19 Септември 2020събота19:30 ч.

Интервю

Диана Тонова: ГЕРБ ще продължи да държи опозицията пред вратата

Управляващите си подсигуриха комфорта, като наложиха свои промени в правилника за работа на Столичния общински съвет, поставяйки съветниците в неравностойно положение, казва общинската съветничка от БСП в София

/ брой: 136

автор:Деси Велева

visibility 703

ДИАНА ТОНОВА е юрист, първи мандат общински съветник от БСП в СОС. Зам.-председател е на комисията по икономика и собственост и член на комисиите по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и по здравеопазване и социална политика. Председател е на районната партийна организация в "Триадица" и член на Градския съвет на БСП в София. Била е заместник-областен управител и областен управител на София град.  

Интервю на Деси ВЕЛЕВА 

- Г-жо Тонова, преди дни Столичният общински съвет прие промени в правилника си за работа, които като че ли остават встрани от интереса на обществото, но в същото време са особено важни за дейността на съветниците. Как ще се отразят новите текстове на бъдещата ви дейност? 

- Правилникът за дейността на общинския съвет е основният документ, който регламентира в широкия смисъл на думата правилата за работа на съвета като орган на местно самоуправление. В частност той определя механизмите за гарантиране на прозрачност, качество, информираност и в крайна сметка - на компетентност при формулиране и приемане на решенията. Документът имаше нужда от промени, от една страна, поради наличието в него на нормативно остарели текстове и, от друга, което е по-важният въпрос, поради обществената потребност от гарантиране на по-голяма прозрачност на дейността и информираност на съветниците. За тази цел се създаде работна група на паритетен принцип от представители на всички политически групи, която заседава три месеца и излезе със сравнително балансиран документ, в който намериха място повечето добри идеи на опозицията за сроковете за внасяне на документи, сроковете за предоставяне на материалите за заседанията на комисиите и съвета на съветниците, достъпа на граждани до заседанията на органите, питанията към кмета на София. Докладът беше подписан от мен и Милка Христова именно поради нашата убеденост, че новите текстове ще допринесат за по-добрата, прозрачна и компетентна работа на СОС. Гласуваният вариант на заседанието на 9 юли обаче върна почти изцяло старото положение, което с други думи означава, че нищо няма да се промени. Отново управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, СДС и "Обединени патриоти" ще доминира над опозицията не само като числен превес, но и като достъпност и информираност. 

- От дискусиите по документа в заседанията на комисиите и на сесията на СОС стана ясно, че в крайна сметка ГЕРБ отново наложи едностранно волята си и не прие много предложения на опозицията. За какво е знак това?  

- Още на първата комисия, на която се обсъди доклада, стана ясно, че управляващото мнозинство няма да зачете работата на работната група. През нормативната комисия се прокараха, уж като нови текстове, всички стари положения, които работната група отхвърли. ГЕРБ и СДС ги наложиха силово, чрез мнозинството си. Победата на гражданското общество беше много кратка. Намалиха се сроковете за предоставяне на документи на съветниците от пет на три дни, върнаха се питанията към кмета в края на заседанието на общинския съвет, което на практика ги обезсмисля. Така отново управляващите си подсигуриха комфорта на предварителната информираност, поставяйки съветниците от опозицията в неравностойно положение. Гласува се текст за възможност за провеждане на дистанционни заседания винаги, когато мнозинството пожелае. Но този маниер на ГЕРБ не е от вчера. Създават се работни групи за пред обществеността на паритетен принцип, те работят, приемат се добрите предложения на опозицията, а след това докладите се изменят по волята на мнозинството. Това е порочна практика, която в дългосрочен план е губеща. Тя създава едностранни политически документи, а не обществено значими. Когато се ограничават възможностите за достъп до информация на тези, които приемат решения, свързани със съдбата на голям кръг от хора, рискът от приемане на немотивирани и грешни решения може да бъде с дългосрочни обществени и политически последици. 

- Кои предложения на БСП бяха приети и кои - отхвърлени?

- Работната група прие всички наши предложения, повечето свързани с технологията на работа. От основните предложения, които щяха да подобрят качеството на дейността на съвета, бяха тези, свързани с увеличаване сроковете за предоставяне на документи за заседания на съветниците, формата, в който се предоставят, както и връщането на питанията към кмета в началото на заседанията. Питанията са форма на контрол на гражданите върху дейността на общинската администрация, транслирани от техните представители - общинските съветници. Управляващите обаче всячески се опитват да осуетяват тази дейност, като бавят отговорите или предоставят напълно безсъдържателни и бланкетни. Общинският съветник, вместо да върши работата си, за която са го изпратили гражданите в управлението на града, губи дни наред, за да търси дирекцията, звеното или конкретния служител, към когото услужливо кметът го е препратил. Това е стилът на работа на ГЕРБ. Ние искахме питанията да са в началото на заседанието, защото така вниманието ще бъде акцентирано върху отговорите и това поне щеше да дисциплинира администрацията. Сега, особено след като приехме на практика безгранично време за продължаване на заседанията и питанията бяха върнати отново накрая, за всички е ясно, че този институт на контрол естествено ще бъде унищожен. 

- Срещу кои идеи, предложени от ГЕРБ, сте категорично против?  

- Против сме срещу двете промени, за които говорих досега, свързани с намаляването на сроковете за предоставяне на документи за заседанията на общинските съветници, както и за захвърляне на питанията до кмета на общината в края на заседанията. Категорично се противопоставяме и срещу текста, който даде възможност на мнозинството да провежда дистанционни заседания, когато реши. Освен че този начин на заседание на общинския съвет ограничава съветниците и гражданите да участват активно в работата, той осакатява дискусиите, обезличава ги и дава възможност на управляващите лесно да налагат волята си.

Този текст е незаконосъобразен. Парламентът не провеждаше такива заседания поради забранителна норма в Конституцията. В Закона за местното самоуправление и местната администрация също е разписан присъствен ред за провеждане на заседания на общинския съвет и за приемане на решения. Започнахме да заседаваме дистанционно, едва след като се създаде такава норма в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Законодателят не е предвидил общинските съвети да заседават дистанционно, поради което нашето предложение беше да се впише текст, че такова заседание може да се проведе, само ако е определено в закон. Разбира се, този текст не бе приет. Тази норма ще обжалваме по съдебен ред и се надявам управляващите да разберат, че тяхната воля не може да стои над закона.  

- Ще работи ли все пак общинският съвет по-прозрачно и ще бъде ли по-достъпен за столичани?  

- Очевидно не. Но и това не е целта. Целта е да се прокарват в дванадесет без пет важните за мнозинството доклади, като опозицията бъде държана пред вратата. Това мнозинство няма воля за промени. Красноречив пример са и промените, които направиха в правилниците за дейността на надзорните съвети на СОАПИ, СОПФ и ФМСП. След като гръмко оповестиха, че ще намалят възнагражденията на членовете им, в които влизат 31 съветника, и ще оптимизират и подобрят работата на тези органи, на практика промениха заплатите от пет на три хиляди лева, като намалиха наполовина заседанията и предвидиха правна възможност за дистанционни заседания без никакви мотиви. На всички наши опити да получим информация за дейността на някое общинско дружество или отчет за разходвани средства, било то от администрация, друг общински орган или дружество, се противодейства категорично и в крайна сметка както ние - съветниците от опозицията, така и гражданите, получават добре режисирана и цензурирана информация. Общинският съвет нито ще работи по-прозрачно, нито по-качествено, нито ще бъде по-достъпен за хората. Това е общински съвет на мнозинството на ГЕРБ и СДС. Те арогантно не допускат нито една чужда идея да премине през него и нито едно чуждо око да надникне в тяхната кухня. 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ