти месечно, а близо 2/3 са доволно от дистанционната си работа. Според анкетата, докато в Европа 16% работят мобилно, у нас те са 7 на сто.

Алкомет“ е Инвеститор на 2022 година

автор:Дума

visibility 187

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 408

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ